31.9 C
Paphos
Friday, June 14, 2024

Εκδήλωση για την εγκατάσταση του Λεωφορείου της Αντίστασης στον κυκλικό κόμβο του Νοσοκομείου

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης Μαϊου για την εγκατάσταση του Λεωφορείου της Αντίστασης στον κυκλικό κόμβο του Νοσοκομείου

Πενήντα χρόνια μετά το προδοτικό και ολέθριο Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ο Δήμος Πάφου τίμης την την Αντίσταση της πόλης και της Επαρχίας Πάφου με μια μεγάλη εκδήλωση με επίκεντρο το εμβληματικό Λεωφορείο της Αντίστασης.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε με τη συμβολή της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου, πραγματοποιήθηκε , στον κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο προς το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου (διασταύρωση των Λεωφόρων Τάσσου Παπαδόπουλου και Αναβαργού). Περιλάμβανε

Η ταχύτητα σκοτώνει

την εγκατάσταση του Λεωφορείου σε ειδικό στέγαστρο το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Δήμο Πάφου.

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου, με την συμβολή και της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου, θεωρώντας ότι αποτελούσε επιβαλλόμενο χρέος η συντήρηση της ιστορικής μνήμης της Αντίστασης, αποφάσισε όπως επισκευάσει το σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο από την πολυκαιρία και την εγκατάλειψη, εμβληματικό τούτο λεωφορείο και να το τοποθετήσει σε ειδικό κουβούκλιο στέγαστρο, σε περίοπτη θέση εντός της Δημαρχούμενης πόλης μας.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως η εκδήλωση έχει διπλή σημασία και αξία. Διπλή γιατί αφενός μεν τελούμε τόσο νοερά, όσο και πραγματικά, τα θυρανοίξια ενός Ναού, αφιερωμένου στην Δημοκρατία και αφετέρου την εγκατάσταση σ΄ αυτόν του εμβληματικού Λεωφορείου της Αντίστασης, ώστε να παραμείνουν εσαεί αψευδείς μάρτυρες των όσων έχουν επισυμβεί το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974.

Να μας θυμίζουν και να μας παραδειγματίζουν συνέχισε πως στης Δημοκρατίας, στης Νομιμότητας, στης Ελευθερίας και στης Αξιοπρέπειας το κράξιμο, μες την κάψα του καλοκαιριού, κάποιοι δώσανε τα κορμιά τους φραγμό και ανάχωμα ηρωικό, στο πέρασμα των ανόσιων δικών μας ξεπουλητάδων, αλλά και των βαρβάρων του Αττίλα, που αυτοί οι ανόσιοι φέρανε στο κατόπι.

Τους δύσκολους τούτους καιρούς για την μικρή, αλλά πολυαγαπημένη μας Κύπρο, οι ψυχές των ηρωικών μας νεκρών της Αντίστασης , που ανάμεσα τους είναι κι αυτές του Δημήτρη Ζηνιέρη και Ανδρέα Μακαρίου, γιατί μέσα σε αυτό το λεωφορείο δώσανε τις ζωές τους, μαζεμένες πέτονται την ώρα τούτη πάνωθε μας είπε ο κ. Θεοδώρου.

Κάλεσε επίσης τους πάντε να αφήσουν στο περιθώριο τα μίση, τις έριδες, τις αντιπαλότητες, τις αντιπαραθέσεις, τις αντεκδικήσεις και όλα τα συναφή προς αυτά να ομονοήσουν και να ενώσουν δυνάμεις. Μόνον έτσι θα αντιμετωπίσετε σωστά και αποτελεσματικά την ολοένα αυξανόμενη Τουρκική βουλιμία και την μεθοδευμένη προσπάθεια της Άγκυρας για προοδευτική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας, συμπλήρωσε.

Κάντε το είπε πριν είναι πολύ αργά προσθέτοντας πως «δεν σας λέμε να ξεχάσετε τους πυρπολητές και συνδαυλιστές τις φωτιάς, που έκαψε εμάς, που έκαψε εσάς, που έκαψε την γη μας. Αργά ή γρήγορα, αυτούς θα τους κρίνει η αδέκαστη ιστορία», κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι”Θυμόμαστε – Αναγνωρίζουμε – Τιμούμε – Παραδειγματιζόμαστε”.

Το πρόγραμμα επενδύθηκε καλλιτεχνικά με δρώμενο μουσικής, λόγου και εικόνας υπό τον τίτλο ”Το Λεωφορείο της Αντίστασης” που παρουσίασε το καλλιτεχνικό σχήμα ”Μουσικοί Συνοδοιπόροι” σε επιμέλεια – παραγωγή Χρίστου Στασή.

Σημειώνεται πως μερίδα αντιστασιακών δεν παρέστησαν στην χθεσινοβραδυνή εκδήλωση και επί τούτου εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος ο οποίος ωστόσο δεν επιθυμούσε να προβεί σε δηλώσεις ,καθώς και ο Επίσκοπος Χύτρων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ