22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Σχολής δικαστών ανακοίνωσε απο την Πάφο ο Ιωνάς Νικολάου

Την ίδρυση σχολής δικαστών για την εκπαίδευση δικαστών πάνω σε εξειδικευμένα θέματα και παράλληλα την προώθηση νομοσχεδίου από πλευράς του Υπουργείου, ώστε ο κάθε πολίτης να αποκτήσει  δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, σε συνάντηση του με το ΕΒΕ Πάφου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ανδρέα Δημητριάδη.

Στόχος του Υπουργείου, είπε ο κ. Δημητριάδης, είναι να μπορεί να γνωρίζει ο πολίτης για ένα αίτημα που υποβάλλει, ποιά δημόσια έγγραφα έχουν ετοιμαστεί για αυτό το σκοπό και πού βρίσκεται η όλη υπόθεσή του, ενώ παράλληλα,  όπως είπε,  μπορεί δικαιωματικά να λαμβάνει αντίγραφα αυτών των εγγράφων κάτι για το οποίο τώρα δεν υπάρχει διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου είπε πως τους έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις διεργασίες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ενημέρωσε το ΕΒΕ Πάφου, ότι με βάση το μοντέλο της Ιρλανδίας θα αναδιαρθρωθεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, με στόχο να λαμβάνεται απόφαση για μια υπόθεση εντός 9 έως 12 μηνών .

Παράλληλα ανέφερε ότι δημιουργείται τριτοβάθμια απονομή δικαιοσύνης δηλαδή θα υπάρχουν τα επαρχιακά δικαστήρια, δευτεροβάθμιο δικαστήριο και στην συνέχεια Ανώτερο Δικαστήριο, οπότε με αυτό τον τρόπο μια κακοδικία, σημείωσε, θα έχει άλλα δύο επίπεδα για να εξεταστεί και να ληφθούν αποφάσεις.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχαν,  θα εισαχθεί πολύ σύντομα-  και υπάρχουν εμπειρογνώμονες οι οποίοι εργάζονται ώστε να υλοποιηθεί το όλο σύστημα-  ηλεκτρονική δικαιοσύνη,  δηλαδή, όπως επεξήγησε,  τα έγγραφα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά για να επισπευσθεί πολύς χρόνος, που τώρα χάνεται .

Παράλληλα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, συνέχισε, έχει προσλάβει εμπειρογνώμονες από την Αγγλία για να προβούν σε ριζική αλλαγή των θεσμών πολιτικής δικονομίας.

Θα πρέπει, σημείωσε, οι θεσμοί της πολιτικής δικονομίας να εκσυγχρονιστούν και το Υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση ενώ παράλληλα γίνεται  μια γενικότερη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων ώστε να απονέμεται γρήγορα η δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, “η χειρότερη βαθμολογία την οποία έχουμε ως κράτος είναι στον τομέα του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης” και η επόμενη χειρότερη βαθμολογία που έχουμε  είναι στον χρόνο που απαιτείται για έκδοση πολεοδομικών αδειών.

Επομένως, είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από πλευράς του κράτους γιατί μειώνουν τη βαθμολογία μας από τη διεθνή τράπεζα αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση όταν αποφασίσει να επενδύσει στην Κύπρο.

Όσον αφορά το θέμα της αδειοδότησης, ανέφερε πως προωθείται νομοσχέδιο που αφορά το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και πως  προβλέπονται ειδικές πρόνοιες με οριζόντιες εξουσίες του Υφυπουργού, που θα μπορεί ουσιαστικά να επισπεύδει την έκδοση αδειών μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα που έχει προσδιοριστεί στον ένα χρόνο.

Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε πως γενικότερα φαίνεται ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική η απονομή της δικαιοσύνης.

Επίσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο μελετούν, όπως είπε, το ενδεχόμενο να γίνει δικαστήριο για μικρής κλίμακας απαιτήσεων που εκεί ενδεχόμενα χωρίς να χρειάζεται η παρεμβολή δικηγόρου θα μπορεί ο διάδικος να υποβάλει τα στοιχεία του χωρίς να χρειάζεται να εκπροσωπείται από δικηγόρο στο δικαστήριο.

Επίσης, συνέχισε, εντός τακτού χρονικού διαστήματος ίσως 15 ή 30 ημερών θα καλείται η άλλη πλευρά να υποβάλει και εκείνη τα στοιχεία της ,  και ο δικαστής, εκτός και αν απαιτείται διαφορετικά, να προχωρά με την έκδοση απόφασης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Όλα αυτά τα μέτρα είναι καλοδεχούμενα και τα ακούσαμε μετά μεγάλης μας χαράς γιατί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο απαιτεί ριζικές τομές”, κατέληξε ο κ. Δημητριάδης .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ