Ο Γιώργος Πιστέντης είναι ένας από τους πλέον δραστήριους συμπολίτες μας και με πλούσια κοινωνική δράση. Για όσους τον γνωρίζουν θα τον θυμούνται πάντα σε ένα συμβούλιο ή ένα σύνδεσμο να διεκδικεί τα δίκαια των συμπολιτών μας και κυρίως των ευπαθών ομάδων.
Με ιδιαίτερες ευαισθησίες σε κοινωνικά θέματα και κυρίως σε θέματα κινητικότητας ο Γιώργος επιδιώκει μέσα από τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στην προεκλογική εκστρατεία να εμβολιάσει με θέσεις και απόψεις την συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Μια επόμενη ημέρα που όλοι λένε ότι θέλουν να δουν μια Πάφο ακόμη καλύτερη.
Ο Γιώργος Πιστέντης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΚΟ στο Δήμο Πάφου μίλησε για όλα στο PafosPress και τα όσα έχει να μοιραστεί μαζί μας είναι πραγματικά χρήσιμα….
Γιώργο είσαι χρόνια αναμεμειγμένος στα κοινά αναπτύσσοντας μάλιστα μια έντονη κοινωνική δράση με αρκετές ευαισθησίες σε θέματα προσβασιμότητας, πιστεύεις έφτασε η ώρα να προσφέρεις πιο ενεργά μέσα από ένα Δημοτικό Συμβούλιο;
Ευχαριστώ για την ερώτηση. Η προσφορά για μένα είναι σκοπός ζωής. Κάθε ευκαιρία που μου δίνεται τη βλέπω ως μια πρόκληση και ένα βήμα περαιτέρω συνεισφοράς προς την πόλη μου και τους δημότες της. Από τα 20 μου έχω αναμειχθεί ενεργά στον εθελοντισμό και την προσφορά στα κοινά. Έχω υπηρετήσει και συνεχίζω να υπηρετώ εθελοντικούς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς όπως το Round Table, το 41 Club, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ζωής, τον ΑΠΟΠ, τον Προσκοπισμό.
Έχω επίσης διατελέσει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αργότερα Αντιπρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (2005-2013). Θεωρώ ότι η συμμετοχή στα πιο πάνω και η δράση μου όλο αυτό το διάστημα που δίνουν τα εφόδια, την εμπειρία, τις δυνάμεις αλλά περισσότερο την όρεξη να δουλέψω ακόμη περισσότερο για την Πάφο, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, την πόλη που αγάπησα και αγαπώ!
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σου αν εκλεγείς;
Η προσπάθεια είναι να εμπλουτίσω με τις γνώσεις τις προτάσεις και τις ιδέες μου το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο νέο περιβάλλον που προκύπτει από την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω ήδη μελετήσει θέματα, έχω μιλήσει με φορείς, ομάδες αλλά ιδιαίτερα με απλό κόσμο και έχω διαμορφώσει τις σκέψεις και τις προτεραιότητες μου για την Πάφο της νέας εποχής.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που λόγω επαγγέλματος και γνώσεων θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω αρκετά, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ανακύκλωση, τη συμμετοχή των πολιτών στις εισηγήσεις-αποφάσεις, τον εθελοντισμό και την προσβασιμότητα. Άφησα τελευταία τα δύο αυτά κεφάλαια γιατί τα θεωρώ πολύ σημαντικά αλλά και θέματα που έχω εργαστεί και υπηρετήσει όλο αυτό το διάστημα.

Μια ενδεικτική πρόταση που θα προσπαθήσω πολύ για υιοθέτηση είναι η ΜΗΔΕΝΙΚΗ διάκριση των ΑΜεΑ από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Δηλαδή όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, κτίρια, χώροι υγιεινής, πάρκα κλπ, ότι είναι προσβάσιμο για αρτιμελή άτομα να είναι και για Άτομα με Αναπηρία. Το θέμα αυτό, είχε πρώτο-εισαχθεί από το Round Table 7 Πάφου το 2015, όταν είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος. Τότε έγινε η πρώτη καταγραφή και ξεκίνησε το πρόγραμμα Access City. Αρκετά έχουν γίνει από τότε, υπάρχουν όμως πάρα πολλά που χρειάζεται να γίνουν για την προσβασιμότητα των ΑΜεΑ αλλά και των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
Τέλος έχω προτάσεις και εισηγήσεις που αφορούν όλες τις περιοχές της Πάφου. Τις προτάσεις μου μπορείτε να τις βρείτε και στην ιστοσελίδα μου www.pistentis.com

Που βρίσκεται ο Δήμος σας από πλευράς ανάπτυξης; Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι σήμερα τι θα ήταν;
Σίγουρα έχουν γίνει αρκετά έργα στην Πάφο με έναυσμα το 2017 και την ανάληψη από την πόλη μας του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Κάτι που παρεμπιπτόντως έχει ξεχαστεί (Pafos2017) και χάθηκε ότι το θυμίζει.
Δεν ήμουν εκεί για να συμμετέχω στις αποφάσεις και στο σχεδιασμό των έργων, αλλά διαπιστώνω ότι κάποια έργα και αναπτύξεις δεν έχουν συμπεριλάβει στις παραμέτρους τους τον «άνθρωπο», με αποτέλεσμα ο Δημότης ταλαιπωρείται αντί να εξυπηρετείται. Ή για παράδειγμα στην Κάτω Πάφο και στο Λιμανάκι όπου οι επισκέπτες ταλαιπωρούνται, οι ψαράδες δυσκολεύονται. Επίσης χάνεται η γραφικότητα του Λιμανιού αφού αφαιρούνται σημεία που το θυμίζουν όπως το Καρνάγιο των ψαράδων και τοποθετούνται κατασκευές μέσα από «περίεργες» διαδικασίες. Επίσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις που γινόντουσαν στο Λιμανάκι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω των αντικινήτρων που έχουν μπει από το Δήμο.
Πείτε με ρομαντικό (που είμαι), αλλά όπως λέει και το τραγούδι, «κάτι αν μπορούσα στον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα…».
Γιατί κάποιος να επιλέξει ΔΗΚΟ και γιατί να ψηφίσει εσάς;
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αναφέρω ότι ο τρόπος ψηφοφορίας δεν με ευχαριστεί, όπως αντιλαμβάνομαι το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο. Ο μεγάλος αριθμός των ψηφοδελτίων καθώς και η μη επιλογή του ψηφοφόρου για οριζόντια επιλογή υποψηφίων είναι κατά την άποψη μου πολύ λανθασμένη εξέλιξη και θα πρέπει να επανεξεταστεί στο μέλλον. Το ΔΗ.ΚΟ είχε εκφραστεί επανειλημμένως υπερ της οριζόντιας ψηφοφορίας και ελπίζω και εύχομαι να υιοθετηθεί. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές με το μήνυμα «Με ΕπίΚεντρο Εσένα». Ένα μήνυμα το οποίο υιοθετώ απόλυτα αφού το Κέντρο, διαχρονικά, είχε τις πιο ανθρωποκεντρικές, υλοποιήσιμες ιδέες και απόψεις.
Τώρα γιατί να επιλέξει εμένα μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Θεωρώ ότι μπορώ να αποτελέσω μία από τις επιλογές του, ανάμεσα σε αρκετούς αξιόλογους συνυποψηφίους. Από τα νεανικά μου χρόνια ήμουν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο με συμμετοχή τόσο στο φοιτητικό κίνημα και εκλογή στις Φοιτητικές Ενώσεις, στην Επαρχιακή αλλά και στην Κεντρική του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτό όμως δεν με οδήγησε ποτέ να διαχωρίσω τους πολίτες σε ημέτερους και μη. Η όλη διαδρομή μου, ιδιαίτερα σε θέσεις εξουσίας, διακατέχονταν πάντα από το πνεύμα της αξιοκρατίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοεκτίμησης. Αυτό θα συνεχίσω να υπηρετώ αν ο κόσμος της Πάφου με τιμήσει με την εκλογή. Με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Αν και δεν είναι της ώρας, επειδή είσαι γνωστός φίλαθλος της Πάφου πως είδες την κατάκτηση του Κυπέλλου και πως βλέπεις το μέλλον της ομάδας;
Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός είναι για μένα μια όμορφη ενασχόληση. Ήμουν φίλαθλος του ΑΠΟΠ τον οποίο υπηρέτησα και στα Δ.Σ. μετά την ενοποίηση όταν μετατράπηκε σε Πολιτιστικό Όμιλο διατηρώντας το τμήμα καλαθοσφαίρισης, ως έφορος του Τμήματος Τροχοκαθίσματος. Η ενοποίηση των 2 σωματείων, ΑΠΟΠ και Ευαγόρα ήταν για πολλούς από μας μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή. Οι του Ευαγόρα, διέλυσαν το σωματείο που έφερε το περήφανο όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και οι του ΑΠΟΠ το δικό τους βάζοντας περήφανα τη μορφή του Ευαγόρα στο νέο σωματείο. Από το 2000, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες επιτυχίες παρόλα τα όνειρα και τις βλέψεις όλων όσων πίστεψαν σε κάτι νέο και μεγάλο.

Όλη αυτή η συσσωρευμένη προσμονή έγινε ένα ηφαίστειο που σιγόβραζε. Με την ανάληψη της διοίκησης από τους νέους ιδιοκτήτες, τη σωστή οργάνωση, το νέο προπονητικό κέντρο και την ενίσχυση της ομάδας, ήρθε και η επιτυχία. Το ηφαίστειο εξερράγη και πήρε 7.000 κόσμο στο ΓΣΠ, τη μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην Κύπρο από άποψης κόσμου-απόστασης και πανηγυρίσαμε το πρώτο τρόπαιο. Για όσους από εμάς ήταν δίπλα στην ομάδα στις δύσκολες στιγμές, στα εκτός έδρας παιγνίδια με 10-20 άτομα, στα εντός έδρας με 200, η επιτυχία αυτή μας γέμισε συγκίνηση, βλέποντας όλο αυτό τον κόσμο να γίνεται ένα με την ομάδα και να πανηγυρίζει.
Η κατάκτηση αυτή φαντάζει να είναι το τέλος του ταξιδιού αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι μόνο η αρχή. Για νέες επιτυχίες και για νέες χαρές. Εύχομαι και ελπίζω και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, η ομάδα της Πάφου να έχει το δικό της γήπεδο όπως έγινε και στις άλλες πόλεις, γεγονός που θα την ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά.
