Αν και πέρασαν περίπου δυο εβδομάδες από την ημέρα που παρουσιάστηκε το τεχνικό πρόβλημα στον Μαυροκόλυμπο που είχε ως αποτέλεσμα πέραν του 1,3 εκ. κυβικά μέτρα νερού να καταλήξουν στη θάλασσα εξακολουθεί ακόμη να συζητείται, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το κατά πόσο τα ψάρια που υπήρχαν στον ταμιευτήρα νερού διασώθηκαν.
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Όχι δεν διασώθηκαν ψάρια από τον Μαυροκόλυμπο.
Το PafosPress με αφορμή διάφορα μηνύματα που έλαβε τις τελευταίες δέκα ημέρες αλλά και στη βάση δηλώσεων που έγιναν από αρμόδια πρόσωπα διερεύνησε το θέμα και πληροφορήθηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών ότι δεν έγινε διάσωση ψαριών από τον Μαυροκόλυμπο.
Αν και η το Τμήμα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο η βεβαρημένη κατάσταση από λάσπη, κυρίως στα βράγχια των ψαριών που εντοπίστηκαν δεν επέτρεπε τη διάσωσή τους. Επίσης όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κάποιοι ερασιτέχνες ψαράδες που βρέθηκαν στο σημείο με την δημοσιοποίηση της είδησης ότι το βερό του Μαυροκόλυμπου καταλήγει στη θάλασσα μπόρεσαν με απόχη να πιάσουν κάποια ψάρια αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.
Τώρα τι γίνεται;
Αναφορικά τώρα με το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και πότε θα μπορέσει να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα του υδατοφράκτη τα πράγματα είναι σαφή και έχουν ως εξής:
Όταν με το καλό θα αποκατασταθεί η βλάβη στο φράγμα και όταν ξεκινήσει με το καλό να δέχεται ξανά σημαντικές ποσότητες νερού θα μεταφερθούν από τον υδατοφράκτη του Καλοπαναγιώτη αναπαραγωγικοί πληθυσμοί ή μεταφερόμενοι γεννήτορες για να μπορέσει το φράγμα να αποκτήσει ξανά ψάρια και κατ’ επέκταση να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα.