Έμπειρος, με γνώσεις και πανέτοιμος, με αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις στο βιογραφικό του μπαίνει στην πρώτη εκλογική “μάχη” για τη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.
Ξεκινώντας πρώτος την προεκλογική εκστρατεία και έχοντας τη στήριξη του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ ο Πάμπος Πιττοκοπίτης κάλυψε αρκετές φορές μέχρι τώρα την γεωγραφική επικράτεια της Πάφου μεταφέροντας τις θέσεις και το πρόγραμμά του.
Κύριε Πιττοκοπίτη πώς βλέπετε τα πράγματα έναν μήνα πριν τις εκλογές;
Κατά τις συναντήσεις μου με τους κατοίκους της Επαρχίας μας σε κάθε άκρη και περιοχή της Πάφου μας διακρίνω έναν ενθουσιασμό και μια αγάπη από τον κόσμο.
Στον διάλογό μου, μαζί τους εισπράττω εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό γεγονός που ενισχύει τη δική μου δυναμική για την τελική νίκη στις 9 Ιουνίου.
Τα μηνύματα που δέχομαι είναι μηνύματα ενθάρρυνσης και συστράτευσης γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία και την προοπτική πως με την επικράτηση της υποψηφιότητας μου ανατέλλει μια νέα, καλύτερη και πιο ανθρωποκεντρική εποχή για την Περιφέρειά μας.
Πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το εγχείρημα;
Η θέση του Περιφερειάρχη είναι αναμφίβολα μια νευραλγική θέση η οποία απαιτεί δεξιότητες στη διαχείριση των πόρων, την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών ιδεών για την ευημερία του τόπου μας και τη συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες. Προκειμένου να ανταπεξέλθω σε αυτές τις απαιτήσεις, θα βασιστώ στην εμπειρία μου στη δημόσια διοίκηση και την πολιτική, στη βούλησή μου για λήψη δραστικών αποφάσεων που θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στον τόπο μας, καθώς και στις ικανότητές μου στην επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη ιδεών. Διαθέτω όλη την απαραίτητη τεχνοκρατική γνώση, αλλά και την απαραίτητη πολιτική βούληση, εμπειρία και όραμα, ώστε να είμαι σε θέση να προσφέρω περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη και ταυτόχρονα να συμμετέχω ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Επαρχίας μας ευρύτερα.

Ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε αν εκλεγείτε;
Ύψιστη προτεραιότητά μου είναι η αναβάθμιση βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Επαρχίας Πάφου με πλάνο που βασίζεται στο όραμα, τις γνώσεις, την εμπειρία μου και φυσικά την ανατροφοδότηση που λαμβάνω από τη διαρκή επαφή και επικοινωνία μου με τον κόσμο της Πάφου.
Βασικός μου στόχος και επιδίωξη είναι να συνεισφέρω στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας μέσω της κατάργησης των πολύπλοκων, χρονοβόρων διαδικασιών και της προώθησης καινοτόμων πρακτικών που στόχο θα έχουν την ποιοτικότερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση.
Με την εμπειρία μου και τη δέσμευσή μου στις αξίες της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της αειφορίας, μπορώ με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία να είμαι ωφέλιμος για την αναβάθμιση της Περιφέρειάς μας.
Επιγραμματικά αναφέρω τις άμεσες προτεραιότητές μου σε ό,τι αφορά στα έργα ανάπτυξης όπως την κατασκευή Μαρίνας Πάφου, την ταχεία αποπεράτωση του δρόμου 4 λωρίδων, Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, τη δημιουργία αυτοκινητόδρομου από τους Τάφους των Βασιλέων μέχρι τον Κόλπου των Κοραλλιών.
Τα θέματα του περιβάλλοντος και η στήριξη της υπαίθρου θα βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής μου. Στοχεύω να ενεργήσω άμεσα και καταλυτικά με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις οι οποίες θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη της υπαίθρου και των κοινοτήτων μας, που χρόνο με τον χρόνο ερημώνουν με ταυτόχρονη στήριξη του πρωτογενούς τομέα με στοχευμένες δράσεις.

Παράλληλα ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μου είναι η δημιουργία επιπρόσθετων πανεπιστημιακών σχολών στην ευρύτερη περιφέρειά μας και η άμεση αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, καθώς και των αγροτικών ιατρικών κέντρων.
Όραμα όλων μας, μια Πάφος της προόδου, της ανάπτυξης και της καινοτομίας με πολλές νέες προοπτικές και δυνατότητες.
Όραμα όλων μας, μια Πάφος έξυπνη, πράσινη, ανθρώπινη, μια Πάφος ελκυστική όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους της, μια Πάφος που να μπορεί να κρατά κοντά της τα παιδιά της που σήμερα αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλες πόλεις και το χειρότερο σε άλλες χώρες για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
Σημειώνω ότι η υποψηφιότητα μου είναι πολυσυλλεκτική και στηρίζεται τόσο από πολιτικά κόμματα και κινήσεις/κινήματα όσο και απλούς πολίτες της Επαρχίας μου. Διατηρώ έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με νέους ανθρώπους και πορεύομαι διαχρονικά με ‘’καθαρά χέρια’’.
Πόσο σημαντική είναι η σχέση που πρέπει να έχουν ο ΠΕΟΑ μαζί με τους εκλελεγμένους στους Δήμους και τις Κοινότητες;
Ο πρόεδρος του ΕΟΑ θα έχει υπό την ευθύνη για, την έκδοση πολεοδοµικών και οικοδοµικών αδειών, την υδατοπροµήθεια, την αποχέτευση και τη διαχείριση αστικών αποβλήτων. Κατ’ επέκταση ο πρόεδρος του επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρεί έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους εκλελεγμένους σε κάθε δήμο και κοινότητα της Επαρχίας μας.
Η συνεργασία μαζί τους είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί το κλειδί για την πιο άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειάς μας.
Σας απασχολεί η στελέχωση του Οργανισμού;
Η σωστή και επαρκής στελέχωση του ΕΟΑ είναι πρώτιστης σημασίας για να είναι σε θέση ο ΕΟΑ να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η καρδιά του κάθε οργανισμού και ως εκ τούτου μόνο με επαρκές προσωπικό θα μπορέσει ο ΕΟΑ να φέρει εις πέρας το άκρως σημαντικό και επιτελικό έργο του.
Οφείλω να σημειώσω ότι το Τμήμα Πολεοδομίας, το ΣΑΠΑ, το ΧΥΤΑ, και τα πράσινα σημεία διαθέτουν τη δική τους δομή, στελέχωση και οργάνωση και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση και αναβάθμισή τους.
Πάνω σε αυτή τη υφιστάμενη στελέχωση εμείς θα χτίσουμε για εντοπίζοντας τις όποιες επιπρόσθετες ανάγκες στελέχωσης και αφού προηγουμένως αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την εμπειρία του υφιστάμενου προσωπικού.

Ασπάζεστε αυτό που ακούγεται ευρέως ότι υπάρχουν πολλές θέσεις και υψηλόβαθμοί λειτουργοί που ίσως δυσκολέψουν οικονομικά αυτό το μοντέλο διοίκησης;
Θα φανούν όλα κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν θα τα αντιμετωπίσουμε ριζικά. Λόγω της διαφοροποίησης των αριθμών είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρξουν στην αρχή ορισμένες δυσκολίες που θα πρέπει με ψυχραιμία πλάνο και όραμα να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρείται και είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κύκλος ζωής του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχει κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια και η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2022 ήταν αδήριτη ανάγκη για να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας θα ευεργετούνται από ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και πολύ πιο οικονομικά. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο ότι σε μια τέτοιας μορφής και έκτασης μεταρρύθμιση θα παρουσιαστούν και αστοχίες και στρεβλώσεις.
Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα για τα μικρά και τα λιγότερο σημαντικά. Τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, που είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν, θα αντιμετωπιστούν στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης και θεωρώ καταστροφικό κάποιοι κύκλοι να προσπαθούν να υπονομεύσουν και να τορπιλίσουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια προτού ακόμη εφαρμοστεί.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους εκλογείς;
Η υποψηφιότητά μου διαθέτει τα εχέγγυα και παρέχει την εγγύηση της διαχρονικής, συνεπούς και αδιάλειπτης συμπόρευσής μου με τους συμπολίτες μου και στα εύκολα, αλλά πρωτίστως στα δύσκολα. Πορεύτηκα μαζί με τους συμπολίτες μου με σκληρή δουλειά, αφοσίωση, αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία, αξιοπιστία και σταθερότητα, και έτσι θα συνεχίσουμε μαζί, έχοντας ως αμετάθετο στόχο το κοινό καλό.
Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου και να αντιμετωπίσω τις νέες προκλήσεις με αξιοπιστία και αποφασιστικότητα. Σ’ αυτό συνηγορούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει από την πολύχρονη ενασχόληση και εμπλοκή μου στα κοινά ως διοικητικός λειτουργός στις Επαρχιακές Διοικήσεις Λεμεσού και Πάφου, ως βουλευτής, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ως μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας, Εργασίας, Προσφύγων και Περιβάλλοντος, καθώς επίσης και η σημερινή μου ενασχόληση ως Επαρχιακός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου.
Ως Περιφερειάρχης, στοχεύω να εργαστώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την ανάδειξη του δυναμικού της περιοχής μας. Θα διασφαλίσω τη διαφάνεια και την ευθύτητα στη διαχείριση των πόρων και θα είμαι ανοικτός στις ανάγκες και τις απόψεις των πολιτών. Διαθέτω όλη την απαραίτητη τεχνοκρατική γνώση, πολιτική εμπειρία και βούληση.
Ο λόγος που ζητώ τη στήριξη από τους συνδημότες μας είναι η αφοσίωσή μου στην ευημερία της Επαρχίας μας και η πρόθεση μου να εργαστώ σκληρά μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής μας.