22.9 C
Paphos
Sunday, April 28, 2024

Η «Απαγωγή από το Σαράι» του Μότσαρτ τον Σεπτεμβρη στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου 

Ικανοποιώντας την επιθυμία του Ιωσήφ Β΄, Αυτοκράτορα  των Αψβούργων (1741 – 1790), ο Βόλφγκανγκ Αματέους Μότσαρτ συνθέτει την όπερα «Απαγωγή από το Σαράι» σε λιμπρέτο Christoph Friedrich Bretzner με προσαρμογές του Gottlieb Stephanie η οποία κάνει πρεμιέρα στο Burgtheater της Βιέννης το 1782 σε μια προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ιωσήφ του Β’ να ενισχύσει το κύρος του Singspiel. Πρόκειται για  ένα είδος παρόμοιο με την γαλλική opéra – comique αλλά γραμμένο στα γερμανικά.


Την όπερα αυτή του Μότσαρτ επέλεξε για την φετινή της παραγωγή η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival, η οποία πιστή στο ραντεβού της φιλοξενεί την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου 2017, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, τον ιταλικό οργανισμό Parma Opera και το Θέατρο της Πίζας, ενώ το ορχηστικό μέρος αναλαμβάνει για 5η συνεχόμενη χρονιά η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Η επίσημη εξαγγελία της φετινής διοργάνωσης έγινε, σήμερα Τρίτη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη, από τον Πρόεδρο της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, Δήμαρχο Πάφου, Φαίδων Φαίδωνος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάφος 2017» στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της οποίας εντάσσονται οι τρεις παραστάσεις του Σεπτεμβρίου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε ότι η διοργάνωση της όπερας αποτελεί μία από τις κύριες εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017 και η ανάγκη για αρτιότητα του θεσμού, τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από οργανωτικής άποψης, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ανέφερε ότι φέτος το Pafos Aphrodite Festival θα φιλοξενήσει στη σκηνή του μια ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές, συνεργασίες όλες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού και ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις Ιταλίας και Κύπρου δείχνοντας ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού.

Εκ μέρους του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Πάφος 2017, Χρήστου Πατσαλίδη, χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος του ΔΣ, Ανδρέας Χατζηθωμάς, ο οποίος είπε ότι το εμβληματικό σλόγκαν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Συνδέοντας Ηπείρους – Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς», αντανακλάται μέσα από το έργο του Βόλφγκανγκ Αματέους Μότσαρτ.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι προκαταλήψεις προς τις διαφορετικές θρησκείες και τους πολιτισμούς, υποχωρούν ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας και συναντίληψης μέσα από τις τέχνες, ενώ όπως και το έργο αναδεικνύει πέραν από τον έρωτα και θέματα ελευθερίας, θάρρους και συγχώρεσης έτσι και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κτίζει και προβάλλει μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό, τις γέφυρες που δημιουργούνται ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, είπε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου αποτελεί ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός διεθνούς εμβέλειας και κύρους, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία, την καλαισθησία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Σημείωσε ότι από τη σύσταση του θεσμού, το 1998, το κράτος, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού παραμένει ο βασικός υποστηρικτής και  χορηγός του, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η επιτυχία του θεσμού ήταν ένα από τα στοιχεία που λήφθηκαν σοβαρά υπόψη για την επιλογή της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017″.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο, Guido Cerboni χαιρετίζοντας τη διάσκεψη Τύπου εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης για την επιτυχή συνεργασία των δύο λυρικών οργανισμών της Ιταλίας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και είπε ότι η χώρα του πάντα υποστηρίζει τέτοιου είδους καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Εξέφρασε και την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι πολλοί είναι οι Κύπριοι που αγαπούν την όπερα, αυτή την ιδιαίτερη μορφή μουσικής τέχνης η οποία γεννήθηκε στην Ιταλία γύρω στο 1600 και που εδώ και αιώνες έχει γίνει πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου, φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας πάθη, ιδανικά και αξίες που κάθε άνθρωπος εύκολα μπορεί να καταλάβει και να μοιραστεί.

Η Αίγλη Παντελάκη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι η συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου για 5η συνεχόμενη χρονιά καθώς και η συμμετοχή αριθμού χορωδών είναι ουσιώδους σημασίας για την πορεία του θεσμού.

Πρόσθεσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις, όπως αυτή της Πάφου, διαδραματίζουν παράλληλα με τον καλλιτεχνικό τους ρόλο κι ένα πολύ σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια κουλτούρας, δημιουργικότητας και αναπτύσσοντας το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο.

Εκ μέρους του ΚΟΤ, η Ξένια Λοϊζίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είπε ότι η Κύπρος κατάφερε να έχει τη θέση της στο διεθνή πολιτιστικό χάρτη με ένα θεσμό διεθνούς πλέον εμβέλειας που διαφημίζει την Πάφο ως τον πλέον διακεκριμένο προορισμό στο νησί μας για τους φίλους της κλασικής μουσικής.

Ανέφερε ότι ο ΚΟΤ έχει θέσει τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στις προτεραιότητες του και ως τέτοιο τον προωθεί και μέρος των κονδυλίων του Οργανισμού διατίθεται σταθερά στη στήριξη μεγάλων εκδηλώσεων με τουριστικό ενδιαφέρον με πρωταρχική τη διοργάνωση της όπερας στην Πάφο αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνουν την Κύπρο ακόμη πιο γνωστή στο ταξιδιωτικό κοινό.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου,   Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, είπε ότι το Premier Club της Τράπεζας Κύπρου στηρίζει τον πολιτισμό ως μέγας χορηγός του Pafos Aphrodite Festival στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου στον τόπο μας.

Σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμά της η Αμερικανίδα σκηνοθέτιδα της φετινής παραγωγής, Leigh Holman αναφέρθηκε στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του έργου ενώ η Διευθύντρια της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, Στέλλα Σιέπη, η οποία συντόνιζε τη διάσκεψη Τύπου,  είπε ότι ευελπιστούν να φέρουν αυτό που θα ήθελε ο κορυφαίος μουσουργός, ομορφιά, χιούμορ, χρώμα και κίνηση.

Διευθυντής Ορχήστρας ο Daniele Agiman και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Massimo Taddia.

Η «Απαγωγή από το Σαράι» σε τρεις πράξεις αποτελεί αριστούργημα χάριτος και δροσερότητας με πρωταγωνιστή τον Σελίμ πασά ο οποίος αγαπάει με πάθος την πανέμορφη Κωνστάντζα, που την αγόρασε ως σκλάβα από κουρσάρους που είχαν ληστέψει το ισπανικό πλοίο του Μπελμόντε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ