28.9 C
Paphos
Saturday, July 20, 2024

ΠΑΦΟΣ: Καμπανάκι κινδύνου από τους νεφροπαθείς- ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

Συνήθως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και καταγράφουμε σειρά αρνητικών δεδομένων που υπήρξαν για διάφορα θλιβερά περιστατικά. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες και από αυτά, αν εφαρμόζαμε προληπτική πολιτική, ίσως να μην χρειαζόταν να θρηνήσουμε θύματα σε διάφορες εκφάνσεις της κυπριακής πραγματικότητας. Από τον τομέα της Παιδείας, στα θέματα Συγκοινωνιών και Έργων, στα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά και με κερασάκι στην τούρτα τον ευαίσθητο μεν, «ευπαθή» δε τομέα της Υγείας.

του Μάριου Ιγνατίου*

To PafosPress.com φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ένα ιδιαίτερα σοβαρό και λεπτό θέμα λειτουργικότητας της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου με στόχο να προσπαθήσει να αποτρέψει στο εγγύς μέλλον οποιεσδήποτε δυσάρεστες συνέπειες ένεκα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα τα παράπονα των ίδιων των ασθενών αλλά και των οικείων τους οι οποίοι βλέπουν τη θεραπεία αιμοκάθαρσης να γίνεται σε ανεπίτρεπτες συνθήκες εν έτη 2018 .

Σε ένα χώρο που μετά βίας έπρεπε να υπάρχουν  μόλις επτά κρεβάτια αιμοκάθαρσης με βάση τα πρότυπα όπως καθορίζονται από τον Νόμο σήμερα «φιλοξενούνται στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο» 14 κρεβάτια.

Τι λέει ο Νόμος;

Ο Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμος του 2001 -90(Ι)/2001 καθορίζει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις ελάχιστες ωφέλιμες διαστάσεις που πρέπει να έχει μια τέτοια μονάδα. Για ένα θάλαμο 4 μηχανημάτων καθορίζεται ως ελάχιστο εμβαδόν τα 28τ.μ. ήτοι 7τ.μ. για το κάθε ένα. Συνεπώς για τα 14 θα πρέπει να υπήρχαν, με απλά μαθηματικά, τουλάχιστον 98τ.μ. και όχι γύρω στα 50-55τ.μ. που υπάρχουν σήμερα.

Πέραν από τη δυσκολία στην οποία οι λειτουργοί της Υγείας καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα σοβαρό και για τους ίδιους τους ασθενείς. Όπως μας ελέγχθη υπήρξε περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν που ασθενής έπρεπε επειγόντως να διακομισθεί στις Πρώτες Βοήθειες για Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρησιμοποιήθηκε η πίσω πόρτα κινδύνου για να μην μετακινηθούν όλα τα κρεβάτια του θαλάμου και φυσικά οι νεφροπαθείς.

Σπουδαίο  ιατρικό έργο σε ακατάλληλες όμως συνθήκες

Σήμερα το Τμήμα Νεφρολογίας στην Πάφο λειτουργεί με δυο γιατρούς ενώ για πολλά χρόνια, μέχρι το 2016, λειτουργούσε με μόνο ένα αν και στα 30 χρόνια λειτουργίας του έφτασε από τους 6 ασθενείς να εξυπηρετεί πέραν των 75. Στα χρόνια αυτά οι αιμοκαθάρσεις από 1280 πήγαν σε 10273 δείχνοντας την ραγδαία ανάπτυξη του Τμήματος το οποίο εξυπηρετεί και αρκετούς μεταμοσχευθέντες. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ασθενών που μεταμοσχεύθηκαν και επισκέπτονται την Κλινική ήταν 78 κατά το 2017 ποσοστό που προσεγγίζει το 50% στο σύνολο των ασθενών κάτι που σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές κλινικές είναι μόλις στο 20%.

Το Τμήμα περιλαμβάνει Μονάδα αιμοκάθαρσης, περιτοναϊκή κάθαρση, εξωτερικό ιατρείο, εσωτερικούς ασθενείς, μεταμοσχευθέντες ασθενείς, τους επισκέπτες ασθενείς για αιμοκάθαρση καθώς και το ερευνητικό πρόγραμμα για τις κληρονομικές νεφροπάθειες.

Θυμωμένοι οι ασθενείς απογοητευμένο το προσωπικό

Για όλα αυτά αλλά και για το ότι στην Πάφο οι ασθενείς είναι στα ίδια επίπεδα με το Νοσοκομείο Λάρνακας όπου υπάρχουν πέντε νεφρολόγοι το Υπουργείο Υγείας έκρινε σκόπιμο να περιλάβει στον προϋπολογισμό του 2018 ποσό €100.000 για να ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής της νέας μονάδας που ήδη έχει χοροθετηθεί πλησίον της Παιδιατρικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου, στην Βορειανατολική πλευρά, δίπλα από την εκκλησία χωρίς όμως μέχρι στιγμής να γίνει οτιδήποτε.

Απογοητευμένος ο υπεύθυνος της Κλινικής

Την πιο πάνω κατάσταση επιβεβαίωσε και ο Βοηθός Διευθυντής Νεφρολογίας και υπεύθυνος του Τμήματος, Δρ Λάκης Γιουκκάς ο οποίος υπηρετεί στη μονάδα εδώ και χρόνια. «Αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας να προωθηθεί η δημιουργία των νέων χώρων για να μπορέσουν αφενός να εξυπηρετηθούν με καλύτερο τρόπο οι ασθενείς αλλά και για να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος για την υγεία τους» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν ένεκα της κατάστασης αυτής κινδυνεύουν άμεσα ζωές, ο κ. Γιουκκάς απάντησε πως δεν μπορεί να πει πως δεν κινδυνεύουν αφού έφερε ως παράδειγμα το ότι οι ασθενείς που πάσχουν από νεφρολογικά προβλήματα και υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση ή οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και πιο ευάλωτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο Δρ Λάκης Γιουκκάς ο οποίος έχει ταυτιστεί με την προσφορά του στους νεφροπαθείς ασθενείς αναφέρει ότι αν και γίνεται ένα σπουδαίο και αξιόλογο έργο, ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος γιατί οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην ομάδα της Νεφρολογικής Κλινικής να παρέχει την φροντίδα και την περίθαλψη στους ασθενείς που δικαιούνται λόγω του προβλήματος ακαταλληλότητας του χώρου.  «Φτάσαμε σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο σε αποτελέσματα και κλινικό έργο» υπογραμμίζει. «Πλέον οι ασθενείς δεν πρέπει να απευθύνονται στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας για τις θεραπείες τους ενώ γίνεται και σπουδαία δουλειά σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νεφροπαθών και Φίλων καθώς και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα ζητήματα που αφορούν τα ερευνητικά προγράμματα για τις κληρονομικές νεφροπάθειες και κυρίως την Κυστική Μυελική Νόσο και την Οικογενειακή Μικροσκοπική Αιματουρία.

Τι λένε οι ασθενείς;

Οι ασθενείς συνήθως δεν διαμαρτύρονται αφού μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνουν να είναι υπομονετικοί και να αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τις συνθήκες τις οποίες έχουν να αντιμετωπίζουν. Σήμερα η Κλινική φιλοξενεί άτομα από 25 χρόνων μέχρι και τα 80. Η σύζυγος ενός από τους ασθενείς την οποία συναντήσαμε έξω στο διάδρομο του Νοσοκομείου να περιμένει τον άντρα της να ολοκληρώσει την αιμοκάθαρσή του ανέφερε στο PafosPress.com με παράπονο πως «δεν είναι κατάσταση αυτή που επικρατεί». «Είναι ντροπή για το κράτος μας», μας είπε, «για την Κοινωνία να έχει αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν τον ένα πάνω στον άλλο. Ο άντρας μου, μου λέει να μην διαμαρτύρομαι και να μην θυμώνω αλλά δεν μπορώ να μένω απαθής την στιγμή που βλέπω ότι όλοι δυσκολεύονται. Ακόμη και το προσωπικό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και να περιθάλψει με τον τρόπο που θα ήθελε τους ασθενείς αφού καλά καλά οι νοσηλεύτριες στριμώχνονται για να πλησιάσουν τα μηχανήματα και να φροντίσουν τους ανθρώπους μας».

Ένας νεαρός που περίμενε τον πατέρα του να ολοκληρώσει τη θεραπεία του ανέφερε στο PafosPress.com ότι νιώθει απογοήτευση και θυμό. «Μπορεί ο πατέρας μου να λέει ότι συνήθισε και να μην έχει παράπονο, όπως θέλει να πιστεύουμε, όμως εγώ που σπούδασα στην Αγγλία και έτυχε να επισκεφθώ Νοσοκομεία και κλινικές εκεί, μπορώ να κάνω σύγκριση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών στις δυο χώρες προς τους πολίτες τους. Είμαστε επιεικώς απαράδεχτοι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο με αφρικανικές χώρες, μπορούμε να συγκριθούμε μας είπε, εμφανώς θυμωμένος.

Κλινική δίχως θαλάμους νοσηλείας και περιφερόμενοι ασθενείς

Η νεφρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου λειτουργεί μεν ως Κλινική με υπεύθυνο και στελεχωμένη ομάδα που αποτελείται από ακόμη ένα γιατρό ενώ χρειάζεται ακόμη ένας και διαθέτει και 18 νοσηλεύτριες. Εκείνο που δεν διαθέτει είναι θάλαμο νοσηλείας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται δεξιά και αριστερά σε όλους του θαλάμους του Νοσοκομείου Πάφου όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες. Δηλαδή για να κάνουν οι γιατροί τον καθιερωμένο γύρο που κάνουν το πρωί ίσως χρειαστεί να γυρίσουν όλους τους ορόφους του Νοσοκομείου για να βρουν τους ασθενείς τους.

Πέραν από την άμεση επέκταση που χρειάζεται ο θάλαμος αιμοκάθαρσης χρειάζονται βοηθητικοί χώροι, δυο ακόμη γραφεία, ένα για τον δεύτερο γιατρό και ένα για την προϊσταμένη νοσηλευτική λειτουργό, ξεχωριστοί χώροι προετοιμασίας, για τους άνδρες και τις γυναίκες ασθενείς, ξεχωριστή τραπεζαρία για τους ασθενείς και ξεχωριστό χώρο ξεκούρασης του νοσηλευτικού προσωπικού. Χρειάζεται ακόμη νέος χώρος για την περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και ένας χώρος για διενέργεια νεφρικών βιοψιών και τοποθέτησης κεντρικών φλεβικών καθετήρων.

Τέλος να υπογραμμιστεί ότι οι ασθενείς πέραν από τις απαράδεκτες συνθήκες που σήμερα επικρατούν αναμένεται να ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο αν το Υπουργείο δεν επισπευσθεί την τοποθέτηση αντικαταστάτη για τον κ. Γιουκκά ο οποίος πριν τρεις μέρες τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα καθ’ οδόν για την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παραμείνει καθηλωμένος για 6 εβδομάδες λόγω κατάγματος στο πόδι.

Κατά τα άλλα η Κλινική λειτουργεί κανονικά…

 

* Αρχισυντάκτης PafosPress.com

** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Σημερινή της 10 Ιουνίου 2018

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ