20.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Ιταλικό κόλπο με μαζικά τεστ εξαφάνισε τον κορωνοϊό από μια πόλη

Εδώ και ένα μήνα  η Ιταλία υποφέρει από την θανατηφόρα επέλαση του κορωνοϊού . Με 41.035 βεβαιωμένα κρούσματα υπάρχουν 3.405 νεκροί, ενώ στην Κίνα με τα διπλάσια κρούσματα, δηλαδή 81.155, υπάρχουν 3.245 νεκροί.

Ωστόσο σύμφωνα με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του Guardian,  τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μια πολλά υποσχόμενη πιλοτική μελέτη έδωσε αποτελέσματα που μπορεί να είναι διδακτικά για άλλες χώρες που προσπαθούν να ελέγξουν τον κορονoϊό.

«Αρχίζοντας στις 6 Μαρτίου, μαζί με ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα και του Ερυθρού Σταυρού, δοκιμάσαμε όλους τους κατοίκους της Vò, μια πόλη 3.000 κατοίκων κοντά στη Βενετία – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν συμπτώματα» γράφουν οι Andrea Crisanti   καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα και Antonio Cassone  πρώην διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο ιταλικό ινστιτούτο υγείας

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Αυτό μας επέτρεψε να  κρατήσουμε σε καραντίνα τους ανθρώπους προτού δείξουν σημάδια μόλυνσης και να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείψαμε τον κοροναϊό σε λιγότερο από 14 ημέρες», είπε.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι μαζικές δοκιμές στην ιταλική πόλη έχουν σταματήσει τον κορωνοϊό στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Ενώ πιστεύουμε ότι είναι πολύ αργά για να υιοθετήσουμε αυτή την προσέγγιση σε μια πόλη όπως το Μιλάνο, όπου οι μολύνσεις είναι εκτός ελέγχου, θα μπορούσε να υπάρξει χρόνος για να γίνει αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν η κρίση χειροτερέψει: η κυβέρνηση θα μπορούσε να εντοπίσει και να απομονώσει συστάδες , να απομονώσουν όσους έχουν πληγεί, να ανιχνεύσουν τις πρόσφατες επαφές τους και να τους απομονώσουν – είτε είχαν συμπτώματα είτε όχι».

«Το πείραμά μας έγινε τυχαία. Οι ιταλικές αρχές είχαν μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση στο άκουσμα του πρώτου θάνατο της χώρας – το οποίο ήταν στο Vò. Όλη η πόλη τέθηκε σε καραντίνα και ελέχθηκε ο κάθε κάτοικος. Οι εξετάσεις υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από εμάς στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Διαπιστώθηκε ότι αυτό ήταν ένα μοναδικό επιδημιολογικό περιβάλλον – και υποβλήθηκε αίτηση για να κρατηθεί η πόλη σε καραντίνα και να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος δοκιμών μετά από εννέα ημέρες».

Στον πρώτο γύρο των δοκιμών, 89 άτομα δοκιμάστηκαν θετικά. Στο δεύτερο γύρο, ο αριθμός έπεσε στους έξι, οι οποίο παρέμειναν απομονωμένοι. «Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να εξαλείψουμε τον κοροναϊό από το Vò, επιτυγχάνοντας ρυθμό ανάκτησης 100% για εκείνους που είχαν μολυνθεί προηγουμένως, ενώ δεν καταγράφηκαν άλλες περιπτώσεις μετάδοσης».

«Κάναμε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: κατά τη στιγμή της διάγνωσης της πρώτης συμπτωματικής περίπτωσης, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, περίπου 3%, είχε ήδη μολυνθεί – αλλά τα περισσότερα από αυτά ήταν εντελώς ασυμπτωματικά. Η μελέτη μας καθιέρωσε μια πολύτιμη αρχή: η δοκιμή όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα ή όχι, παρέχει έναν τρόπο για τον έλεγχο αυτής της πανδημίας.

Η φύση αυτής της κρίσης σημαίνει ότι η καθιέρωση μιας δομημένης απόκρισης όπως αυτή είναι βασική, ενώ οι εκτεταμένοι έλεγχοι είναι κρίσιμοι για να εξηγήσουμε ένα ακριβή ιστορικό για τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται και το ποσοστό θνησιμότητας του ιού στην πραγματικότητα. Στην Ιταλία, παλεύουμε  με την αχαλίνωτη αύξηση της θνησιμότητας (ο αριθμός των θυμάτων διαιρούμενος με τον αριθμό των μολυσμένων ανθρώπων), ο οποίος έχει φθάσει σε μια φαινομενική τιμή 8% – πολύ υψηλότερη από το ποσοστό θνησιμότητας στην Κίνα και κοντά σε αυτή κατά τη διάρκεια η έκρηξη Sars 2002-2003.

«Αυτός ο υψηλός ρυθμός είναι παραπλανητικός. Μετά τις πρώτες ημέρες της αρχικής εξάπλωσης, οι περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως όλες εκείνες που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Ωστόσο, από τότε, μόνο τα προφανώς συμπτωματικά άτομα – εκείνα που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη – έχουν δοκιμαστεί για τον ιό και έτσι υπολογίζονται ως περιπτώσεις».

«Η απόφαση να δοκιμαστούν μόνο όσοι υπέβαλαν θεραπεία για συμπτώματα του ιού λήφθηκαν από σημαντικούς ιταλούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας, προφανώς σύμφωνα με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Η συνέπεια είναι ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια έχουν δοκιμαστεί πολύ περιστασιακά στην Ιταλία. Παρόλα αυτά, τα ασυμπτωματικά ή οιονεί συμπτωματικά άτομα αντιπροσωπεύουν ένα 70% όλων των μολυσμένων με ιό ανθρώπων και, ακόμα χειρότερα, και άγνωστο, αλλά αδύνατο να αγνοήσουν ένα μέρος από αυτά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ο πλήρης έλεγχος θα μας έδινε μια σαφέστερη εικόνα του αριθμού των ανθρώπων που πραγματικά έχουν τον ιό και του αριθμού των ανθρώπων που το έχουν διαβιβάσει».

«Αν ισχύει  ότι δοκιμάστηκαν μόνο όσοι παρουσίαζαν τον ιό, το ποσοστό θνησιμότητας θα πέσει σε “κανονικά” επίπεδα. Αυτό αποδεικνύεται από τη θνησιμότητα στην περιοχή Βένετο, η οποία είναι σταθερά γύρω στο 2,5-3%, εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά τριπλάσια από αυτή της Λομβαρδίας και της Emilia-Romagna».

«Γιατί αυτή η σημαντική διαφορά; Το Veneto είναι συγκρίσιμο με τις άλλες δύο βόρειες περιοχές για την εκπαίδευση, τον γενικό τρόπο ζωής, το προσωπικό εισόδημα και την ηλικία του πληθυσμού – όλοι οι παράγοντες, ιδιαίτερα ο τελευταίος, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη θνησιμότητα του Covid-19. Παρόλο που μια μη ομοιογενής συλλογή δεδομένων και άλλες μεταβλητές θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη διαφορά, υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που πιθανώς παίζει ρόλο. Στο Βένετο, ο ιός αναζητήθηκε πιο ενεργά μέσω δοκιμών, ενός προγράμματος που περιλάμβανε μέρος του ασυμπτωματικού πληθυσμού. Οι επίσημοι αριθμοί μιλούν για περίπου οκτώ στους 100 ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στο Βένετο, έναντι περίπου του μισού και του ενός τρίτου αυτού του ποσοστού στη Λομβαρδία και την Εμίλα-Ρομάνια αντίστοιχα», επεσήμανε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ