30.9 C
Paphos
Thursday, July 18, 2024

5+2 ορεινά χωριά της Πάφου για εξορμήσεις τον Αύγουστο (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Το Καλοκαίρι δεν προσφέρεται μόνο για παραλία και θάλασσα, δεν συνδυάζεται μόνο με άπλα δίπλα στο κύμα και κοκτέιλ με θέα το ηλιοβασίλεμα. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με εξορμήσεις σε ορεινά και ημιορεινά, με βόλτες σε χωριουδάκια και καινούργιες εξερευνήσεις μιας άλλης Κύπρου που είναι συνώνυμη με την παράδοση.

Ανακαλύψεις μικρών χώρων εστίασης που προσφέρουν αυθεντική κυπριακή κουζίνα, σύγχρονα branch με αγνά προϊόντα τοπικών παραγογών, καφέ κάτω από την κλιματαριά και γλυκό του κουταλιού από τα χέρια της γιαγιάς, σπιθκίασιμο όπως μας αρέσει.

Το PafosPress επέλεξε πέντε συν μια κοινότητες με εισηγήσεις για προορισμούς που προσφέρουν τα πιο πάνω και σας τις παρουσιάζει προτρέποντάς σας να τις ανακαλύψετε στο υπόλοιπο του Καλοκαιριού!

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κάθηκας

Διατηρώντας την παραδοσιακή του γοητεία το χωριό έχει κατοικίες που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα και χρησιμεύουν ως χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ενώ έχει επίσης πολλές παλιές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες.

Ο Κάθηκας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Πάφου και σίγουρα κάθε περίοδο διακοπών περιλαμβάνεται δικαίως στις επιλογές των Κυπρίων ως ένας κορυφαίος προορισμός.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κάθηκα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Από το πρωί σταματώντας για ένα καφεδάκι, στον δρόμο από Πέγεια προς Πόλη Χρυσοχούς, το μεσημέρι για ένα γρήγορο σνακ ή ένα δροσιστικό ποτό και τη νύκτα για καλό κυπριακό παραδοσιακό φαγητό σε μιαν από τις πολλές και διακεκριμένες του ταβέρνες ο Κάθηκας περιλαμβάνεται στα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί ένας τουρίστας που θα βρεθεί στην Επαρχία της Πάφου.

Εισήγηση! Ανακαλύψτε την Villa Ayia Marina στον Κάθηκα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Κρήτου Τέρρα: Ο καταρράκτης και η ιδανική επιλογή για ολοήμερη περιήγηση

Το γραφικό χωριό Κρήτου Τέρρα βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου, σε υψόμετρο 470 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κι είναι ένα από τα αμπελουργικά χωριά της περιοχής. Το χωριό επί Φραγκοκρατίας ήταν γνωστό ως «Κρήτου». Χαρακτηρίζεται ως «Critu» καθώς και «Terra» σε παλιούς χάρτες, ενισχύοντας την άποψη ότι αρχικά υπήρχαν δύο διαφορετικά χωριά, που τελικά συγχωνεύτηκαν σ΄ ένα.

Στο βορειοανατολικό μέρος της Κρήτου Τέρρα βρίσκεται ο ποταμός του Κρεμμιώτη που με τη μεγάλη ροή του νερού του κινούνταν παλαιότερα τέσσερεις νερόμυλοι. Σε κάποιο σημείο του ποταμού η πτώση του νερού σχηματίζει καταρράκτη, που είναι γνωστός ως ο καταρράκτης του Κρεμμιώτη. Γύρω από τον ποταμό του Κρεμμιώτη υπάρχει ένα ειδυλλιακό τοπίο, πνιγμένο στο πράσινο, όπου αφθονούν όλων των ειδών τα πουλιά. Μετά από πολλές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η διάνοιξη πρόσβασης στον μεγάλο καταρράκτη του Κρεμμιώτη, ύψους 25 μέτρων.

Ο καταρράκτης χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο ένα είναι η σπηλιά, όπου η πτώση του νερού γίνεται από μεγάλη οπή, ενώ στο δεύτερο μέρος το οποίο ενώνεται με το πρώτο μέσω σήραγγας μήκους 4 μέτρων, η πτώση του νερού στον βράχο δημιουργεί ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο, το οποίο έγινε σημείο αναφοράς για την περιοχή τα τελευταία χρόνια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PAFOS PRESS (@pafospress)

Η Καλλέπεια και το το περίφημό branch στο Κίκας Garden  

Θέλεις να νιώσεις απέραντη γαλήνη και ηρεμία περιτριγυρισμένος από πράσινο και παρθένα φυσικά τοπία; Μπορείς να επισκεφθείς την Καλλέπεια. Ένα χωριό που ο πολιτισμός δεν κατάφερε να αλλοιώσει τη φυσική ομορφιά. Ένα χωριό που ξεπηδάει μέσα από το πράσινο αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα και σκορπώντας χιλιάδες μεθυστικά αρώματα που προέρχονται από τα ενδημικά φυτά!

Με το πιο πάνω κείμενο υποδέχεται τους επισκέπτες στην Ιστοσελίδα του το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλέπειας.

Εκτός από τα αξιοθέατά της, τους κρυμμένους της θησαυρούς και τους λιμνόσπηλιους της η Καλλέπεια τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή και για το ξεχωριστό branch που ετοιμάζει η Μαρλεν στο Kikas Gardens. Όπως επιβάλλει η δουλειά μας (άλλο που δεν θέλαμε) επισκεφθήκαμε και εμείς το μέρος και απολαύσαμε το πεντανόστιμο και άκρως χορταστικό φημισμένο “δεκατιανό”…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Η Επισκοπή και τα Μετέωρα της Κύπρου  

Στην κοιλάδα Έζουσας μπορείτε να απολαύσετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη μαγεία της θάλασσας της Κάτω Πάφου και σε δέκα λεπτά κυριολεκτικά, περνώντας από το Κτήμα, τα Κονιά και την Άρμου να βρεθείτε στην κοινότητα Επισκοπής. Εκεί όπου ο μεγαλύτερος μονόλιθος όγκος της Κύπρου, γνωστός ως τα «Μετέωρα της Πάφου», δεσπόζει όλης της περιοχής.

Η κοιλάδα της Έζουσας είναι μια από τις ομορφότερες κοιλάδες της Κύπρου. Λόγω της μεγάλης οικολογικής της αξίας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευομένων Περιοχών NATURA 2000 ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» για τα πουλιά με βάση Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός βράχος, στον οποίο γίνονται και αναρριχήσεις, έχει μέγιστο ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 και είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πατώντας ΕΔΩ

Η Παναγιά και τα Οινοποιεία της  

Το όμορφο χωριό της Παναγιάς βρίσκεται στην περιοχή της Πάφου, γύρω στα 33 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου. Προσφέρει την τέλεια ευκαιρία για αγροτουρισμό στα φυσικά περίχωρά του, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκονται εντός του Δάσους της Πάφου, σε υψόμετρο 850 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την Παναγία, στην οποία είναι αφιερωμένη η γειτονική μονή της Παναγίας της Χρυσορρογιάτισσας. Μια εκδοχή αναφέρει ότι επί Φραγκοκρατίας το χωριό Παναγιά ήταν ένα φέουδο που ονομαζόταν «Casal Nostra Donna». Στο μοναστήρι στεγάζεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή από εικόνες και σκεύη, ενώ πραγματοποιείται ένα μεγάλο θρησκευτικό πανηγύρι κάθε χρόνο στις 14 Αυγούστου προς τιμήν της Παναγίας.

Το χωριό είναι επίσης γνωστό ως η γενέτειρα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακάριος Γ’. Υπάρχουν δύο μουσεία στο χωριό, τα οποία είναι αφιερωμένα στον Αρχιεπίσκοπο: Το σπίτι της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου και το Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ για την ιστορία του Οινοποιείου Βουνί της οικογένειας Κυριακίδη

Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι τα διάφορα τοπικά οινοποιεία, το Μοναστήρι της Αγίας Μονής και το Μονοπάτι της Φύσης με την ονομασία «Βουνί Παναγιάς», το οποίο ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και απαιτεί πεζοπορία τριών ωρών μέχρι το τέρμα του. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν το φεστιβάλ «Τα Ρογιάτικα», το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μουσικής και χορού.

Τα Μέσανα και το φαινόμενο των χελιδονιών 

Στην μικρή κοινότητα της Πάφου, την οποία συναντάς μετά τα χωριά Κελοκέδαρα και Σαλαμιού, κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται ένα μοναδικό και σπάνιο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια απέκτησε τόση φήμη, που είναι αρκετό από μόνο του να οδηγήσει, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού στην μικρή και γραφική κοινότητα για να δουν, να απολαύσουν και να απαθανατίσουν από κοντά αυτό το θαύμα της Φύσης.

Μια εικόνα η οποία μοιάζει περισσότερο με περιγραφή βγαλμένη μέσα από παραμύθι, παρά με πραγματικότητα. Μια εικόνα με ίσως περισσότερα από 100 χιλιάδες χελιδόνια σε καλώδια της ΑΗΚ, την οποία συναντάς μόνο συγκεκριμένες ώρες, αν βρεθείς στα Μέσανα.

 

Κελοκέδαρα 

Τα Κελοκέδαρα είναι μια ημιορεινή κοινότητα και το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι της Επαρχίας Πάφου. Ένα από τα τρία διαμερίσματα της Επαρχίας -του Κτήματος, της Πόλης Χρυσοχούς και των Κελοκεδάρων- στα οποία στεγάζονταν μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Μια κοινότητα που στο παρελθόν αποτέλεσε σημείο αναφοράς με πολύ πλούσια ιστορία και δραστηριότητα των κατοίκων, κανονική λειτουργία αστυνομικού σταθμού και τοπικού Δικαστηρίου, υγειονομικού ιατρικού κέντρου, το οποίο μάλιστα είχε και μαμή, η οποία ξεγεννούσε τις εγκύους, Γεωργικού Τμήματος για εξυπηρέτηση των γεωργών της Ανατολικής Πάφου, εξατάξιου σχολείου και πολλών άλλων υπηρεσιών, που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους και των γύρω περιοχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κελοκέδαρα: Το πάλαι ποτέ κεφαλοχώρι «ντύθηκε» με εντυπωσιακά graffiti

Οι προτάσεις είναι ατελείωτες και σίγουρα θα επανέλθουμε με νέα άρθρα μας! Μέχρι τότε καλές αναζητήσεις…

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ