17.9 C
Paphos
Friday, March 22, 2024

ΠΑΦΟΣ- ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Ο Γιάννης, ο Παύλος και ο Πέτρος είναι Οινολόγοι απο κούνια

Όταν λέμε Κυπριακή φιλοξενία αποκλείεται να εννοούμε κάτι διαφορετικό απο αυτό που διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στην επίσκεψή μας στο Οινοποιείο Βουνί στην Παναγιά.

του Μάριου Ιγνατίου*

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Υποδοχή με εκείνο το αυθεντικό χαμόγελο που κάνει ακόμη και τα μάτια να το ακολουθούν λαμπιρίζοντας. Καλοσώρισμα εγκάρδιο έστω και αν ήταν η πρώτη μας συνάντηση με μια χειραψία αληθινή όχι όπως αυτές που κάνεις για να κάνεις. Μια “ττόκκα” που μέσω της ένιωθες μέχρι και τη ζεστή καρδιά των ανθρώπων της Παναγιάς που έμειναν πιστά αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου.

Ο Ανδρέας Κυριακίδης, ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Βουνί στην Παναγιά καθόταν στο στρωμένο τραπέζι στο εστιατόριο του Οινοποιείου με την οικογένειά του και φίλους. Αμέσως σηκώθηκε, άρπαξε τρεις καρέκλες και δημιούργησε επιπρόσθετους χώρους για να χωρέσουμε όλοι. Εδώ όλοι χωράνε, μας είπε, εδώ όποιος έρχεται δεν φεύγει δυσαρεστημένος και αυτό μπορούσες να το διακρίνεις ανάμεσα στην ομήγυρη που λίγο η επίδραση του οίνου, λίγο η μαγευτική θέα μέχρι το φράγμα της Κανναβιούς λίγο η ατμόσφαιρα σε έκαναν να νιώσεις οικειότητα.

Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες και ένα ζευγάρι ταξιδευτών somelier που έφτασε στην Παναγιά απο το μακρινό Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για να δοκιμάσει τοπικά κρασιά. Εκείνο όμως που αμέσως μπορούσε κάποιος να διαπιστώσει ήταν τους τρεις λεβέντες του Ανδρέα Κυριακίδη, τον Γιάννη, τον Παύλο και τον Πέτρο. Τους συνεχιστές της παράδοσης.

Τα ονόματά τους παρέπεμπαν στα ομώνυμα των Αποστόλων με τον πατέρα τους να το σχολιάζει διακομοδώντας το και λίγο λέγοντάς μας ότι “έχουν ονόματα Αποστόλων” αλλά μετά σταμάτησε η μηχανή να παράγει.

Ο Γιάννης, ο Παύλος και ο Πέτρος

Τα τρία παιδιά του Ανδρέα Κυριακίδη αποτελούν τους συνεχιστές της παράδοσης. Ο Γιάννης στα 30 του σήμερα και ο Παύλος στα 29 σπούδασαν Αμπελουργία- Οινολογία στην Φλωρεντία συμμετέχοντας σε διαφορετικούς τρύγους στα τοπικά Οινοποιεία του Κιάντο Κλάσσικο και του Μπόλκερι στην Τοσκάνη για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις. Επέστρεψαν στην Κύπρο το 2015 και άρχισαν αμέσως δουλειά.

Ο μικρός της οικογένειας ο Πέτρος 21 ετών σπουδάζει στη Θεσαλλονίκη Μάρκετινγκ και Αγροτουρισμό με στόχο να επιστρέψει πίσω κάποια στιγμή πίσω και να εργαστεί με τα αδέλφια του και τον πατέρα του στο Οινοποιείο δίνοντας τις επιπλέον πτυχές των σπουδών του ως γνώσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Οινοποιείου στο Facebook 

Η επιλογή για να ακολουθήσουν τους συγκεκριμένους κλάδους σπουδών, όπως μας αναφέρουν, δεν ήρθε τυχαία αφού μια ζωή μεγάλωσαν μέσα στο Οινοποιείο το οποίο αποτέλεσε στα πρώτα χρόνια της ζωής τους όχι το δεύτερο τους σπίτι αλλά στην κυριολεξία το πρώτο. Εδώ μεγαλώσαμε, εδώ είναι το σπίτι μας εξομολογούνται και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας διαφορετικά απο αυτό που είναι σήμερα. Η ζωή στην πόλη, σε ένα διαμέρισμα ή με μια αλλιώτικη δουλειά θα ήταν σκλαβιά για μας. Εδώ όλα είναι διαφορετικά, η Φύση, η Ύπαιθρος δίνουν άλλη χάρη στην καθημερινότητά μας.

Όλα ξεκίνησαν 30 χρόνια πριν

Ήταν το 1987,όταν ο Ανδρέας Κυριακίδης μετά την απόκτηση πολύτιμων εμπειριών και γνώσεων στο τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του Υπουργείου Γεωργίας,αποφάσισε να μετουσιώσει το ενδιαφέρον του για το κρασί σε μια εργασία αγάπης και εκλεπτυσμένης γεύσης. Κάπως έτσι φτιάχτηκε το πρώτο τοπικό ιδιωτικό οινοποιείο της Κύπρου, τo «Βουνί Παναγιάς». Σήμερα η εμπειρία και η αγάπη “παντρεύτηκαν” και έδεσαν αρμονικά με την ακαδημαϊκή εξειδίκευση και τη γνώση των σπουδών και το αποτέλεσμα ανεβάζει διαρκώς τον πήχη πιο ψηλά.

Η συνέχεια της παράδοσης μέσα απο τα μάτια του πατέρα

Η ικανοποίηση στα μάτια του πατέρα αλλά και στις περιγραφές του είναι εμφανής. Κάθε πατέρας δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί κάτι άλλο. Να συνεχίσει η παράδοση, να συνεχίσει η οικογένειά μας να είναι δεμένη. Αυτά προσφέρουν μεγάλη χαρά σε κάθε γονιό. Είχαμε το όραμα και την όρεξη και σήμερα πλέον βλέπουμε τους νέους να αναλαμβάνουν δράση μέσα και απο την επιστημοσύνη που αποκτούν στα Πανεπιστήμια.

Εκείνο που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τα εφόδια και σιγά σιγά να τραβήξουμε πίσω και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνουν τα νιάτα. Πέραν απο όλα αυτά όμως, υπογραμμίζει ο κ. Κυριακίδης, πρέπει να παραμείνουν άνθρωποι. Στα χέρια τους είναι πλέον τα πράγματα να δημιουργήσουν, να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες, να μεγαλώσουν αυτό που φέραμε μαζί μέχρι εδώ πάντα όμως με σεβασμό, ανθρωπιά και δημοκρατικότητα. Να είναι άνθρωποι, να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα και να είναι προσγειωμένοι.

Το οινοποιείο

Το οινοποιείο Βουνί Παναγιάς ήταν το πρώτο ιδιωτικό Οινοποιείο της Κύπρου. Μετά απο 30 χρόνια είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε, λέει ο Ανδρέας Κυριακίδης, το κυπριακό κρασί να κάνει τόσο σταθερά βήματα βελτίωσης απο όλους τους συναδέλφους. Όπως όλα τα καλά κρασιά λοιπόν έτσι και το μικρό τοπικό οινοποιείο ωρίμασε με τα χρόνια. Σήμερα το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ποιότητας. Εκτός από την παραγωγή οίνων, το οινοποιείο προσφέρει σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εξερευνήσει τον κόσμο του κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας στην Κύπρο. Ένα εκπαιδευτικό φιλμ, που παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής των κρασιών από τη φύτευση του αμπελώνα μέχρι και τη συσκευασία των προϊόντων, ένα παραδοσιακό μουσείο και ένας γουστόζικος χώρος γευστικών δοκιμών βρίσκονται εκεί για να διευρύνουν τις γνώσεις σας και τους γευστικούς σας ορίζοντες.

Αφοσίωση στις γηνενείς ποικιλίες

Στο οινοποιείο δίνουν μεγάλη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες επαναλαμβάνοντας πολλές φορές στην κουβέντα μας τόσο ο Ανδρέας Κυριακίδης όσο και οι νεαροί οινοποιοί, Γιάννης και Παύλος, ότι εδώ παράγουμε μόνο με γηγενείς οικιλίες.

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, πρωμάρα, ντόπιο μαύρο, μαραθεύτικο, γιαννούδι αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τους Παναγιώτες αφου τόσο η μορφολογία του εδάφους όσο και το υψόμετρο παράγουν απο τα καλύτερα, αν όχι τα καλύτερα σταφύλια στο νησί.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Οινοποιείου στο Facebook 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε χρόνο τα οινοποιεία της περιοχής απο το Στρουμπί μέχρι την Παναγιά και απο τον Αμπελίτη μέχρι την Αμαργέτη “σαρώνουν” τα βραβεία του Παγκύπριου διαγωνισμού Οίνου.

Η αναγνώριση 

Τόσο φέτος όσο και τις προηγούμενες χρονιές οι ετικέτες του Οινοποιείου “Βουνί της Παναγιάς” τιμήθηκαν και αναγνωρίστηκαν για την ποιότητά τους στο 10ο Παγκύπριο διαγωνισμό Οίνου. Οι δημιουργοί τους είχαν τη χαρά να δουν το όνομά των ετικέτων τους να φιγουράρουν ψηλά σε διακρίσεις και βραβεία σε μια γιορτή που πλέον αποτελεί θεσμό και της οποίας χορηγός ήταν το περιοδικό TIME OUT.

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε μέρος σε διαγωνισμούς με εξαιρετικά αποτελέσματα αναφέρει ο Ανδρέας Κυριακίδης. Στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, εκείνο που έχει σημασία πέραν των βραβείων, της αναγνώρισης αλλά και της δυνατότητας να προωθήσεις τα προϊόντα σου πιο εύκολα αν έχουν πάνω τους και ένα χρυσό ή αργυρό μετάλλιο είναι η ίδια η ζήτηση που μόνο η αγορά την καθορίζει. Η αγάπη του κόσμου, η πίστη στα προϊόντα μας και η επιστοσύνη στο όνομα του Οινοποιείου μας είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βραβείο που έχουμε κερδίσει όλα αυτά τα χρρόνια.

Οι γηγενείς ποικιλίες ξεχώρισαν γι’ άλλη μιά χρονιά αποσπώντας έξι μετάλλια στον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαγωνισμό οίνου Decanter. 

Αλίνα (Ξυνιστέρι) 2016 Πλατινένιο μετάλλιο

Πρωμάρα 2014 Αργυρό μετάλλιο

Πρωμάρα 2015 Αργυρό μετάλλιο

Γιαννούδι 2014 Αργυρό μετάλλιο

Μπάρμπα Γιάννης (Μαραθεύτικο) 2013 Χάλκινο μετάλλιο

Μπάρμπα Γιάννης (Μαραθεύτικο) 2014 Χάλκινο μετάλλιο

Άλλα προϊόντα

Τα σταφύλια αποτελούσαν πάντα ένα από τα πιο διαδεδομένα φρούτα και χρησιμοποιούνταν συχνά για την παρασκευή πολλών γλυκών. Με μεθόδους που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, το οινοποιείο «Βουνί Παναγιάς» παράγει αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα με βάση το σταφύλι όπως έψιμα, σουτζιούκο, παλουζέ καθώς επίσης σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Η διαδρομή Κρασιού “Βουνί Παναγιάς – Αμπελίτης” του ΚΟΤ 

Ξεκινήστε  μια πανοραμική εκδρομή σ΄ ένα υπέροχο τοπίο της ενδοχώρας ακολουθώντας τη διαδρομή του κρασιού Βουνί Παναγιάς – Αμπελίτης, συνοδευμένη με την ευκαιρία να απολαύσετε τα τοπικά κρασιά.

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, ανατολικά της ορεινής περιοχής Πάφου, η διαδρομή ξετυλίγεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία δοκιμής κρασιού. Στην πορεία, οι επισκέπτες θα χαρούν επίσης να ανακαλύψουν αρωματικά πευκοδάση, μοναδική χλωρίδα και ποικιλία θηλαστικών, αμφίβιων, ερπετών και πτηνών.

Τα 10 οινοποιεία της διαδρομής ανάμεσά τους και το “Βουνί της Παναγιάς” παράγουν λευκά κρασιά με ιδιαίτερη λεπτότητα σε άρωμα καθώς και ελαφρότητα στη γεύση, χάρη στην τοπική (λευκή) ποικιλία Ξυνιστέρι των σταφυλιών που φύονται κατά κύριο λόγο εδώ. Υπάρχουν κάποια στοιχεία πράσινου μήλου, ροδάκινου και βερίκοκου τα οποία χαρακτηρίζουν τα λευκά κρασιά της περιοχής, ενώ η αρχαία και σπάνια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού Μαραθεύτικο, εμπλουτίζεται από κόκκινα φρούτα, βιολέτες και τριαντάφυλλα.

Θα ανακαλύψετε επίσης 27 ποικιλίες αμπέλου, από τις οποίες υπάρχει μια έντονη παρουσία του Carignan Noir και του Cabernet Sauvignon. Τα χωριά σ΄ αυτή τη διαδρομή παράγουν επίσης μερικά από τα καλύτερα κρασιά της ενδημικής Μαύρης (κόκκινης) ποικιλίας, χάρη στο σχετικά υψηλό υψόμετρο και το ήπιο κλίμα, τα οποία ευεργετούν τα αμπέλια και συνδυάζονται για την παραγωγή ευχάριστων σκούρων και ροζέ κρασιών.

Αυτή η γραφική διαδρομή προσφέρει τη δυνατότητα δύο εναλλακτικών επιλογών για τον τερματισμό της και περνά μέσα από: Πάφο, Μεσόγη, Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Ψάθι, Κανναβιού, Ασπρογιά, Πάνω Παναγιά, Αγία Μονή Χρυσορογιάτισσας, Στατός-Άγιος Φώτιος, Κοιλίνεια, Γαλατάρια, Πενταλιά, Αμαργέτη, Ελεδιό, Αγία Βαρβάρα και της Αχέλειας ή Χούλου, Λεμόνα, Κούρδακα, Λετύμπου και Καλλέπεια.

*Αρχισυντάκτης PafosPress.com

** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη εφημερίδα “Η Σημερινή” στις 6 Αυγούστου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ