8.9 C
Paphos
Friday, March 31, 2023

Happy Valentine’s Day! [της Κανονολόγου – Ισλαμολόγου Αρετής Δημοσθένους]

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα είναι οι Ορθόδοξοι προστάτες της οικογένειας. Εορτάζουν σήμερα 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Αρετή Δημοσθένους Ισλαμολόγο – Κανονολόγο και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών για την Ειρήνη.
Όπως αναφέρει η κ. Δημοσθένους, ήταν  ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Όταν ο Απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. 

O Απόστολος είπε η κ. Δημοσθένους  εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αργότερα συνέχισε,  οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τούς Αγίους χαρίζοντας τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων. O Άγιος Aκύλας εορτάζεται και στις 14 Ιουλίου. 

Το 2000, όπως είπε,  ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας. Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα) Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Χριστὸν ἀγαπήσαντες καὶ φωτισθέντες τὸν νοῦν, τὴ πίστει ἐνούμενοι καὶ συζυγία σεμνή, Ἀκύλας καὶ Πρισκίλλα ἤσαν μὲν προεστῶτες ἐκκλησίας κατ’ οἶκον, Παύλου δὲ τοῦ φωστῆρος συνεργοὶ καὶ προστᾶται. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα. Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: ‪San Valentino‎, λατινικά: ‪Sanctus Valentinus‎). 

Ουσιαστικά συνέχισε, πρόκειται για τον εορτασμό της μνήμης ενός καθολικού ιερέα του Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου, γνωστός ως ‘Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, ήταν δε ευρέως αναγνωρισμένος ρωμαιοκαθολικός άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. 
Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης. Σύμφωνα με την κ. Δημοσθένους, ο  Άγιος Βαλεντίνος ήταν ιερέας στη Ρώμη και βοηθούσε τους Χριστιανούς που ήταν θύματα διώξεων στην περιοχή. 

Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου, η οποία εορτάζεται ως Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το 496. 

Τα λείψανα του κρατήθηκαν στις Κατακόμβες Σαν Βαλεντίνο, οι οποίες παρέμειναν σημαντικός χώρος προσκυνήματος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μέχρι τη μεταφορά των λειψάνων του στην εκκλησία Σάντα Πρασέντε στο ποντιφικάτο του Νικολάου Δ’. 
Σύμφωνα με την κ. Δημοσθένους, το λουλουδοσκέπαστο κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στη βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης, ενώ άλλα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Καρμελιτική Εκκλησία Γουαϊτφράιαρ Στριτ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Αυτός ο χώρος αποτελεί δημοφιλή χώρο προσκυνήματος, ιδιαίτερα στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Άγιος Βαλεντίνος βοηθούσε και αγαπούσε τα ζευγάρια, κατέληξε.
 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ