22.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Κ. Λετυμπιώτης: Συμμετοχικός Προϋπολογισμός – Εσύ αποφασίζεις…

Τη Δευτέρα 30/10/2017 πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου Πάφου για το έτος 2018.  Κατά τη συνεδρίαση κατέθεσα 2 προτάσεις οι οποίες και υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το σώμα.  Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο ολοκληρωμένο προϋπολογισμό που ως Δημοτικό Συμβούλιο κληθήκαμε να καταρτίσουμε.

Οι προτάσεις που κατέθεσα και εγκρίθηκαν είναι:

  • Συμμετοχικός Προϋπολογισμός €30.000

Ο Δήμος καθορίζει ένα ποσό το οποίο διαθέτει στους πολίτες ούτως ώστε αυτοί να αποφασίσουν σε ποιά έργα ή δράσεις θα δαπανηθεί.  Μέσα από εντελώς ανοικτές διαδικασίες – οι οποίες θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα- ο κάθε ένας και η κάθε μια έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του πρόταση.  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έχω την πεποίθηση ότι η κοινωνία της πόλης μας έχει ένα αλάνθαστο αισθητήριο.  Μέσα από την επαφή μου με όσους Δημότες έχω την τιμή και ευκαιρία να συζητώ προκύπτουν εξαιρετικές ιδέες για περιοχές παραμελημένες και ξεχασμένες.  Δεν γνωρίζει κανείς καλύτερα άλλωστε το Δήμο μας και τις ανάγκες του από τους ίδιους τους Δημότες.

Αν επιθυμούμε μια πραγματική Κοινωνία των Πολιτών, με ενεργούς Δημότες, ένα Δήμο των πολλών είναι η ώρα να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις καινοτόμες, που να εμπλέκουν τους Δημότες μας και να τους κάνουν μέρος της προσπάθειας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το έτος 2018 που είναι και η πρώτη δοκιμαστική χρονιά, το ποσό είναι €30.000, μακροπρόθεσμος στόχος είναι βέβαια η συνδιαμόρφωση μεγαλύτερου ποσοστού των δαπανών του Δήμου.

  • Έναρξη Διαδικασίας Εκπόνησης Σχεδίων Περιοχής Ιστορικού Κέντρου και Τουριστικής Περιοχής €20.000

Για χρόνια (από τη δεκαετία του ‘80) συζητείται στην Πάφο η εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής χωρίς όμως να λαμβάνεται -μέχρι σήμερα- η πολιτική απόφαση έναρξη της διαδικασίας του.  Σχέδια Περιοχής στην Κύπρο μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί σε 3 περιοχές: i) Πυρήνας Στροβόλου, ii) Κέντρο Λεμεσού και iii) Κέντρο Λευκωσίας.  Τα αποτελέσματα σε αυτές τις 3 περιοχές και τα πολύ θετικά αντίκτυπα που είχαν στις περιοχές μελέτης του αποδεικνύουν περίτρανα πόσο επιτακτική ανάγκη είναι το Σχέδιο Περιοχής και στην Πάφο.

Ανέκαθεν εξέφραζα την άποψη ότι επιβάλλεται η αλλαγή κλίμακας πολεοδομικού σχεδιασμού σε επίπεδο Σχεδίου Περιοχής το οποίο θα στοχεύει να δώσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική με επικέντρωση στις ιδιαιτερότητες των περιοχών και να προτείνει συντονισμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για καθοδήγηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε μια προοπτική χρόνου μεγαλύτερη των 20 ετών.

Το Σχέδιο Περιοχής (ή Masterplan όπως αρκετοί αρέσκονται να το αποκαλούν) θα μας παρέχει πληροφορίες για τις χρήσεις μιας περιοχής, πρόνοιες για δίκτυα υποδομής αλλά και εργαλεία Πολεοδομικού Παρεμβατισμού (Φορολογικά Κίνητρα, αυξημένοι συντελεστές κ.α.) τα οποία θα αποτελέσουν σοβαρά κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων στις περιοχές αναφοράς.  Προτείνει -μεταξύ άλλων- έργα αναμόρφωσης, χωροθέτηση χρήσεων που μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατόν, παραχώρηση Πολεοδομικών Κινήτρων, αναβάθμιση ανοιχτών χώρων και χώρων πρασίνου, μέτρα για έμφαση στη βιώσιμη και ολοκληρωμένη κινητικότητα τόσο πεζών όσο και Δημόσιων Συγκοινωνιών.  

Όταν τον Σεπτέμβριο πέρυσι κοινοποίησα την απόφασή μου να κατέλθω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος επέλεξα να παραθέσω κάτι που διάβασα, “ότι ο κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα και μοναδικό καθήκον, μια βασική υποχρέωση, να δώσει πίσω στον κόσμο κάτι παραπάνω απ΄ότι έχει πάρει από αυτόν.” Αυτό εξακολουθεί και σήμερα να με εκφράζει απόλυτα, ίσως και περισσότερο απ’ότι πριν λίγους μήνες.  Έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης μας θα παρουσιάζω συγκεκριμένες προτάσεις σε βασικούς άξονες που κατά την άποψή μου είναι μείζονος σημασίας για την πόλη και το Δήμο μας, για να Δημιουργήσουμε το Αύριο, για να ξαναγίνουμε η ελπίδα της Πάφου και μαζί να φτιάξουμε την Πάφο της ελπίδας.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης,

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ