Κώστας Κωνσταντίνου: “Η αγάπη και η εμπιστοσύνη των Παφιτών αποτελούν για μένα ζωτικό καύσιμο”

0
5

Ιδιαίτερα στην σχέση του με τον κόσμο της Επαρχίας επενδύει στην προσπάθειά του να εκλεγεί Περιφερειάρχης Πάφου ο επι σειρά ετών βουλευτής της Επαρχίας μας, Κώστας Κωνσταντίνου.

Οι εκλογές αυτές, αναφέρει μιλώντας στο PafosPress αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην εκσυγχρονιστική πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στην Πάφο όσο και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Πως βλέπετε τα πράγματα 20 περίπου μέρες πριν τις εκλογές ; 

Καθώς προσεγγίζουμε τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, η αισιοδοξία μου για το μέλλον της επαρχίας μας και για την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου είναι ακμάζουσα, ενισχυμένη από την απλόχερη αγάπη και την ένθερμη υποστήριξη που έχω λάβει από κάθε γωνιά της επαρχίας μας. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη των Παφιτών είναι το ζωτικό καύσιμο για την υλοποίηση του οράματός μου να καταστήσουμε την Πάφο πρωταγωνίστρια στο αναπτυξιακό διάγραμμα της Κύπρου. Η καμπάνια μας ζει και αναπνέει με τον παλμό της καθημερινότητας των κατοίκων της Πάφου. Κάθε διάλογος, κάθε προσωπική συνάντηση, κάθε ανταλλαγή απόψεων μου έχει προσφέρει πλούσια έμπνευση και έχει αναζωπυρώσει τη δέσμευσή μου να υπηρετήσω με ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση και ενθουσιασμό στον νεοσύστατο Οργανισμό Επαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πάφου.

Πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το εγχείρημα; 

Σίγουρα στην αρχή θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες όμως η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην εκσυγχρονιστική πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα. Αυτοί οι Οργανισμοί, θα αναλάβουν την ευθύνη για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, την υδατοπρομήθεια, την αποχέτευση και τη διαχείριση αστικών αποβλήτων, έχουν οριστεί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 1η Ιουλίου του 2024.Θα ενσωματώσουν κρίσιμες λειτουργίες όπως η Ύδρευση, η Αποχέτευση, η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και η Αδειοδότηση Ανάπτυξης, αποτελώντας ένα κεντρικό σημείο διαχείρισης και ευθύνης για κάθε επαρχία. Αυτός ο κεντρικός ρόλος τους καθιστά τους ΕΟΑ ως κρίσιμους παράγοντες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η απρόσκοπτη εκκίνηση των ΕΟΑ στην προβλεπόμενη ημερομηνία αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας στόχο.

Ποια θα είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε αν εκλεγείτε; 

Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αναγέννησης της Πάφου, θα εφαρμόσουμε ένα πρωτοπόρο διοικητικό μοντέλο που θα διέπεται από τις αρχές της βιωσιμότητας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Αυτό το μοντέλο θα υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσω μιας καλά οργανωμένης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, που θα ενισχύει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής. Θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός καινοτόμου πλαισίου διοίκησης και ηγεσίας και θα προσαρμόζεται ευέλικτα στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα επιδιώκει την υψηλότερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη με άρτιο σεβασμό στη νομιμότητα και στη διαφάνεια. Στην πράξη, το μοντέλο αυτό θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση σύγχρονων διαδικτυακών υπηρεσιών, την βελτίωση των οργανωτικών δομών και την εκπαίδευση του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες, ενισχύοντας έτσι τη δυνατότητα ανταπόκρισης της διοίκησης σε αλλαγές και ανάγκες.

Η αναβάθμιση της οικονομίας της Πάφου θα προωθηθεί μέσα από την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και τη συνεργασία με κρατικούς φορείς και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα στηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη με ενίσχυση των πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων και στην προώθηση του αγροτουρισμού, εκμεταλλευόμενοι την άμεση εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων. Τέλος,  θα παρέχουμε συνεχή υποστήριξη και συμβουλευτική στις τοπικές δημοτικές και κοινοτικές αρχές για την υλοποίηση έργων υποδομής και άλλων αναγκαίων πρωτοβουλιών, μέσω διαθέσιμων μηχανισμών υποστήριξης, στοχεύοντας στην παγίωση μιας ολοκληρωμένης και διαρκούς ανάπτυξης.

Πόσο σημαντική είναι η σχέση που πρέπει να έχουν ο ΕΟΑΠ μαζί με τους εκλελεγμένους στους Δήμους και τις Κοινότητες; 

Ο νεοσύστατος Οργανισμός αναμορφώνει δραστικά τη δομή της διοίκησης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, παρακάμπτοντας τους ενδιάμεσους φορείς όπως οι δήμοι και οι κοινότητες, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η τιμολόγηση υδατοπρομήθειας. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία μιας ενιαίας επαρχιακής αρχής με ευρείες διοικητικές εξουσίες σε σημαντικούς τομείς όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση αποβλήτων, η αδειοδότηση ανάπτυξης και ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός, τομείς οι οποίοι πλέον υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με τον καθορισμό του νόμου, οι σχέσεις μεταξύ του Συμβουλίου του Οργανισμού και των τοπικών αρχών χαρακτηρίζονται από συνεργασία και όχι από ιεραρχική υποταγή ή έλεγχο. Αυτή η δομή εγγυάται ότι η αποτελεσματική συνεργασία με τους Δημάρχους της Πάφου, της Ανατολικής Πάφου, του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχούς θα είναι δυνατή και ανεξάρτητη από το ποιος κατέχει τη δημαρχιακή θέση, εστιάζοντας πάντα στην ευημερία της επαρχίας μας. Από την 1η Ιουλίου, ο Οργανισμός αναλαμβάνει αυτές τις κρίσιμες υπηρεσίες, καθιστώντας τον κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης και της διαχείρισης των παραπάνω υπηρεσιών. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως θα συνεργαστώ με όλους όσοι θα εκλεγούν στο αξίωμα του Δημάρχου και του Κοινοτάρχη με στόχο να κάνουμε την Πάφο πρωταγωνίστρια στον αναπτυξιακό χάρτη της Κύπρου.

Σας απασχολεί η στελέχωση του Οργανισμού; 

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να γίνει προσεκτική επιλογή ηγετικών στελεχών με την απαραίτητη γνώση και εμπειρία στις αντίστοιχες αρμοδιότητες, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και η πιθανή σπατάλη πολύτιμου χρόνου στα πρώτα κρίσιμα στάδια λειτουργίας τους. Η αποτελεσματική ηγεσία στις αρχικές φάσεις λειτουργίας κάθε οργανισμού είναι απαραίτητη, καθώς είναι η περίοδος κατά την οποία διαμορφώνονται οι βάσεις για την μελλοντική εξέλιξη και ανάπτυξη. Ένα ηγετικό στέλεχος που διαθέτει την απαραίτητη σοφία και την ειδική εμπειρία μπορεί να προβλέψει πιθανά εμπόδια και να υιοθετήσει προληπτικές στρατηγικές που θα αποτρέψουν τη σπατάλη πόρων και χρόνου.


Ασπάζεστε αυτό που ακούγεται ευρέως ότι υπάρχουν πολλές θέσεις και υψηλόβαθμοί λειτουργοί που ίσως δυσκολέψουν οικονομικά το αυτό το μοντελό διοίκησης;

Καταρχάς να υπενθυμίσω πως ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε πρόσφατα πως οι Επαρχιακοί Οργανισμοί θα στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό από εκείνο που έχει ζητηθεί ώστε η λειτουργία τους να είναι ομαλή από την 1η Ιουλίου του 2024.  Η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βιωσιμότητα του μοντέλου λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών. Όταν οι πολίτες εξυπηρετούνται αποτελεσματικά και έγκαιρα, αυτό δημιουργεί ένα θετικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην εμπιστοσύνη προς τις δημόσιες υπηρεσίες και στην ενίσχυση της συνολικής αποδοχής και υποστήριξης του συστήματος. Έτσι, όχι μόνο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά ενισχύεται και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, καθιστώντας το μοντέλο αυτό βιώσιμο και μακροπρόθεσμα λειτουργικό.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους εκλογείς;

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της περιφέρειάς μας, και η απόφαση που πρόκειται να πάρουμε στις ερχόμενες εκλογές θα ορίσει την πορεία μας για τα επόμενα χρόνια. Σας καλώ να με επιλέξετε για την οραματική μου προσέγγιση, που θα φέρει ανανέωση και πρόοδο στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Πάφου.

Διαθέτω συσσωρευμένη εμπειρία, γνώσεις, αποφασιστικότητα  και πάθος ώστε να υλοποιήσω ένα ισχυρό και βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης για την Πάφο. Είμαι πλήρως αφοσιωμένος στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους Παφίτες.

Η ψήφος σας σε μένα είναι μια ψήφος για:

  • Ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τις τοπικές μας παραδόσεις.
  • Προγράμματα που θα ενισχύουν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο.
  • Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των υπηρεσιών υγείας.
  • Εκπαίδευση που προετοιμάζει τις νέες γενιές για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
  • Διαφάνεια, ακεραιότητα και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων.

Σας καλώ να προσέλθετε μαζικά στις κάλπες και να υποστηρίξετε τον υποψήφιο που θα φέρει την Πάφο στην επόμενη δεκαετία με σταθερότητα και όραμα. Είναι η στιγμή να δράσουμε με ενότητα και πίστη για το κοινό καλό. Η ψήφος σας είναι πολύτιμη. Ψηφίστε για την Πάφο, ψηφίστε για το μέλλον!