19.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Τσιολής Χαραλάμπους Χάρης: “Δημοτικό Συμβούλιο και ευθύνες”

Εν όψει των επικείμενων Δημοτικών Εκλογών και του μεγάλου ενδιαφέροντος από πολλούς υποψηφίους για διεκδίκηση μίας έδρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ως προς τα πιο κάτω:

Είναι άποψη μου, ότι η διεκδίκηση μίας θέσης αντιπροσώπου απαιτεί όραμα , χρόνο, κατάρτιση,  διάθεση και γνώσεις  για προσφορά στα κοινά.

Η εκλογή σε μία τέτοια θέση εκπροσώπησης του συνόλου, επιφέρει πολλές ευθύνες  προς τον εκλεγμένο, όσον αφορά  στην κατάθεση απόψεων και προτάσεων. Επιπρόσθετα,  υπάρχουν σοβαρές ευθύνες ως προς την επικύρωση αποφάσεων, αφού οι οποιεσδήποτε λανθασμένες αποφάσεις είτε  λόγω άγνοιας ή παραπληροφόρησης είτε ακόμη λόγω έλλειψης επιστημονικής κατάρτισης επί του συγκεκριμένου θέματος  από τον εκλεγμένο, να επιφέρουν  σημαντικές ζημιές στο Δήμο που εκπροσωπεί .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Είναι γεγονός, ότι ο Δήμος Πάφου έχει κληθεί αρκετές φορές να πληρώσει τα σπασμένα εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων που πάρθηκαν. Οι όποιες αποζημιώσεις που ο Δήμος καλείται ή  έχει κληθεί να πληρώσει, ουσιαστικά πληρώνονται από τους δημότες, μέσω των δημοτικών φορολογιών τις οποίες καλούνται να πληρώσουν.

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να ψηφίζει και να διεκδικεί να εκλελεχθει, εάν και εφόσον το επιθυμεί και νιώθει ικανός ότι μπορεί να επιτύχει σημαντικό έργο προσφοράς προς τα κοινά. Παράλληλα θα πρέπει να αποτελεί και γνώση του  ότι θα πρέπει να  διαφυλάττει  τα συμφέροντα του Δήμου και κατ΄επέκταση των δημοτών του,  λαμβάνοντας γνώση και κατανοώντας και  τη  νομική πτυχή που άπτεται των αποφάσεων που λαμβάνονται  με τη συμμετοχή του στο εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο.

Στη  λήψη λανθασμένων πολλές φορές αποφάσεων επικαλούνται  ‘mea culpa’, χωρίς να ανησυχούν για οποιεσδήποτε  ποινικές ευθύνες που τυχόν προκύψουν εναντίον τους

Ένα Δημοτικό συμβούλιο αποτελεί ,αν θέλετε , το ‘Υπουργικό Συμβούλιο’ της πόλης ,ένα συμβούλιο που σε περίπτωση διορισμού σε κυβερνητικό επίπεδο ο πρόεδρος μπορεί εύκολα να προβεί σε ανασχηματισμό, λόγω λανθασμένων επιλογών ατόμων που πιθανόν  να θίγουν το δημόσιο συμφέρον.

Στην περίπτωση όμως ενός Δημοτικού συμβουλίου μιας πόλης που αποτελείται από εκλεγμένους, δεν παρέχεται η δυνατότητα του ανασχηματισμού ή της καθαίρεσης (έκτος περιπτώσεων που προνοούνται στο Σύνταγμα) . Συνεπώς,  οι οποιεσδήποτε λανθασμένες επιλογές των ψηφοφόρων διαιωνίζονται μέχρι τη διεκπεραίωση της θητείας του αξιωματούχου αυτού,  κι έτσι , σε βάθος  χρόνου οι οποιεσδήποτε ‘κατηγορίες’ που βαραίνουν τον εκάστοτε υποψήφιο έχουν ξεχαστεί.

Κατά την δική μου άποψη, θα έπρεπε οι οποιαδήποτε αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται και αποδεδειγμένα  έχουν επιφέρει ζημιές στην τοπική κοινωνία, θα πρέπει να εξετάζονται και  να προσάπτονται  ποινικές ευθύνες , κυρίως εάν τα άτομα αυτά έχουν εκθέσει  οικονομικά το Δήμο, μετά από δεδικασμένη απόφαση.

Τώρα θα μου πείτε ποιος θα επιθυμούσε να διεκδικήσει μία θέση σε κάποιο συμβούλιο, όταν πιθανό να έθετε τον εαυτό του ενώπιον ποινικών ευθυνών για αποφάσεις που ψήφισε και έχουν επισύρει σημαντικό κόστος στην τοπική κοινωνία;

Τελικά η ευθυνοφοβία αυτή,  περιορίζεται μόνο στο φαινόμενο του πολιτικού κόστους,  αφού  ενόψει συνεδριάσεων και  λήψεων σοβαρών  αποφάσεων μεγάλη μερίδα Δημοτικών αρχόντων  ή δεν παρευρίσκεται ή αποχωρεί πριν την ψηφοφορία, όπως ενημερωνόμαστε. Πιθανότατα,  ο λόγος να είναι ότι  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνεδριάσεων  ή  να έχουν τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. Έτσι,  στην πιθανότητα μελλοντικής αρνητικής κριτικής  αποποιούνται των ευθυνών τους , ενώ στη θετική κριτική ζητούν τα εύσημα.

Δυστυχώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ευημερία μίας πόλης εναποτίθεται στους εκλελεγμένους που ο κάθε ψηφοφόρος εμπιστεύτηκε με την ψήφο του.

Έχουμε μία πόλη που εάν θεωρητικά την εκλαμβάναμε οσάν την επιχείρηση μας τίθεται το ερώτημα ποιους θα επιλέξουμε να μας οδηγήσουν στην ευμάρεια και  ποιοι θα είναι αυτοί που ειλικρινά πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν επάξια να μας αντιπροσωπεύσουν και μας να οδηγήσουν  σε πρόοδο  για το καλό νοούμενο συμφέρον  του κοινωνικού συνόλου.

Στο σοβαρό ερώτημα ποιος είναι αυτός που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας είναι στην κρίση του κάθε ενός από εμάς αφού σίγουρα  μεταξύ των υποψηφίων είναι  πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι , η άποψη και επιλογή είναι αντικειμενική για τον κάθε ένα από εμάς.

Ο προσανατολισμός πολλές φορές του κάθε ψηφοφόρου επικεντρώνεται σε μερικούς και μόνο υποψήφιους που είτε πρόσκεινται στην κομματική παράταξη  που υποστηρίζουν ή είναι στενοί συνεργάτες, φίλοι, κοινοί γνωστοί, παραγνωρίζοντας το ερώτημα εάν η επιλογή είναι η κατάλληλη κι αν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του  για πρόοδο και την ευημερία  της τοπικής κοινωνίας,

Ενόψει των λανθασμένων επιλογών που έγιναν στο παρελθόν, αν μπορώ βέβαια να το επικαλεστώ αυτό,  ας γίνει το πάθημα μάθημα και μέχρι τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές ο ψηφοφόρος να  πάρει το πάνω χέρι,  και γιατί όχι, μικρή κοινωνία είμαστε,  να  προσεγγίσει ο ίδιος τον υποψήφιο για να λάβει ιδίαν άποψη, ώστε να γνωρίζει τις θέσεις του και να μπορεί  να διαμορφώσει τη σωστή επιλογή. Πιστεύω ότι όλοι οι υποψήφιοι θα είναι στη διάθεση του πολίτη.

Ας βάλουμε ξανά μπροστά την Πάφο.

Δώστε Ψήφο στην ευημερία και την πρόοδο.

Τσιολής Χαραλάμπους Χάρης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

www.harristsiolis.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ