19.9 C
Paphos
Friday, May 3, 2024

Έτσι δημιουργείται ο ανεμοστρόβιλος – Το ιστορικό της Κύπρου – Θυμάστε τους κτύπησαν την Πάφο [βίντεο]

Εξήγηση για το φαινόμενο που προκάλεσε ζημιές άνευ προηγουμένου έδωσε στο Πρωτοσέλιδο ο Δ/ντης της Μετεωρολογικής Κλεάνθης Νικολαΐδης στο Πρωτοσέλιδο.

Κληθείς να εξηγήσει για το πώς δημιουργείται το φαινόμενο αυτό, ο κ.Νικολαΐδης εξήγησε ότι οφείλεται καταρχάς στην έντονη αστάθεια των τελευταίων ημερών. Είναι αποτέλεσμα υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσει καταιγιδοφόρες νεφώσεις. Ο Δ/ντης Μετεωρολογικής σημείωσε ότι είναι σπανιότερο το χθεσινό φαινόμενο. «Έχει καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν».

Υπενθύμισε τους πέντε ανεμοστρόβιλους που κτύπησαν την Πάφο και το Ακρωτήρι το 2003 και το 2009 τον ανεμοστρόβιλο που κτύπησε από την Αερογέφυρα Λατσιών μέχρι και τον «Άρωνα».

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Η ατμόσφαιρα δίνει με αυτό τον τρόπο πίσω στο περιβάλλον την ενέργεια. Προσομοιάζεται ως ένα σύστημα χαμηλής πίεσης το οποίο σε σχέση με την υψηλή πίεση του περιβάλλοντος δημιουργεί την ρήξη. Είναι μια έκρηξη από μέσα προς τα έξω», τόνισε ο κ.Νικολαΐδης.

«Από τον Μάιο έχουμε ένα σύστημα με ήπιες βροχές και ψυχρή εισβολή. Εδώ και 5-6 μήνες έχουμε μια αστάθεια με βροχές που εκδηλώνονται τις ώρες του απογεύματος. Είναι κάτι που καταγράφεται. Αυτός θα είναι ο καιρός μας από δω και πέρα», είπε.

Το πέρασμα του Ορέστη στην Κύπρο

Ο Ορέστης που αναμένεται να «κτυπήσει» την Ελλάδα έρχεται στην Κύπρο πολύ εξασθενημένος την Τετάρτη και υποχωρεί την Πέμπτη. «Θα έχουμε πιο γενικού χαρακτήρα βροχές. Είμαστε σε θερμοκρασίες υψηλότερες της εποχής».  Μας ανησυχεί αυτό σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι ο φετινός χειμώνας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον περσινό χειμώνα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ