26.9 C
Paphos
Friday, July 12, 2024

Ξεκίνησε ομαλά η εκλογική διαδικασία στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου


Ομαλά ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου και σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας, σύμφωνα με την Έφορο της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Λάμπρου ανέφερε πως στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου “συνολικά έχουμε δεκατέσσερις συνδυασμούς κομμάτων με 45 συνολικά υποψηφίους”. Η φετινή εκλογική αναμέτρηση, όπως είπε, διεξάγεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και έχουν ληφθεί μέτρα υγειονομικής προστασίας τόσο των ψηφοφόρων όσο και των εργαζομένων στα εκλογικά κέντρα με τοποθέτηση πλαστικών ασφαλείας και απολυμάνσεις των χώρων ακόμη και των στυλό που θα χρησιμοποιούνται.
Δύο συνδυασμοί κομμάτων κατεβαίνουν με έναν υποψήφιο, ένα κόμμα με δύο υποψήφιους, τρία κόμματα από τρεις υποψήφιους και τα υπόλοιπα οκτώ κόμματα από τέσσερις υποψήφιους. Συγκεκριμένα, συνέχισε, στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου υποβλήθηκαν 45 υποψηφιότητες από δεκατέσσερις συνδυασμούς κομμάτων.

Όπως εξήγησε από τέσσερις υποψήφιους, όσες και οι έδρες, υπέβαλαν το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού ), ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, η Αλληλεγγύη, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Από τρεις υποψήφιους υπέβαλαν, η Πνοή Λαού, οι Ενεργοί Πολίτες- Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών και η Αφύπνιση -2020-. Δύο υποψηφιότητες υπέβαλε η Αλλαγή Γενιάς. Τέλος, από μία υποψηφιότητα υπέβαλαν το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου και ο Πατριωτικός Συνασπισμός.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Πάφο είπε η κ. Λάμπρου είναι 52,086 εκλογείς εκ των οποίων οι 44,611 είναι αυτόχθονες και οι 7,475 είναι ψηφοφόροι των επαρχιών Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας εκ των οποίων οι εκτοπισμένοι Λευκωσίας 3.287, οι εκτοπισμένοι Κερύνειας είναι 1.142 και οι εκτοπισμένοι Αμμόχωστου, που κατοικούν στην Πάφο, είναι 3.046.

Επίσης σημείωσε υπάρχουν 182 εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι στην εκλογική περιφέρεια Πάφου οι οποίοι είναι κατανεμημένοι ανάλογα με την διεύθυνση διαμονής τους. Στην εκλογική περιφέρεια Πάφου συμπλήρωσε υπάρχουν 39 συνολικά κέντρα για τους Τουρκοκύπριους.

Επεσήμανε πως στην εκλογική περιφέρεια Πάφου θα λειτουργήσουν 134 εκλογικά κέντρα για τον πληθυσμό και 1 κέντρο για τους Λατίνους Μαρωνίτες που θα στεγάζεται στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ( Σύνολο 135) , αντί 129 που είχαν λειτουργήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Η αύξηση αυτή γίνεται, όπως ανέφερε, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε μεγάλα εκλογικά κέντρα λόγω της πανδημίας. Πρόσθεσε πως τα κέντρα θα στελεχώσουν 630 άτομα συνολικά, δημόσια υπάλληλοι και άνεργοι. Είπε ακόμη πως κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Υγείας, όσοι θα εργαστούν είχαν ενημερωθεί τηλεφωνικώς ότι μπορούσαν να εμβολιαστούν αν το επιθυμούσαν. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά τους προτάθηκε να εμβολιαστούν, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως θα χρειαστεί να λειτουργήσει μια μόνο κινητή κάλπη για όσους θα είναι σε αυτοπεριορισμό λόγω κορωνοϊού και αυτό λόγο της καλής εικόνας που καταγράφεται καθημερινά. Τελικά θα λειτουργήσει σήμερα μια κινητή κάλπη στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου για 9 άτομα που αφορούν τους Δήμους Πάφου , Πόλης Χρυσοχούς και τρεις κοινότητες. Πρόκειται για ψηφοφόρους που τους έχει απαγορευθεί η μετακίνηση τους λόγω κορωνοϊού. Επί τούτου σημείωσε η κ. Λάμπρου δημιουργήθηκαν κινητές κάλπες, εκτός των σταθερών κέντρων και θα υπάρχει ένας προεδρεύων με έναν αστυνομικό με την συνοδεία της Αστυνομίας, να επισκεφτούν τους νοσούντες στις οικίες τους ή ακόμα και σε Νοσοκομεία ή κλινικές. Η κάλπη σφραγίστηκε στις 07:00 στο εκλογικό κέντρο του Α’ Λυκείου από όπου ξεκίνησε. Σύμφωνα με την Έφορο της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου όταν θα ψηφίσουν οι νοσούντες τότε η κάλπη Covid- 19 θα ενοποιηθεί με άλλη κανονική.

Ερωτηθείσα κατά πόσο δυσκολεύει τη διαδικασία η πανδημία, η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου ανέφερε πως λόγω της πανδημίας υπάρχουν πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας που θα εφαρμόζονται ξεχωριστά για κάθε διαδικασία. Ήδη, συνέχισε, έχουν το πρωτόκολλο που θα ισχύει εντός των εκλογικών κέντρων αλλά και τα πρωτόκολλα για τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Όσον αφορά τους εκτοπισθέντες η Έφορος της Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε πως έχουν κατανεμηθεί οι κάτοικοι Πάφου που είναι εκτοπισμένοι Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας στα κέντρα αναλόγως του τόπου διαμονής τους.

Σημειώνεται πως στην Επαρχία Πάφου δέκα είναι τα μικρότερα εκλογικά κέντρα, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου με 70 ψηφοφόρους, το Δημοτικό Σχολείο Αρχιμανδρίτας με 77 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Ιατρείο Δρύνειας με 54 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Κτίριο Κάτω Ακουρδάλια με 70 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Ιατρείο Κεδάρων με 36 ψηφοφόρους.

Επίσης το Κοινοτικό Συμβούλιο Κινούσας με 68 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Κτίριο Λάσας με 65 ψηφοφόρους, το Κοινοτικό Ιατρείο Λεμόνας με 66 ψηφοφόρους το Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Μηλιούς με 74 εκλογείς και το Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Νικόκλειας με 76.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Εφόρου εκλογών Πάφου τα αποτελέσματα στην επαρχία θα ξεκαθαρίσουν γύρω στις 21:00 το βράδυ ενώ η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές των συνδυασμών θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Στην Πάφο, όπως και στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες, θα γίνει η ανακήρυξη όσων βουλευτών εκλεγούν κατά την πρώτη κατανομή. Όσοι εκλεγούν στη δεύτερη και τρίτη κατανομή η ανακήρυξη θα γίνει την επόμενη μέρα στη Λευκωσία, συμπλήρωσε.

Εξάλλου χθες συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης ανέλαβαν δράση από το πρωί κατεβάζοντας πανό και διαφημιστικές πινακίδες υποψηφίων που δεν είχαν κατεβάσει οι ίδιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις καταγγελίες πολιτών προς την Αστυνομία για πινακίδες υποψηφίων που δεν είχαν εντοπίσει τα συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης και οι οποίες επίσης έχουν απομακρυνθεί.

Αστυνομία Πάφου

Εξάλλου σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η αστυνομική διεύθυνση Πάφου για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου, σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Πάφου Νίκο Πενταρά. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι θα απασχοληθούν σήμερα ημέρα των εκλογών, γύρω στα 200 μέλη, ενώ τα καθήκοντα τους ξεκίνησαν από την 25η Μαΐου με την παραλαβή των ψηφοδελτίων από την Λευκωσία τα οποία μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο στην Πάφο και η Αστυνομία ανέλαβε την φρούρηση τους.
Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάστηκε, συμπλήρωσε, εκτός από τα στατικά σημεία για φρούρηση των καλπών στα εκλογικά κέντρα και την εποπτεία, με μηχανοκίνητες περιπολίες θα καλύπτετε ολόκληρη η επαρχία έχοντας επίσης και ομάδες εφεδρείας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί.

( ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)


Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ