Γιάννης Λαούρης: “Τα μυστικά για μια πετυχημένη νέα σχολική χρονιά”

0
938

Επι θύραις βρίσκεται η νέα ακαδημαϊκή χρονιά και ήδη μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές ετοιμάζονται για τον φετινό Μαραθώνιο. Ένα Μαραθώνιο που ανάλογα με την ηλικία θα οδηγήσει στο επόμενο σκαλοπάτι τους μαθητές μας είτε για αλλαγή από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο.

Ένας μακρής αγώνας δρόμου ο οποίος προϋποθέτει θυσίες, έχει απαιτήσεις και θέλει κόπο.

Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η μεθοδικότητα και ο σωστός προγραμματισμός κάνουν πιο εύκολα τα πράγματα. Πως σχολιάζει όμως τα σημερινά δεδομένα ο καθηγητής Γιάννης Λαούρης, του Ιδιωτικού Φροντιστηρίου Y. Laouris Informatique; Αλήθεια πόσο εύκολη ή δύσκολη θα είναι η μετάβαση από την εποχή των τετραμήνων στην μ.τ. (μετά τετραμήνων) εποχή; Μπορεί ένας μαθητής να επιτύχει δίχως φροντιστήρια; Πως απαντά στο ερώτημα “τι προϋποθέσεις απαιτούνται για να κατακτήσει ένας μαθητής την κορυφή;

Σίγουρα ο κ. Λαούρης μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για τον δρόμο προς την επιτυχία δεδομένου των πολλών παγκόσμιων χρυσών βραβείων στη Ρομποτική που σαρώνουν τα τελευταία χρόνια οι μαθητές τους στους παγκόσμιους αγώνες που γίνονται στην Εσθονία αλλά και τις πολλές θέσεις που εξασφάλισαν οι τελειόφοιτοί μαθητές του στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε κιόλας το ορθότατο: “Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται!” που είναι και το motto του Γιάννη Λαούρη.

Κύριε Λαούρη πόσο διαφορετική θα είναι η φετινή χρονιά δεδομένου ότι πλέον δεν υφίστανται τα τετράμηνα;

Η φετινή χρονιά σίγουρα διαφοροποιείται από την περσινή. Η μη ύπαρξη των τετραμήνων μας δίνει την ευχέρεια να καλύψουμε την ύλη πιο νωρίς, και να ξεκινήσουμε επαναλήψεις. Οι επαναλήψεις θα δυναμώσουν τους μαθητές και επίσης θα μας επιτρέψουν να εμβαθύνουμε σε λεπτομέρειες

Τι πρέπει να γνωρίζει και να προσμετρά ένας γονιός και ένα παιδί πριν αποφασίσουν αν και που θα πάνε φροντιστήριο; 

Πρέπει πρώτα κατά τη γνώμη μου να βλέπουν την ωφελιμότητα που θα αποκομίσουν από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος. Δηλαδή αν έχω αδυναμίες στα μαθηματικά, μπορεί το φροντιστήριο να με βοηθήσει να τις ξεπεράσω. Επίσης μπορεί να θέλω να παρακολουθήσω μαθήματα προγραμματισμού τα οποία θα με βοηθήσουν να αποκτήσω γνώσεις και διπλώματα για ενίσχυση του βιογραφικού μου.

Μπορεί να θέλω να παρακολουθήσω μαθήματα φυσικής για να διατηρήσω την αριστεία μου στο μάθημα και να εμβαθύνω. Άρα πρώτα επιλέγω το μάθημα. Η επιλογή του φροντιστηρίου κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που πρέπει να επιδείξει αυτό στο μαθητή και στο μάθημα. Δηλαδή το φροντιστήριο είναι ικανό να δώσει τις γνώσεις και τη σωστή προσέγγιση στο παιδί για να πετύχει τους στόχους του;

Τέλος ένα φροντιστήριο πρέπει να δουλεύει νόμιμα γιατί υπόκειται σε πολλούς ελέγχους και αυτό ενισχύει την ποιότητα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξει ένας μαθητής από μικρή ηλικία για να μπορέσει να θέσει τις βάσεις;

Σκληρή προσπάθεια ή μεθοδικότητα;  Η σκληρή προσπάθεια, η μακροπρόθεσμη επιμονή και υπομονή πάντα επιβραβεύεται. Σίγουρα η ανάπτυξη της προσωπικής μεθοδολογίας διαβάσματος και αντιμετώπισης των διαφόρων διαγωνισμάτων είναι σημαντική. Η προσπάθεια, η αφοσίωση στο στόχο είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Ο μαθητής πρέπει να το θέλει, και να κυνηγά τους στόχους του.

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση θεωρείται ότι μπορεί ένας μαθητής να καλύψει τις ανάγκες του δίχως φροντιστήρια;

Πιστεύω ότι μπορεί. Φτάνει να είναι οργανωμένος και να κυνηγά τη γνώση. Οι καθηγητές του δημοσίου, η σωστή χρήση του διαδικτύου, τα βιβλία όλα αυτά μπορούν να τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει χωρίς φροντιστήρια. Χρειάζεται αφοσίωση και σκληρή δουλειά όμως.

Πολλοί μαθητές αναρωτιούνται, και είναι και μια πλάκα μεταξύ τους, αν ο ίδιος ο Γιάννης Λαούρης διαβάζει περισσότερο από τους ίδιους τους μαθητές του, ισχύει κάτι τέτοιο;

Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Συνέχεια προσπαθώ να ενημερώνουμε και κάθε μέρα αφιερώνω τουλάχιστον μια ώρα για μελέτη βιβλίων και όχι μόνο που αφορούν στα μαθήματα που διδάσκω.

Που οφείλεται η επιτυχία του φροντιστηρίου; Ειδικά στις επιδόσεις της Ρομποτικής που το φροντιστήριο σαρώνει τα χρυσά μετάλλια παγκοσμίως 

Η επιτυχία του φροντιστηρίου οφείλεται στη σκληρή δουλειά, στην οργάνωση και το πάθος που έχουμε όλοι οι καθηγητές για το αντικείμενο που διδάσκουμε. Οι επιτυχίες της Ρομποτικής οφείλονται στην αφοσίωση, στη συνεχή μελέτη, στις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και κυρίως στα παιδιά.

Δεν είναι εύκολο να ανταγωνίζεσαι χώρες όπως η Ιταλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Κορέα και να κατορθώνεις να διακρίνεσαι συστηματικά. Η επιτυχία στη Ρομποτική οφείλεται κυρίως στους μαθητές μας. Οι οποίοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες, με πάθος και συνέχεια θέλουν το κάτι παραπάνω. Νιώθω πολύ περήφανος για τα παιδιά της ομάδας της Ρομποτικής.

Πως νιώθετε όταν δείτε πως ένας μαθητής σας εξασφάλισε μια θέση στο Πανεπιστήμιο της επιλογής του;

Είναι μεγάλη χαρά και κάθε φορά που γίνεται συγκινούμε. Οι ανησυχίες των παιδιών, το άγχος τους, η προσπάθεια τους, όλα αυτά καρποφορούν και καταφέρνουν να υλοποιήσουν το όνειρο τους. Είναι το ομορφότερο συναίσθημα. Προσπαθώ πάντα να ενθαρρύνω τα παιδιά και να τους κάνω να αγαπήσουν τη γνώση.