19.9 C
Paphos
Thursday, May 2, 2024

Στα φόρτε τους τα μανιτάρια στην Κύπρο! Γίνονται σκέψεις για κλείσιμο περιοχών – Ο λόγος;

Στα φόρτε τους είναι τα μανιτάρια αυτές τις μέρες, με τις βροχές και τις θερμοκρασίες που επικρατούν να βοηθούν τη βλάστησή τους. Σε αρκετές περιοχές παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα για συλλογή μανιταριών. Στο εμπόριο πωλούνται σε τιμές που αγγίζουν και τα 25 ευρώ το κιλό.

Λόγω της μαζικότητας για συλλογή μανιταριών, το Τμήμα Δασών με ανακοινώσεις του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για καταστροφές στα δάση. Πολλοί συλλέκτες, στην προσπάθειά τους να είναι πιο αποτελεσματικοί, συνεχίζουν, παρά την απαγορευτική διάταξη του Νόμου, να χρησιμοποιούν εργαλεία, κυρίως τσουγκράνες (χτενιές), για απομάκρυνση της φυλλάδας που σκεπάζει τα μανιτάρια, παρόλο που η πρακτική αυτή απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Δ/ντης του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για κλείσιμο περιοχών όπου εντοπίζεται ότι γίνονται καταστροφές από τους συλλέκτες. «Υπάρχει αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας αυτή τη στιγμή, αφού θα πρέπει να πιάσεις κάποιον την ώρα που μαζεύει μανιτάρια με την κτενιά. Αν κλείσουν περιοχές, θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν οι παραβάτες».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επιπλέον, το Τμήμα Δασών εξηγεί πως το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι το μανιτάρι που φαίνεται πάνω από το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο από τον καρπό του μύκητα που βρίσκεται μέσα στο έδαφος και ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ