29.9 C
Paphos
Thursday, June 20, 2024

Εκδήλωση για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου στον Δ. Ζωγράφου

O Δήμος Ζωγράφου και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο εκδήλωση στο Δημοτικό Πολυχώρο Αλέκα στου Ζωγράφου για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου του 1955 ημέρα έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του Αγγλικού Ζυγού και την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συμπατριώτης μας Κύπριος από την Πάφο, Νίκος Παπακλεοβούλου στιχουργός , μαθηματικός και οικονομολόγος για το έργο του « Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές» με συνθέτες τον Γιώργο Παλαιοκαστρίτη και τον Βαγγέλη Αυγέρη και τραγουδιστές τον Χρήστο Κάλλοου τον ηθοποιό Νίκο Τουρνάκη και την Νατάσα Παπαδοπούλου εκπαιδευτικό και τραγουδίστρια και με έκτακτη συμμετοχή της Κύπριας Αγγελικής Πρέζας.

Στην εκδήλωση προλόγισαν η Μαίρη Σταυρινίδου καθηγήτρια, συγγραφέας από την Πάφο και ο Λάμπρος Καλαρρίτης Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος Όμηρος Παπασάββας. Ομιλίες απηύθυναν επίσης ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου , και ο Dr Σπύρος Δημητρίου τέως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στον χαιρετισμό της η Μαίρη Σταυρινίδου Ευθυμίου εξέφρασε τον θαυμασμό της για τον αγώνα όλων όσων θυσιάστηκαν ή βοήθησαν με τη συμμετοχή τους στην απελευθέρωση της Ελληνικότατης Κύπρου μας από την Αγγλοκρατία.
Αισθάνομαι είπε “ πολύ μικρή και ανήμπορη να καταφέρω να φτάσω ή και να μεταφέρω το συναίσθημα της περηφάνειας, της ενότητας και της θέλησης όλων όσων έδωσαν παρόν στον αγώνα. Αγωνίστηκαν για τη πατρίδα, τη πίστη τους αλλά και την οικογένεια τους. Αγωνίστηκαν για όλους εμάς”. Ανακαλώντας στη μνήμη όσα η ιστορία μας έγραψε, το μόνο που με υποκινεί συναισθηματικά είναι είπε η κ. Σταυρινίδου γιατί επιτρέψαμε στη Ελληνική Κύπρο μας να μπει στα πλοκάμια της μέδουσας που εγκλωβίζει ακόμη αυτή την πατρίδα μας και δεν μπορούμε να ανακόψουμε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό. Οι ήρωες του 1955-1959 συνέχισε, κατάφεραν να κόψουν τα πλοκάμια της δουλείας και της κατοχής με την ισχυρή θέληση τους και τη παλληκαροσύνη τους. Η υποτέλεια σε εχθρό ήταν για αυτούς όνειδος, προσθέτοντας πως αυτοί οι Ήρωες έπρεπε να τιμηθούν, να δοξαστούν.

Αναφερόμενη στον τιμώμενο Νίκο Παπακλεοβούλου, σημείωσε πως είναι ο μόνος που μας έχει προικίσει όλες τις επόμενες γενεές με το μοναδικόμουσικό έργο του για όλους τους ήρωες μας του απελευθερωτικού μας αγώνα.
Μην ξεχνάτε την πατρίδα μας. Την Κύπρο μας. Αιμορραγεί ακόμη. Της το οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία της, συμπλήρωσε .

Σχετική με την περιοχή του Ζωγράφου η κ. Σταυρινίδου ανέφερε πως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η περιοχή όπου διαμένουν οι Κύπριοι φοιτητές αλλά και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι. Είμαστε μια μεγάλη κοινότητα που ενσωματώθηκε στην μεγάλη κοινότητα της Μητέρας Ελλάδας, όπως είπε. Εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες της προς τον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση με τη συμμετοχή του Δήμου.

Ευχαριστίες επίσης εξέφρασε και προς τους ομιλητές κύριο Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη και δόκτωρ Σπύρο Δημητρίου για την άμεση ανταπόκριση τους και να μιλήσουν για την επέτειο της 1ης Απριλίου. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από το μουσικό έργου του Νίκου Παπακλεοβούλου « Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές» με βασικό ερμηνευτή τον Χρήστο Κάλλοου. Μαζί τους ήταν η Ματίνα Πάντζαλη στο τραγούδι και στην αφήγηση, ο Βασίλης Ευθυμίου στο τραγούδι, η Δήμητρα Ντουρουντά στο πιάνο, ο Θεόδωρος Χουχτούλας στην κιθάρα, και ο Νίκος Κουρεμένος στο μπουζούκι.

Επίσης συμμετείχαν έκτακτα καλλιτέχνες του μουσικού έργου « Ηρώεσσα Κύπρος, 204 Πνοές». Συμμετείχε επίσης το χορευτικό τμήμα από την Αργυρούπολη με κυπριακούς χορούς και ο Νίκος Παπακλεοβούλου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ