19.9 C
Paphos
Friday, May 3, 2024

Περπατώντας κατά μήκος της βεβήλωσης του πολιτισμού

Περπατώντας κανείς στον πεζόδρομο που εκτείνεται πίσω από το λιμανάκι και το Κάστρο της Πάφου, μπορεί εμφανώς να παρατηρήσει την εικαστική παρέμβαση με τα σταυρόσχημα ειδώλια!

Μια παρέμβαση η οποία, ενώ είναι ευστοχότατη και συνάδει απόλυτα με τον χαρακτήρα και το πολιτιστικό υπόβαθρο της Πάφου και ειδικότερα της εν λόγω περιοχής του αρχαιολογικού πάρκου, έχει δυστυχώς αφεθεί στην τύχη της και εδώ και αρκετές βδομάδες, αν όχι μήνες, παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και βεβήλωσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Συγκεκριμένα, αρκετά από τα ειδώλια έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και έχουν κατατεμαχιστεί, ενώ αρκετά από αυτά έχουν αφαιρεθεί από τις βάσεις τους και έχουν προχείρως τοποθετηθεί κατά μήκος της περίφραξης του αρχαιολογικού πάρκου, δημιουργώντας μια εικόνα αλγεινή, η οποία δεν αρμόζει ούτε στον χώρο, αλλά και ούτε στην εξαίσια και εύστοχη κατά τα άλλα εικαστική αυτή παρέμβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο καλώ τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεση δράση και να αποκαταστήσουν ή έστω σε πρώτη φάση να μετακινήσουν τα κατεστραμμένα ειδώλια, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ευπρέπεια του χώρου.

Με την αποκατάσταση της συγκεκριμένης παρέμβασης, σε συνάρτηση με επιπρόσθετες εικαστικές ή περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, δύναται να αναζωογονηθεί εκ νέου αυτός ο εικαστικός πολιτιστικός πνεύμονας. Κατ αυτόν τον τρόπο θα επαναφερθεί  η διασύνδεση του  ευρύτερου χώρου με την μακραίωνη ιστορία του και την βαρυσήμαντη πολιτιστική του παρακαταθήκη.

Χάρης Φ. Σοφοκλέους, Κοινωνικός Επιστήμονας / Λέκτορας Εταιρικής Επικοινωνίας

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ