18.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Η Πάφος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο

Η Πάφος υποδέχθηκε σήμερα τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, τελευταίο σταθμό της επταήμερης επίσκεψης του στην Κύπρο. 


Τον  Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο συνόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο κλήρος της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου οι πολιτικές, εκκλησιαστικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και αντιπροσωπείες εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Πάφου .

Ο Πατριάρχης Σερβίας αφίχθη στη Μητρόπολη γύρω στις 10:45, όπου ψάλθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου.
Στην προσφώνηση του, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως στο πρόσωπό του καλωσορίζει  τον πνευματικό ηγέτη ενός διαχρονικά φίλου λαού που- όπως είπε-  μας συμπαραστάθηκε σ’ όλες τις δυσκολίες μας.
“Ενός λαού που πέρασε θλίψεις και δοκιμασίες, διώξεις και εκπατρισμούς ανάλογους με τα παθήματα του δικού μας λαού”, είπε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε σε ορόσημα του χριστιανισμού που σχετίζονται με την Πάφο για να σημειώσει η επαρχία δεν διέπρεψε μόνον επ’ αγιότητι,αλλά ανεδείχθη και πρωτοπόρος στους εθνικούς αγώνες.

“Ήταν η επαρχία μας, μόνο αυτή”, όπως είπε, “που αντιστάθηκε στο ξενοκίνητο πραξικόπημα και με την ολιγοήμερη, έστω, αντίστασή της, έσωσε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και του έδωσε την ευκαιρία να διαφύγει και να συνεχίσει τον αγώνα για επιβίωση του λαού μας στην πατρίδα του και διατήρηση του Χριστιανισμού στην Κύπρο”.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος ανέφερε από πλευράς του πως αποτελεί ευλογία Θεού η επίσκεψη του στο νησί της Κύπρου  αλλά και το να πατήσει τα άγια χώματα που πάτησαν οι Απόστολοι και τόσοι Άγιοι της Εκκλησίας.

Ο Σέρβος Πατριάρχης ανέφερε πως αισθάνθηκε την αγάπη της Κύπρου προς το σερβικό λαό, που έζησε παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που βίωσε ο τόπος μας.

Πρόσθεσε πως στη νεωτέρα ιστορία, η χώρα του αναγκάστηκε όπως και η Κύπρος να αντισταθεί προς τους ιδίους “υποτιθέμενους φίλους και συμμάχους” .

Όπως είπε, κατά τους νεότατους χρόνους  απεκόπη βιαίως το βόρειο τμήμα της πατρίδας σας, έτσι συνέβη και στην πατρίδα μας το νότιο τμήμα της Σερβίας χάνοντας πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους, πολλοί εκπατρίσθησαν από τις πατρογονικές εστίες τους και εγκατέλειψαν τα όσια και ιερά και ως πρόσφυγες διήλθαν και διέρχονται μέχρι σήμερον.

Είπε πως “αν δεν υπήρχε η Ορθόδοξη εκκλησία μας είναι μέγα ζήτημα τι ονόματα θα φέραμε όλοι μας σήμερα”.

O Σέρβος Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας, λέγονταςπως θα μεταβιβάσει την αγάπη του λαού της Κύπρου προς το λαό της Σερβίας.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης Ειρηναίος δέχτηκε το χαιρετισμό των επισήμων και του λαού στο Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ