21.9 C
Paphos
Thursday, May 2, 2024

Ψάχνουν να βρουν τα μεγάλα αγγούρια της Χλώρακας- Είναι εξαφανισμένα λέει η Ένωση Κυπρίων Αγροτών

«Κάθε αυλή και ένα σπορείο» Με αυτό το σύνθημα προσκαλεί η Ένωση Κυπρίων Αγροτών όλους εμάς να καλλιεργήσουμε με φυσικές μεθόδους ένα προϊόν στον μικρό μας προσωπικό χώρο, ώστε να συμβάλουμε στην προστασία των παραδοσιακών μας σπόρων

Tον δικό της αγώνα δίνει η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων και την Εθνική Τράπεζα Σπόρων, για να προστατευθούν και να διαδοθούν οι παραδοσιακοί κυπριακοί σπόροι. Για την προσπάθεια αυτή μίλησε στη «Σ» ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ο οποίος έκανε λόγο για ενέργειες οι οποίες δεν μένουν εντός συνόρων, εφόσον συντονίζονται νέες συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων φυλάγονται σπόροι από κάθε γωνιά της Κύπρου, ωστόσο πολλοί από τους παραδοσιακούς σπόρους έχουν χαθεί. Για τον εντοπισμό τους αλλά και για την δημιουργία ενός άξιου θησαυροφυλακίου, η ΕΚΑ ζητεί την αρωγή όλων των Κυπρίων.

Ανάγκη διατήρησης των σπόρων

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που παράγονται εύκολα και μαζικά για να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης δημιουργούν την ανάγκη για επιστροφή των «καθαρών» σπόρων. Σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, η ανταγωνιστικότητα εξαφάνισε τους παραδοσιακούς σπόρους. «Η βιομηχανοποίηση της γεωργίας, η ανάγκη για υπερπαραγωγή μέσα σε θερμοκήπια, για να καλυφθούν όλες αυτές οι ανθρώπινες ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιούργησε τα υβρίδια, από τα οποία δεν ξαναπαράγονται οι σπόροι αυτοί.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από τη στιγμή που τα υβρίδια αυτά είναι πιο παραγωγικά από τους παραδοσιακούς σπόρους, είναι φυσικό ο παραγωγός να επιλέγει το υβρίδιο για να παράγει ποσότητες και να κερδίσει χρήματα». Το πιο σημαντικό στην προσπάθεια αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Χάμπας, είναι «να δημιουργηθεί μια περιβαλλοντική συνείδηση απ’ όλον τον κυπριακό λαό. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι επιβάλλεται η διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων. Όταν λέμε παραδοσιακούς σπόρους, εννοούμε τα κηπευτικά γιατί έχουν ήδη χαθεί σπόροι.

Για παράδειγμα το βαμβάκι που κάποτε ευδοκιμούσε στην Κύπρο και μάλιστα σε τεράστιες ποσότητες, πλέον δεν υπάρχει. Το εντοπίσαμε στο Ακάκι, όπου το διατηρούσε μια οικοκυρά σε γλάστρα ως καλλωπιστικό φυτό και το παρέδωσε σ’ εμάς.

Επίσης το μακρύ ρεπάνι που ήταν από τα πιο φημισμένα προϊόντα του τόπου μας, είχε χαθεί και το εντοπίσαμε στη Δευτερά. Αυτήν τη στιγμή εμείς προσπαθούμε να εντοπίσουμε το μεγάλο αγγουράκι της Χλώρακας, το οποίο είναι εξαφανισμένο. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας να αποταθούν σε εμάς και στην Κοινοτική Τράπεζα Σπόρων για να παραδώσουν σπόρους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο πιο απομακρυσμένα είναι τα χωριά, τόσο περισσότερους παραδοσιακούς σπόρους θα βρούμε. Στα ορεινά οι γυναίκες ακόμη φυτεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή φυλάνε τους σπόρους σε πετσέτες, σε δοχεία και την επόμενη χρονιά τους ξαναφυτεύουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ