21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Εκλογική Συμπεριφορά: από τα λόγια στις πράξεις

Η εκλογική συμπεριφορά ενός λαού και συνεπώς η εκλογική επιλογή ενός κράτους, από κοινού με την δομή και δράση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος και των πολιτικών του θεσμών, αποτελούν τους βασικούς διαμεσολαβητές της δημοκρατίας, της ευημερίας και της γενικής προοπτικής του εν λόγω κράτους. Επιπλέον, τόσο οι πολιτικοί θεσμοί όσο και το πολιτικό περιβάλλον αφενός, και η επικοινωνιακή δράση και το ευρύτερο πολιτικό μάρκετινγκ των κομμάτων ή των υποψηφίων, αφετέρου, έχουν τον δικό τους αντίκτυπο στην εκλογική συμπεριφορά και, επομένως, στην εκλογική επιλογή μιας χώρας.

Βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής ποιοτικής έρευνας που έλαβε χώρα με τη μέθοδο των ομάδων εστίασης, με τη συμμετοχή Κύπριων ψηφοφόρων από ένα ευρύ ηλικιακό/ δημογραφικό φάσμα, προκύπτει ότι ο Κύπριος ψηφοφόρος φαίνεται να είναι επιρρεπής στο συναίσθημα, όσον αφορά στην εκλογική του συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι ως κοινωνία / κοινότητα, οι Κύπριοι από την παιδική ηλικία, λόγω οικογενειακών καταβολών ή φοιτητικών δραστηριοτήτων, αποκτούν συναισθηματικούς δεσμούς με μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι δεν αναγνωρίζουν και δεν αντιλαμβάνονται το πιο πάνω γεγονός. Επομένως, ο συναισθηματικός δεσμός με τα κόμματα έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη μη αντικειμενική κρίση των ψηφοφόρων. Όπως προκύπτει, οι Κύπριοι ψηφοφόροι δεν κρίνουν τις απόψεις που εκφράζονται από διαφορετικές παρατάξεις, με τα ίδια κριτήρια και συνεπώς δεν καταναλώνουν ομοιοτρόπως τα πολιτικά μηνύματα των κομμάτων. Κατά συνέπεια, η άποψη που θα προέλθει από το κόμμα που υποστηρίζουν, θα κριθεί με περισσότερη επιείκεια και με πολύ πιο θετική σκέψη από τις απόψεις των άλλων κομμάτων. Επιπλέον, φαίνεται ότι και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το προσωπικό συμφέρον, που διαδραματίζουν επίσης ρόλο, είναι εξίσου σημαντικοί.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Περαιτέρω, όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, αρκετοί ψηφοφόροι ευαγγελίζονται την αλλαγή ή απαξιώνουν την πολιτική και κατ’ επέκταση απέχουν από τα εκλογικά τους δικαιώματα. Υπάρχουν όμως δύο βασικές προϋποθέσεις για όσους μιλούν για “αλλαγή” και σκέφτονται να ψηφίσουν διαφορετικά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να κάνουν πράξη τη ζητούμενη αλλαγή. Πρώτον, δεν πρέπει να νιώθουν ανασφαλείς για αυτό που πρόκειται να πράξουν. Δεύτερο, πρέπει να είναι αρκετά τολμηροί, προκειμένου να επιχειρήσουν την αλλαγή και τρίτον, να είναι αρκετά ειλικρινείς, προκειμένου να παραδεχτούν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν λάθος.

Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι οι Κύπριοι ψηφοφόροι, δεν αναγνωρίζουν εύκολα τις λανθασμένες εκλογικές τους επιλογές. Συνεπώς, ακόμη κι αν δεν αποδέχονται το πολιτικό κατεστημένο, δεν φαίνεται να είναι αρκετά τολμηροί, ούτως ώστε να μετουσιώσουν σε πράξη την προαναφερθείσα επιθυμητή αλλαγή. Εν κατακλείδι, το μοναδικό ίσως ελπιδοφόρο που προκύπτει εξ αποτελέσματος είναι ότι το εξής παράδοξο φαίνεται να είναι λιγότερο αισθητό μεταξύ των νεότερων ηλικιακά ψηφοφόρων.

Χάρης Φ. Σοφοκλέους
Κοινωνικός επιστήμονας – σύμβουλος Εταιρικής Επικοινωνίας – ερευνητής

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ