Παρουσίες που έστειλαν μηνύματα δίπλα στους Ακαμίτες

«Συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος» στον Ακάμα ζήτησαν οι συμμετέχοντες σε διαμαρτυρία των κοινοτήτων στην Πάφο

0
226

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ίνειας και τη συμμετοχή των υπόλοιπων Κοινοτήτων και Δήμων του Ακάμα, της Νεολαία Πόλης Χρυσοχούς και ιδιοκτητών γης της περιοχής διοργανώθηκε το Σάββατο στην πλατεία Κένεντυ, στην Πάφο. Με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα, όπως «Δεν διαπραγματευόμαστε την ανθρώπινη παρουσία στην Λάρα και στον Ακάμα», «Συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος», «Κάτω τα χέρια από την Πάφο και κάτω τα χέρια από τον Ακάμα», οι κάτοικο της περιοχής εξέφρασαν τη διαμαρτυρια τους για τη συνεχιζόμενη, όπως ανέφεραν, προσπάθεια ορισμένων κομμάτων για «παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση» για τις πρόνοιες του υπο εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για τις κοινότητες του Ακάμα.

 

Την ίδια περίπου ώρα, άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Ακάμα διοργάνωσαν οργανωμένα σύνολα και ενεργοί πολίτες έξω από το Δημαρχείο Πάφου στην παρουσία στελεχών και αντιπροσωπείας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

 

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η σημερινή τους διαμαρτυρία δεν αποτελεί αντιδιαδήλωση ή αντιδιαμαρτυρία της εκδήλωσης που διοργανώνεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πρόσθεσε πως η διαμαρτυρία τους ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετές μέρες, μετά και τη συνάντηση που είχαν με τις Επιτροπές Εσωτερικών και Περιβάλλοντος της Βουλής, αλλά και τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες όπως ανέφερε «δεν δέχονται καμία απολύτως ανάπτυξη και θέλουν να παραμείνει ο Ακάμας ως έχει».

 

Ο κ. Τσίβικος έστειλε το μήνυμα ότι «έχουν το δίκαιο με το μέρος τους» και είπε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτού εξαγγείλει το Τοπικό Σχέδιο να ενσκύψει πάνω στο θέμα της Ίνειας ενώ ευχήθηκε να εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

 

Ο Στέλιος Κουπάρης εκ μέρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας ζήτησε «ισονομία», προσθέτοντας πως θέλουν να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν και δεν επιθυμούν να τσιμεντώσουν τον Ακάμα. Εμεις συνέχισε, «δεν ζητούμε να κτίσουμε ξενοδοχεία αλλά ζητούμε να κάνουμε μια ανάπτυξη και να βοηθήσουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους».

 

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή κάλεσε την Κυβέρνηση να δει το ευρύτερο πρόβλημα του Ακάμα και ιδιαίτερα της Ίνειας που διαμαρτύρεται. Πρέπει, συνέχισε, να εξαγγελθεί το Τοπικό Σχέδιο, να ολοκληρωθεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο και να δοθεί το δικαίωμα για ήπια ανάπτυξη.

 

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου σημείωσε πως η πρωτοβουλία τους έχει στόχο την ανατροπή της φθίνουσας πορείας που ακολουθούν οι κοινότητες της περιοχής εδώ και δεκαετίας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κατοίκων και ιδιοκτητών γης ως ισότιμων πολίτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Από την πλευρά του ο Σάββας Χατζημηνάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα ανέφερε ότι «είμαστε σήμερα εδώ ενωμένοι, όλες οι κοινότητες και ζητούμε με αυτή την διαμαρτυρία να παραδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με 2,5 χιλιάδες υπογραφές».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και βουλευτές, με τον Χαράλαμπο Πάζαρο του ΔΗΣΥ να δηλώνει ότι η διαμαρτυρία είναι δικαιολογημένη και τον Βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους να λέει πως η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου του Ακάμα και να σεβαστεί τις θέσεις και τις απόψεις των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πανίκος Κάπονας δήλωσε πως ο Παναγροτικός Πάφου στηρίζει και κατανοεί τις κοινότητες του Ακάμα, ζητώντας σεβασμό στο περιβάλλον και ήπια ανάπτυξη.

Αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων επιδίδει γραπτό ψήφισμα-υπόμνημα, μαζί με νομική γνωμάτευση, στην Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου, για να δοθεί ακολούθως στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Το υπόμνημα που είναι υπογεγραμμένο από 2500 και πλέον άτομα διατυπώνει τις θέσεις επηρεαζομένων ιδιοκτητών γης όσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα καθώς και νομική γνωμάτευση για τα «συνταγματικά τους δικαιώματα».