Βωνιάτης: Πτώση κρουσμάτων μέχρι τέλος του μήνα – Χριστούγεννα με αυστηρούς περιορισμούς

Πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέχρι το τέλος του μήνα, εκτιμά ότι θα υπάρξει ο Ειδικός υγιεινολόγος-επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης, συνιστώντας παράλληλα πειθαρχία στα προστατευτικά μέτρα από τον κόσμο και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, όπου θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι «η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται είναι αρκετά σοβαρή υπό την έννοια ότι ο ιός κυκλοφορεί μέσα στην κοινότητα χωρίς πλήρη έλεγχο διότι δεν μπορούν να εντοπιστούν οι συρροές ή οι αλυσίδες στην εντέλεια τους κι αυτό δημιουργεί ανησυχία ότι θα δυσκολευτούμε αρκετά να ελέγξουμε την κατάσταση».

Τα μέτρα που λήφθηκαν, σημείωσε, αναμένουμε ότι θα αποδώσουν γιατί η πλειοψηφία των κρουσμάτων ήταν μέχρι σήμερα στην επαρχία Λεμεσού και Πάφο. «Οπόταν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ελπίζουμε ότι θα δούμε κάποια διαφοροποίηση τις επόμενες δέκα ημέρες. Το ότι είδαμε χθες μειωμένα κρούσματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες δεν μας αρκεί γιατί θα πρέπει να δούμε συνεχόμενες ημέρες, για παράδειγμα τέσσερις-πέντε ημέρες με μια σημαντική πτωτική τάση. Ελπίζουμε μάλιστα να ρίξουμε τα κρούσματα σε διψήφιους αριθμούς στις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα. Εάν αυτό συμβεί θα είμαστε σε πιο καλή κατάσταση. Θα πρέπει να δούμε μείωση. Θα εξαρτηθεί από παράγοντες πειθαρχίας», πρόσθεσε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Λεμεσό το Σάββατο, είπε πως «αυτό που έγινε στην Λεμεσό ήταν κάτι το οποίο πιθανόν να έχει και πισωγυρίσματα, να έχουμε κάποια αύξηση κρουσμάτων ανοδική αλλά αυτό θα φανεί τις επόμενες τέσσερις-πέντε ημέρες, άρα γι αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τις επόμενες δέκα με δεκαπέντε ημέρες».

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, σημείωσε και από την άλλη ο καθένας πρέπει να πειθαρχεί στα μέτρα προσωπικής προστασίας αλλά και στα διάφορα πρωτόκολλα που αφορούν διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Χριστούγεννα με αυστηρούς περιορισμούς

Σε σχέση με τα Χριστούγεννα, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι «δεν αναμένουμε να έχουμε τα Χριστούγεννα που είχαμε συνηθίσει. Πιστεύω ότι θα έχουμε αρκετό περιορισμό με το τι είχαμε τα περασμένα Χριστούγεννα, άρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποιες κοινωνικές θυσίες γιατί δεν είναι εύκολα τα πράγματα».

Είναι κάτι, επεσήμανε, που πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα Χριστούγεννα που είχαμε πέρσι, τουλάχιστον για φέτος κι αυτό είναι το κόστος της πανδημίας, το οποίο πρέπει να δεχθούμε ώστε να παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας τους επόμενους μήνες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τον εμβολιασμό που θα είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας που θα πάρει πάλι και αρκετούς μήνες.

Ως κοινωνία, συνέχισε, πρέπει να αντέξουμε αυτή την κατάσταση διαφορετικά αν τα αφήσουμε ελεύθερα θα χάνουμε ζωές και θα χάνουμε πολύ περισσότερες απ΄ότι σήμερα ανάλογα με τους αριθμούς που θα βλέπουμε.

Ερωτηθείς τι τον ανησυχεί ιδιαίτερα, είπε πως «πρέπει να περιορίσουμε τα κρούσματα όχι γιατί είναι οι αριθμοί που μας ενδιαφέρουν αλλά οι άνθρωποι. Καθημερινά έχουμε θανάτους πλέον κι αυτό είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μειωθούν τα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στις μονάδες αυξημένης φροντίδας και που διασωληνώνονται».

Ερωτηθείς μέχρι πότε θα είναι τα περιοριστικά μέτρα στην ζωή μας, απάντησε «τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Εξαρτάται πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, πόσο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί και θα έχουμε ανοσία στον πληθυσμό μας».

Όσον αφορά τα εμβόλια, είπε ο Δρ Βωνιάτης, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε την τελική έγκριση για την χρήση των εμβολίων και η τελική έγκριση θα σημαίνει ότι σίγουρα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο – δεν πρόκειται να μπει ένα εμβόλιο στην αγορά το οποίο θα έχει προβλήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business
Translate »