Πολυνείκης Χαραλαμπίδης: “Να δώσουμε φωνή σε κάθε συμπολίτη μας, μαζί να χτίσουμε μια Πάφο που θα είμαστε περήφανοι να ζούμε”

0
2

Μια συνέντευξη από καρδιάς παραχώρησε στο PafosPress ο Πολυνείκης Χαραλαμπίδης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου μια περίπου εβδομάδα πριν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο Πολυνείκης δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δράσεις για να δοθεί φωνή σε κάθε συμπολίτη μας του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις προτάσεις και όλοι μαζί να χτίσουμε μια Πάφο για την οποία θα είμαστε περήφανοι να ζούμε. Αναφερόμενος στα Πανεπιστήμια που ήρθαν στην Πάφο αναφέρει ότι θα κάνουν την πόλη να ακμάσει ενώ σημειώνει ότι θα ήθελε την πόλη μας πιο πράσινη.

Γιατί διεκδικείτε θέση στο ΔΣ;
Η απόφαση να διεκδικήσω μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν μια επιπόλαιη επιλογή. Μετά από ώριμη σκέψη και βαθύ προβληματισμό, αποφάσισα να θέσω εαυτόν στην κρίση των συμπολιτών μας. Έχω την εμπειρία, τις γνώσεις και την όρεξη να εργαστώ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και την προώθηση λύσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Η Πάφος μας χρειάζεται ανθρώπους με όραμα και αποφασιστικότητα, και είμαι έτοιμος να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Στόχος μου είναι να συμβάλω ενεργά στη ανάπτυξη και βελτίωση της πόλης μας, φέρνοντας νέες ιδέες και δημιουργώντας ένα περιβάλλον δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, οικονομικής κατάστασης ή κομματικής προτίμησης.

Πιστεύω βαθιά στη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και της συνεργασίας. Θέλω να δώσω φωνή σε κάθε συμπολίτη μας, να αφουγκραστώ τις ανησυχίες και τις προτάσεις του, και μαζί να χτίσουμε μια Πάφο που θα είμαστε περήφανοι να ζούμε. Με τη συμμετοχή όλων, μπορούμε να επιτύχουμε πραγματικές αλλαγές και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον γεμάτο προοπτικές.

Πως βλέπετε την παρουσία σας στο νέο ΔΣ. Που θα δώσετε περισσότερη έμφαση αν εκλεγείτε;
Στο νέο δημοτικό συμβούλιο, βλέπω την παρουσία μου ως μια μοναδική ευκαιρία να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου, παράγοντας έργο για το οποίο θα μπορώ να κοιτάξω πίσω και να είμαι περήφανος. Η ενεργή μου συμμετοχή θα είναι προσανατολισμένη στην
εκπροσώπηση των αναγκών των δημοτών με ακεραιότητα. Δεν έχω μάθει να κρύβομαι αλλά να διεκδικώ και να υποστηρίζω με σθένος αυτό που θεωρώ δίκαιο και σωστό.

Αν εκλεγώ, η φωνή μου θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει στο φως τα θέματα που πραγματικά απασχολούν την κοινότητα και να πιέσει για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Οι απόψεις και οι ανάγκες των συμπολιτών δεν θα παραμερίζονται, αλλά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αποφάσεών μας. Μια δυνατή φωνή μπορεί να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει και να επιφέρει πραγματικές αλλαγές.

Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι οι απόψεις, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της κοινότητας αντικατοπτρίζονται στις πολιτικές μας. Η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαφόρων τρόπων, όπως οι δημόσιες διαβουλεύσεις, οι
ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαβούλευσης, τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και φυσικά οι ανοικτές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με τη μετάδοση τους μέσω διαδικτύου. Η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων είχε προταθεί και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά δυστυχώς παρέμεινε προεκλογικό πυροτέχνημα. Ας το κάνουμε, λοιπόν, πράξη.

Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή θα δώσω στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, θεωρώ πως η στήριξη
τους είναι ζωτικής σημασίας και κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική ευημερία και την ανάπτυξη της πόλης μας.

Η μείωση της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η παροχή οικονομικών κινήτρων, όπως επιδοτήσεις και ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς που εκδίδονται από την τοπική αρχή, για τις νέες επιχειρήσεις και για εκείνες που επενδύουν σε καινοτομία και βιώσιμες πρακτικές, είναι ιδέες και θέσεις τις οποίες θα προωθήσω στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Πιστεύετε ότι η Πάφος από πλευράς ανάπτυξης βρίσκεται σε καλό δρόμο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πάφος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, έγιναν έργα, πλατείες και κτίστηκαν Πανεπιστήμια. Ωστόσο, περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν. Η ανάπτυξη εξάλλου δεν σταματάει, θα πρέπει να είναι διαρκής και με σωστό προγραμματισμό. Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη οι ανάγκες για έργα δεν σταματούν ποτέ.

Κάθε χρόνο, η Πάφος φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες, προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη που επιθυμούν να απολαύσουν την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. Είναι καθήκον μας να
προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν της πόλης μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε τις υποδομές της πόλης και να επενδύουμε σε πράσινες και βιώσιμες πρακτικές ώστε να διασφαλιστεί η
μακροχρόνια βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος, που τόσα χρόνια στηρίζει την τοπική οικονομία.

Πόσο θα βοηθήσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα τα Πανεπιστήμια στην Πάφο;
Μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς τη λειτουργία ακόμη δύο Πανεπιστημίων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στη πόλη μας. Από μόνη της η έλευση φοιτητών σε μια κοινωνία ενισχύει άμεσα την τοπική αγορά και οικονομία. Ακόμα και αν ο αριθμός των πρώτων φοιτητών είναι φαινομενικά μικρός, σε σύντομο χρόνο υπάρχει η προοπτική για πολύ περισσότερους.

Tα παραδείγματα πόλεων ανά το παγκόσμιο που άκμασαν λόγω ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημίου εντός των ορίων τους είναι αμέτρητα. Όνειρο μου είναι κάποτε να γίνει και η Πάφος ένα από αυτά τα παραδείγματα.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι σήμερα στην Πάφο τι θα ήταν;
Μου λείπει το πράσινο. Με ένα πινέλο θα την έβαφα πράσινη. Θα δενδροφύτευα και το τελευταίο σημείο που δεν έχει καλυφθεί ακόμη με μπετόν. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από αυτό;

Γιατί κάποιος να επιλέξει ΕΔΕΚ και γιατί να ψηφίσει εσάς;
Η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα με μακρά ιστορία στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι τιμή μου να συμπεριλαμβάνομαι στο ψηφοδέλτιο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

Η δική μου υποψηφιότητα εστιάζει στις νέες ιδέες και τη δύναμη των νέων ανθρώπων. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανανέωση με δραστήριους και ανήσυχους νέους. Όπως λέω συχνά, δεν είμαι ένας ακόμη υποψήφιος αλλά ένας ενεργός πολίτης με ιδέες και
προτάσεις για έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο Δήμο Πάφου.

Είναι μια πρόκληση που ανυπομονώ να αντιμετωπίσω, και θα ήταν τιμή μου να έχω τη στήριξη του κόσμου σε αυτό το ταξίδι.

Σύντομο Βιογραφικό
Ο Πολυνείκης – Παναγιώτης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και μεγάλωσε στη Πάφο. Είναι γιος του Δρ. Μιχάλη Πολυνείκη και της Βασιλικής Χωρίκη Χαραλαμπίδου. Αποφοίτησε από το Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά ως Ανθυπολοχαγός.

Απέκτησε πτυχίο νομικής B.A. Law (Hons) από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου από το 2015 και του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου από το 2018.

Από το 2014 εργάστηκε σε μεγάλους δικηγορικούς οίκους και σε εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών σε Λευκωσία και Λεμεσό ασκώντας το επάγγελμα του Δικηγόρου. Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού από το 2018 μέχρι το 2023.
Μαζί με την σύζυγο του, Αδαμαντία Δημοσθένους, αρχιτέκτονα στο επάγγελμα, δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης γης και στις τουριστικές επιχειρήσεις, διατηρώντας κέντρο εστίασης στην Δημοτική Αγορά της Πάφου.