29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Εκδήλωση για την εφαρμογή του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» σε κοινότητες στην Πάφο

Εκδήλωση εκπαιδευτικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε απόψε για την εφαρμογή του προγράμματος «Παρατηρητής της Γειτονιάς» στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΣΕΚ Πάφου. 



Σε χαιρετισμό του ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, που ανέγνωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου Νίκος Πενταράς, ανέφερε πως η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων λειτουργίας του Θεσμού Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δ. Πάφου που αποτελεί – όπως είπε- έναν από τους βασικότερους πυλώνες της νέας προσέγγισης αστυνόμευσης που έχει υιοθετήσει η Αστυνομία Κύπρου.

Θεμελιώδης συστατικό επιτυχίας στο έργο μας, είπε, είναι η αγαστή συνεργασία και η σύμπνοια με τους πολίτες. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που αναφέρω, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας , ότι οι πολίτες έχουν πιστέψει και ένθερμα υποστηρίξει τη νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση που ακολουθούμε και δη το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ανέφερε πως στον τόπο μας υπάρχουν 82.000 ενεργοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες – Παρατηρητές της Γειτονιάς σε 196 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σε σύγκριση με μόλις 13.000 Παρατηρητές σε 54 Δήμους και κοινότητες το 2013, κατέχοντας κατά αναλογία πληθυσμού, μια από τις πρώτες θέσεις παγκόσμια, όπως είπε.

Σε σχέση με το Δήμο Πάφου ανέφερε πως με πληθυσμό 33.000 κατοίκους, απαριθμεί σήμερα 1425 Παρατηρητές, προσθέτοντας πως ο αριθμός αυτός μπορεί και πρέπει να αυξηθεί.

Όσον αφορά το Δήμο Ιδαλίου, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως με συνολικό πληθυσμό 10.500 περίπου κατοίκους απαριθμεί σήμερα 5.100 πολίτες – παρατηρητές και επιδεικνύει αξιοσημείωτη μείωση στο έγκλημα.

Ακολούθως ευχαρίστησε τον Αρχισυντονιστή του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμο Ιδαλίου Σταύρο  Νεοφύτου, που κυριολεκτικά – όπως είπε- είναι ταγμένος στην καθολική εφαρμογή του θεσμού, τα μέλη του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος που αποτελούν συνέχισε τη ραχοκοκαλιά της προσπάθειας, αλλά και το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου Νίκος Πενταράς ανέφερε πως αποτελεί παράκληση του ο καθένας από εμάς να αγκαλιάσει αυτό το θεσμό γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον.

Έχουμε, είπε, διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι και στην δική μας πατρίδα, έχουν μεταφερθεί εγκλήματα από το εξωτερικό, τα οποία για μας ήταν άγνωστα.

Τα προχθεσινά ακόμη γεγονότα, με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές αποκαλύψεις της εμπλοκής μαθητών της πόλης μας σε υποθέσεις χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών -απ’ ότι μάλιστα λέγεται, ακόμη και εντός του σχολικού χώρου- οφείλουν να κτυπήσουν για όλους μας το καμπανάκι της αφύπνισης, ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι στον τόπο μας, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, καταγράφονται συνεχώς σοβαρά κρούσματα εγκληματικότητας, παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, κυρίως μεταξύ των νέων μας.

Ο Δήμος Πάφου διαπιστώνει με μεγάλη ανησυχία ότι η πόλη μας δεν μένει ανεπηρέαστη από τα φαινόμενα αυτά που διαβρώνουν τα θεμέλια της κοινωνίας μας, είπε ο κ. Φαίδωνος, προσθέτοντας πως οι  ληστείες και οι κλοπές, η διάδοση των ναρκωτικών, οι  βανδαλισμοί και ευρύτερα η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι δυστυχώς πραγματικότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Δεν επιτρέπεται βέβαια κινδυνολογία, αλλά ούτε και αδράνεια, είπε, εκτιμώντας πως είναι  φανερό ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να διαπιστωθούν οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να βρεθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής του.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως επιβάλλεται  μεθοδικότητα και προγραμματισμός, αλλά πάνω  απ’  όλα όμως χρειάζεται η ενεργός συστράτευση όλων μας.

“Η προσπάθεια πρέπει να είναι ασταμάτητη και καθολική, πολύπλευρη και αποφασιστική. Πρέπει να συσπειρώνει ολόκληρη την κοινωνία μας και να εμπλέκει όλες εκείνες τις δυνάμεις, κρατικές και τοπικές, που έχουν τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη να φέρουν σε πέρας την αποστολή αυτή” ,είπε ο Δήμαρχος Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Σταύρος Νεοφύτου ανέφερε πως μετά το πρόγραμμα στο Δάλι οι διαλέξεις συνεχίζονται σ’ όλη την Κύπρο μεταφέροντας το σε περίπου 200 χωριά και πόλεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, γράφτηκαν 82 χιλ. Παρατηρητές οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως μόνο με λίγη βοήθεια από τους πολίτες, η Αστυνομία μπορεί να τους προστατέψει ακόμη περισσότερο. Το πιο σημαντικό του θεσμού είναι ότι θα ενημερώνονται, πρόσθεσε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Παττούρας, Υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ανέφερε πως είναι αποδεδειγμένο πως η δράση του Θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς που βασίζεται στην άμεση και στενή συνεργασία του πολίτη, της τοπικής αρχής και της Αστυνομίας  έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στη  μείωση της εγκληματικότητας, στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την Αστυνομία συμβάλλοντας, στην ποιότητα ζωής στις κοινότητες και στις πόλεις μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ