Ποιοι είναι οι Gadjo Dilo που θα έρθουν αύριο στην Πάφο;

Οι Gadjo Dilo είναι ένα μοναδικό μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε με μόνο σκοπό την αναβίωση της manouche gypsy jazz μουσικής παράδοσης.

0
306

Για μια και μόνο μουσική εμφάνιση θα βρεθεί αύριο Παρασκευή στην Πάφο το αγαπημένο ελληνικό συγκρότημα Gadjo Dilo.

Σε μια βραδιά που αναμένεται να μείνει αξέχαστη σε όσους απολαύσουν το συγκρότημα στο τουριστικό θέρετρο Cap St Georges Hotel & Resort οι Gadjo Dilo θα μας ταξιδέψουν σε μουσικά μονοπάτια gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό της Πάφου και δεν απευθύνεται μόνο στους ένοικους του resort και τους πελάτες του ξενοδοχείου. 

Όσοι ενδιαφέρονται να ζήσουν την μποναδική εμπειρία των ακουσμάτων gypsy jazz από τους Gadjo Dilo μπορούν να κάνουν την κράτησή τους τηλεφωνώντας στο ξενοδοχείο στο 26000000 ή αποστέλνοντας email στο [email protected].

Ποιοί είναι όμως οι Gadjo Dilo;

Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που “παντρεύει” την gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού και πολύ περισσότερο, είναι μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται. Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 από τον Σωτήρη Πομόνη και τον Κώστα Μητρόπουλο, έχοντας ως κοινό σημείο την αγάπη τόσο για την παλιά jazz (swing) μουσική όσο και για την gypsy jazz, και με σκοπό την έρευνα και μελέτη αυτού του είδους μουσικής αλλά και τα live.

Το ρεπερτόριο αποτελούσαν αρχικά διασκευές ορχηστρικών κομματιών του δεξιοτέχνη κιθαρίστα αλλά και θεμελιωτή της gypsy jazz Django Rheinhardt, καθώς και άλλων συνθετών της swing μουσικής των δεκαετιών του ’30 και του’40. Μέσα από ένα από τα πολλά αυτά live ήρθε και η γνωριμία και,ταυτόχρονα σχεδόν, η ένταξη στην παρέα του Σέργιου Χρυσοβιτσάνου, που συμπλήρωσε με το ηχόχρωμα του βιολιού, την αισθητική κατεύθυνση της μπάντας..

Ο συνεχής πειραματισμός και η εξερεύνηση δεν άργησαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη ύπαρξης κοινoύ ενδιαφέροντος για το παλιό ελληνικό τραγούδι,και στην διαπίστωση της ομοιότητας της αισθητικής αλλά και της θεματολογίας του,με τα τραγούδια και τους ρυθμούς του swing και της gypsy jazz. Αυτή η διαπίστωση ήταν και η αφορμή για την απόπειρα, ή καλύτερα τις απόπειρες,πειραματισμού παντρέματός των δύο αυτών στυλ μουσικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η συνεργασία- προσθήκη στην μουσική συντροφιά των Gadjo Dilo, του Γιώργου Τσιατσούλη με το ακκορντεόν και της Ηλιάννας Τσαπατσάρη στο τραγούδι, τον Ιανουάριο του 2012.

Το καλοκαίρι του 2013, οι Gadjo Dilo συνέλεξαν και κατέγραψαν το αποτέλεσμα αυτών των πειραματισμών και το παρουσιάζουν σε ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013 με τίτλο “manouche de grec”, μέσα στο οποίο ενορχηστρώνουν και επαναδιατυπώνουν δέκα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου. Από τις αρχές του 2014 κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ συμπεριλήφθησαν σε δύο συλλογές παγκόσμιας κυκλοφορίας με τίτλο Global Hits Vol1 & Sunset in Mykonos σε συνεργασία με την γερμανική δισκογραφική εταιρεία Clubstar.

Εχοντας λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικο με επιτυχία,οι Gadjo Dilo συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους,το ρεπερτόριο των οποίων εμπλουτίστηκε και με τις διασκευές πλέον και των ελληνικών κομματιών.