26.9 C
Paphos
Thursday, August 18, 2022

Έξι χιλιάδες πολίτες εμβολιάστηκαν με το walk – in παγκύπρια


Το 71,7% έχει εμβολιαστεί παγκύπρια με την πρώτη δόση και το 63,2% με τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ενώ 6.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί στο waIk – in, που που λειτουργεί παγκύπρια.

Η κ. Γιαννάκη, που επισκέφτηκε σήμερα το κέντρο εμβολιασμού walk-in στην πρώην οικία Επάρχου μαζί με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο και τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, είπε πως “σήμερα τα ποσοστά (εμβολιασμού) με την πρώτη δόση είναι 71,7 % παγκύπρια και για τη δεύτερη δόση το 63,2%”.

Επίσης στα walk – in που έχουν ανοίξει παγκύπρια έχουν εμβολιαστεί, όπως είπε, 6.000 πολίτες. Επίσης, είπε πως για τις ηλικίες 16- 17 ετών περίπου 4.664 εμβολιάστηκαν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

H ΓΔ του Υπουργείου Υγείας, είπε ακόμη πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός από υπαλλήλους των ξενοδοχείων, επίσης εμβολιάστηκε. Πρόσθεσε πως η Πάφος αυτή την στιγμή παίρνει την πρωτιά, στέλνοντας το μήνυμα στον κόσμο ότι σήμερα στις εντατικές έχουμε ένα ή δύο άτομα από Πάφο που είναι διασωληνωμένοι. Αυτό συνέχισε, λέει ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να εμβολιάζεται, να τηρεί τα μέτρα του για να μειωθούν οι νοσηλείες στις εντατικές, στα νοσοκομεία και ο τόπος να πάει μπροστά για το καλώς νοούμενο συμφέρον της δημόσιας υγείας, της οικονομίας, του εαυτού μας και όλων των συνανθρώπων μας, που μας ακολουθούν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε πως εκ μέρους του Δήμου Πάφου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον κ. Χατζηπαντέλα και στην κ. Γιαννάκη αλλά και σε όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και στον Διευθυντή του ΓΝ Πάφου για να έχουν σήμερα αυτά τα αποτελέσματα και τους πιο ψηλούς εμβολιασμούς ποσοστιαία στην Πάφο.

Οι εμβολιασμοί, συνέχισε, συνδυάζονται με σχεδόν μηδενικές νοσηλείες στις εντατικές Παφιτών και με το πιο χαμηλό ποσοστό θετικών κρουσμάτων, τονίζοντας πως αυτό σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν και κάποιοι άνθρωποι κουράστηκαν.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις προσωπικές επιλογές καθενός, πρέπει να αναλογιστούμε τις συλλογικές ευθύνες, που έχουμε έναντι της οικονομίας, της κοινωνίας και γενικά του τόπου μας. Για αυτό, ανέφερε, “θα συνεχιστεί στην πόλη της Πάφου μια τεράστια προσπάθεια διαφώτισης, ενημέρωσης”, τονίζοντας ωστόσο, “πως κανένας δεν θα εξαναγκαστεί να εμβολιαστεί και κανένας δεν θα συρθεί χωρίς την προσωπική την επιλογή του να εμβολιαστεί”.

Είπε ακόμη πως με τη δύναμη της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, το σωστό και η επιστήμη θα νικήσουν. Είπε ακόμη πως ως Δήμος Πάφου θα συμβάλουν στη μεγάλη εκστρατεία περαιτέρω ενημέρωσης και περαιτέρω πληροφόρησης. Το γεγονός ότι λειτουργεί στον ίδιο χώρο κέντρο εμβολιασμού walk- in αλλά και συνεργείο για τη διενέργεια rapid test είναι για να δοθεί, όπως είπε, και η επιλογή σε μη δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας και την ΓΔ του Υπουργείου Υγείας για την παρουσία τους στην Πάφο ώστε να προωθήσουν το θέμα των εμβολιασμών. Η Εκκλησία, είπε, θεωρεί τα εμβόλια ως ευλογία, σημειώνοντας πως είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί ως αναχαίτιση της πανδημίας. Παράλληλα, ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο άβουλο ον, αλλά του έδωσε την ελευθερία και τη λογική για να μπορεί να βρίσκεται καθημερινά επί ποδός και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Αυτός, συνέχισε, φωτίζει τους επιστήμονες και τους ιατρούς να βρουν φάρμακα και εμβόλια και να ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Για αυτό και θεωρούμε, είπε, “ότι όσοι, είτε θρησκευόμενοι είτε μη, βάζουν τη θρησκεία μπροστά ως εμπόδιο για να εμβολιαστούν, είναι δική τους προσωπική τους πεποίθηση”.

Εξάλλου, η Ξένια Αριστοτέλους, Νοσηλευτική Λειτουργός του ΓΝ Πάφου, ανέφερε “προωθούμε τον εμβολιασμό και ενημερώνουμε τον κόσμο σωστά”, προσθέτοντας πως ο εμβολιασμός, “είναι ένα μέτρο κατά του κορωνοιού”.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια της ενημέρωσης, συνέχισε, προσπαθούμε ομαδικά όλοι οι επαγγελματίες υγείας με σκοπό τον εμβολιασμό και την προώθηση του.

Εξάλλου πολίτης, ο Λούκας Λουκά, που εμβολιάστηκε σήμερα και που είχε νοσήσει με covid- 19 πριν εννέα μήνες, χαρακτήρισε πολύ θετικό τον εμβολιασμό παρόλο, όπως είπε, που αρχικά ήταν αρνητής. Ωστόσο, συνέχισε, βλέποντας ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αποφάσισε να εμβολιαστεί, αφού το μόνο του όπλο, όπως είπε, είναι το εμβόλιο.

Σημειώνεται πως τα κέντρα αποτελούν πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες του εξωτερικού για την περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας για εμβολιασμό. Σε πρώτη φάση θα μπορούν να εμβολιάζονται δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και αργότερα και άλλα άτομα που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα υγείας της Κύπρου.

Στα walk-in δεν θα γίνονται επαναληπτικές δόσεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση αλλά μόνο νέοι εμβολιασμοί, ενώ θα χορηγείται προς το παρόν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Επισημαίνεται ότι όσοι προσέρχονται στο κέντρο για εμβολιασμό θα πρέπει να προσκομίσουν το δελτίο ταυτότητάς τους.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ