Θεόφιλος: Οι προοπτικές του τομέα είναι απεριόριστες, από τα αεροπλάνα μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, και τεχνολογιών όπως οι αυτοματισμοί, το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού γίνεται όλο και πιο ελκυστικό.
Το γνωστό και καθιερωμένο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (BSc in Electrical Engineering) του Πανεπιστημίου Frederick, με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025, προσφέρεται και στη Λεμεσό, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες να ακολουθήσουν τον συναρπαστικό αυτό τομέα.
Τι κάνουν όμως οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί (electrical engineers);
Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί είναι επαγγελματίες μηχανικοί (engineers) που ασχολούνται με τις τεχνολογικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού, της ηλεκτρονικής και του ηλεκτρομαγνητισμού. Εφαρμόζουν τη φυσική και τα μαθηματικά για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών προϊόντων και συστημάτων. Εργάζονται σε εταιρείες και οργανισμούς όπως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και εταιρείες που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν για το επάγγελμα, την καθημερινότητά τους, τις ευκαιρίες που τους έχουν δοθεί και τις προοπτικές που ανοίγονται σε αυτό τον τομέα, μία απόφοιτη και ένας απόφοιτος του προγράμματος.
H Ελένη Χαραλάμπους είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, έχει αποφοιτήσει από το πρόγραμμα BSc in Electrical Εngineering του Πανεπιστημίου Frederick και έχει κάνει μεταπτυχιακό με ειδίκευση στο Control Engineering. Μετά από πέντε χρόνια εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα, έχει αποκτήσει πληθώρα γνώσεων σε διαφορετικά κομμάτια του Engineering, ενώ μέσω του Πανεπιστημίου και των καθηγητών της είχε την ευκαιρία να εργαστεί και με Intership σε οργανισμούς όπως η CYTA, αποκτώντας πολύ σημαντική εμπειρία.
Σήμερα, εργάζεται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, όπου εξασφάλισε θέση μέσω γραπτών εξετάσεων.
«Το Τμήμα μου ασχολείται με τη συντήρηση του εναέριου και υπόγειου Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας. Εγώ είμαι υπεύθυνη για την επίβλεψη των πιο πάνω εργασιών. Επίσης, αναλαμβάνω τις παραγγελίες και επιδιορθώσεις ειδικών οργάνων που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι μου για όλες τις εργασίες που εκτελούνται στο Δίκτυο.»
Ο Θεόφιλος Μιχαήλ, είναι απόφοιτος του BSc in Electrical Engineering και του MSc in Electrical Engineering. Εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια στην εταιρεία τεχνολογίας Ceranext, που ασχολείται με δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ενώ έχει εργαστεί και σε εταιρεία φωτοβολταϊκών.
«Η εταιρεία στην οποία εργάζομαι ασχολείται με τηλεπικοινωνίες, δίκτυα και ραδιοσυχνότητες. Ξεκίνησα από τη θέση του Software Quality Assurance (SWQA) πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα έχω ανελιχθεί και βρίσκομαι στη θέση του Support Pre-Sales and Training Engineer. Έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω, να παρουσιάζω τις υπηρεσίες μας, να μιλώ με πιθανούς επενδυτές, με μια άνεση και σιγουριά που μου την έδωσε η εμπειρία των σπουδών μου. Στο Πανεπιστήμιο απέκτησα την αυτοπεποίθηση να στέκομαι μπροστά σε ένα κοινό και να κάνω μια παρουσίαση.»
Τι είναι μηχανικός;
Ελένη: «Όταν έλεγα ότι σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μου έλεγαν ‘μα τι θα κάνεις, θα μάθεις να αλλάζεις πρίζες’; Δυστυχώς υπάρχει ακόμη η λανθασμένη αντίληψη ότι οι Μηχανικοί κάνουν κάποιου βαρέως τύπου χειρωνακτική εργασία. Μηχανικός σημαίνει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου, την εμπειρία και τις γνώσεις σου για να υλοποιήσεις κάτι. Να σχεδιάζεις, να προγραμματίζεις, να βρίσκεις λύση στο πώς να κάνεις κάτι να λειτουργήσει σωστά. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι ένα σύστημα οποιασδήποτε μορφής. Η Μηχανική είναι ένας κλάδος με απεριόριστες επιλογές και δυνατότητες. Βλέπουμε ότι είναι απαραίτητος σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη Μηχανική. Ακόμη και η Ιατρική, χωρίς τα μηχανήματα, δεν θα μπορούσε να προσφέρει διάγνωση και θεραπείες.»
Οι μηχανικοί συνήθως δείχνουν την κλίση τους από πολύ μικρή ηλικία. Ως παιδιά, καταπιάνονται με αντικείμενα, χαλάνε και φτιάχνουν τα παιχνίδια τους και είναι περίεργα να μάθουν πώς λειτουργούν. Αυτό συνέβη και με την Ελένη: «Ήξερα από μικρή ηλικία ότι θέλω να γίνω Μηχανικός. Το διάλεξα γιατί το αγαπούσα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πάντα μου άρεσε να συναρμολογώ πράγματα. Μου κινούσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια παιχνίδια που με προκαλούσαν να τα κατασκευάσω και να τα λειτουργήσω ή να βρω λύσεις σε προβλήματα. Ήμουνα το παιδί που προβληματιζόταν και ρωτούσε ‘γιατί αυτό, γιατί το άλλο’, προσπαθώντας να καταλάβει πώς λειτουργούν τα πάντα γύρω του. Μεγαλώνοντας, ήξερα πια συνειδητά ότι θέλω ένα επάγγελμα που να προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον μου. Να ιντρικάρει τη σκέψη μου.»
Από την άλλη, ο Θεόφιλος ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής μέχρι που… ήρθε σε επαφή με καλώδια και κυκλώματα: «Αποφάσισα να πάω στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα όπου ακολούθησα τον κλάδο Τεχνικού Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών και παράλληλα εργαζόμουν σε εταιρεία φωτοβολταϊκών. Όταν άρχισα να συνδέω καλώδια και κυκλώματα, εξερευνώντας μηχανικά συστήματα, είπα «εδώ είμαστε». Τελείωσα το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης και μετά αποφάσισα ότι θα ακολουθούσα το Electrical Engineering».
Γιατί επέλεξαν το Πανεπιστήμιο Frederick;
Η φήμη του Πανεπιστημίου Frederick στη Μηχανική είναι αδιαμφισβήτητη. Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιου έχει μακρά παράδοση στον χώρο της Μηχανικής και έχει καθιερωθεί για την υψηλού επιπέδου διδασκαλία και το ερευνητικό έργο που διεξάγει. Έχει μέχρι σήμερα χιλιάδες απόφοιτους διπλωματούχους μηχανικούς, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών στον τομέα της μηχανικής στην Κύπρο, την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Γι’ αυτό το επέλεξε η Ελένη: «Επέλεξα το Πανεπιστήμιο Frederick γιατί έχει παράδοση και μεγάλη εμπειρία στο Engineering. Αναζητώντας επιλογές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαπίστωσα ότι το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το καλύτερο στον κλάδο. Οι καθηγητές δεν είναι μόνο έμπειροι στο μάθημα και στη θεωρία, αλλά οι πλείστοι έχουν και πολύ μεγάλη εμπειρία έξω, στο πεδίο, δηλαδή, της δουλειάς. Τα τμήματα ήταν μικρά, επομένως πολύ εύκολα λύνεις απορίες και το μάθημα γίνεται πολύ πιο εξατομικευμένο. Καμία σχέση με τα πολυπληθή και απρόσωπα τμήματα του δημοσίου.»
Ο Θεόφιλος ζήτησε καθοδήγηση από απόφοιτους και επαγγελματίες του κλάδου: «Δοκίμασα σε ένα άλλο ιδιωτικό πανεπιστήμιο για δύο μήνες και δεν μου άρεσε καθόλου η προσέγγιση των καθηγητών. Το έψαξα καλύτερα, μίλησα με απόφοιτους και επαγγελματίες του κλάδου και οι περισσότεροι μου έδειχναν προς την επιλογή του Πανεπιστημίου Frederick. Σήμερα, πράγματι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στον κλάδο του Electrical Engineering το Πανεπιστήμιο Frederick είναι πιθανότατα το καλύτερο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο».
Το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθαν στο Πανεπιστήμιο είναι να βρίσκουν λύσεις
Η Ελένη αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών, το Πανεπιστήμιο, εκτός από τις γνώσεις, σου παρέχει τον σωστό δρόμο επίλυσης προβλημάτων και μεθόδους επίλυσης τους. Έχω πάρει από το Πανεπιστήμιο Frederick πρακτικές και στοχευμένες γνώσεις. Όσα κι αν μάθεις σε ένα Πανεπιστήμιο, είναι αδύνατο να διδαχθείς τα πάντα και να ξέρεις πώς θα αντιμετωπίσεις κάθε τι που θα προκύψει στη μελλοντική σου δουλειά. Αν όμως έχεις ως εφόδιο τον τρόπο σκέψης για να επιλύσεις ένα πρόβλημα και έχεις τις απαραίτητες δεξιότητες, μπορείς να ανταπεξέλθεις στα πάντα.»
Ο Θεόφιλος συμφωνεί: «Τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο Frederick, αποκτάς μια πολύ ευρεία αντίληψη του κλάδου και αυτό το συνειδητοποιείς στην αγορά εργασίας. Όσα έμαθες, όσα διδάχθηκες έχουν άμεση αξία όταν πας να δουλέψεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε μαθήματος (Syllabus) είναι πολύ καλά σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας του κλάδου. Σου προσφέρει επίσης άρτια τεχνική κατάρτιση. Το λέω αυτό γιατί έχω γνωρίσει παιδιά του κλάδου που ήρθαν από άλλα Πανεπιστήμια και δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν ένα πολύμετρο. Σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα. Αλλά τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο Frederick ξέρεις ό,τι θα χρειαστείς και, κυρίως, μαθαίνεις πώς να σκέφτεσαι για να βρίσκεις λύσεις».
Οι προοπτικές είναι απεριόριστες
Οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες του προγράμματος είναι περιζήτητοι/ες στην αγορά εργασίας. Σε ποσοστό 97%, προσλαμβάνονται αμέσως μετά την απόκτηση του Πτυχίου σε κυβερνητικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα και στη βιομηχανία.
«Είναι ένας κλάδος στον οποίο υπάρχουν πολλές προοπτικές απασχόλησης και δίνονται πολλές ευκαιρίες εργοδότησης μέσω του Πανεπιστημίου, γιατί έχει ένα καλό όνομα στην αγορά εργασίας. Οι πλείστοι συμφοιτητές μου έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν εργασία σε αξιόλογες εταιρείες» λέει η Ελένη.
Ο Θεόφιλος απευθύνεται στα νέα παιδιά: «Σε ένα νέο παιδί που σκέφτεται να επιλέξει τον κλάδο του Electrical Engineering θα έλεγα να το προχωρήσει χωρίς δεύτερη σκέψη, αν το αγαπά και αν του φαίνεται συναρπαστικός ο κόσμος των ηλεκτρικών συστημάτων. Θα αποκτήσει δεξιότητες και έναν τρόπο σκέψης που θα τον/τη βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και στην καθημερινότητά σου, πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται διαφορετικά και να βρίσκει λύσεις που δεν φανταζόσουν πριν τελειώσεις αυτό τον κλάδο. Οι προοπτικές είναι απεριόριστες, από τα αεροπλάνα μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μπορείς να εργαστείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.»
Γυναίκες Engineers
Δυστυχώς πολύ λίγες είναι οι γυναίκες που επιλέγουν σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στη Μηχανική. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση όχι μόνο γιατί υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας παγκοσμίως που δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο από άντρες, αλλά και επειδή η ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο δίκαιων ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των ανδρών και των γυναικών.
Ο Θεόφιλος ενθαρρύνει τις γυναίκες να ακολουθήσουν τον κλάδο: «Θα συμβούλευα περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν τον κλάδο και να μην αποθαρρύνονται από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Υπάρχουν προοπτικές στον σχεδιασμό, στις αντιστάσεις, στους αυτοματισμούς και τόσα άλλα. Χρησιμοποιείς μόνο το μυαλό σου και τις γνώσεις σου. Κι αυτά τα δύο δεν έχουν φύλο.»
H Ελένη μοιράζεται τη δική της εμπειρία: «Από την οικογένειά μου, δεν άκουσα ποτέ ότι ‘αυτή η δουλειά δεν είναι για κορίτσια’. Οι γονείς μου, αν και δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν οι ίδιοι, ήταν πολύ υποστηρικτικοί σε όλες μας τις αποφάσεις. Πίστευαν πως κάθε παιδί πρέπει να κάνει αυτό που αγαπά. Στον περίγυρο όμως έχω ακούσει διάφορα σχόλια, κυρίως λόγω της άγνοιας που επικρατεί για τον κλάδο σπουδών μου αλλά και γενικότερα για τους κλάδους της μηχανικής. Θεωρώ ότι είναι ένας κλάδος στον οποίο υπάρχουν πολλές προοπτικές εργασίας, αλλά δυστυχώς οι γυναίκες είναι ακόμη λίγο υποτιμημένες. Γενικά είναι ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα αλλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνει έτσι για πάντα! Για μένα αυτό δεν στάθηκε λόγος να το απορρίψω. Σε κάθε κορίτσι εκεί έξω που αγαπάει τη Μηχανική, θα έλεγα να προχωρήσει και να μην ακούσει καμιά από τις φωνές γύρω της που προσπαθούν να την αποτρέψουν. Αυτό το στερεότυπο με τα ανδρικά και τα γυναικεία επαγγέλματα αρχίζει σιγά σιγά να σπάει. Ο κλάδος που θα επιλέξουμε, θα μας εξασφαλίσει μια δουλειά στην οποία θα σπαταλούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ασχολούμαστε με κάτι που αγαπάμε.»
Η προσέγγιση των καθηγητών
Στο πρόγραμμα διδάσκει καταξιωμένο ακαδημαϊκό προσωπικό με εξειδίκευση σε όλους τους τομείς της Ηλεκτρολογίας. Αλλά πέρα από τα ακαδημαϊκά προσόντα και την εμπειρία, οι καθηγητές προσφέρουν κάτι εξίσου σημαντικό: εξατομικευμένη στήριξη στον κάθε φοιτητή και την κάθε φοιτήτρια.
Ο Θεόφιλος αναφέρει: «Είμαι άνθρωπος της επικοινωνίας και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας για μένα η προσέγγιση των καθηγητών. Κι αυτό θεωρώ πως είναι το πιο δυνατό στοιχείο στο Πανεπιστήμιο Frederick. Οι άνθρωποί του. Μπορείς να ρωτήσεις τα πάντα και δεν θα σε κάνουν ποτέ να νιώσεις ότι η απορία σου είναι χαζή. Αισθάνεσαι την άνεση να τους μιλήσεις, να μπεις στο γραφείο τους, να μοιραστείς οτιδήποτε μαζί τους, να ζητήσεις βοήθεια. Οι καθηγητές ξέρουν τις δυνατότητές σου και σε σπρώχνουν να υλοποιήσεις τους στόχους σου και να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα βρεις. Η νοοτροπία στα περισσότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι να σου βάζουν ένα βαθμό, να σε κόβουν όταν αποτύχεις σε μια εξέταση και να τελειώνουν εκεί. Στο Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί ένα σύστημα υποστήριξης που σε ωθεί να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Αρκεί να το θέλεις και δεν θα σε εγκαταλείψουν.»
Η Ελένη συμφωνεί: «Γενικά οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Frederick είναι πολύ προσιτοί, τόσο στο μάθημα όσο και στα γραφεία τους που είναι πάντα ανοικτά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Η σχέση μαζί τους δεν τελειώνει με την αποφοίτηση. Ως εργαζόμενη έξω από το Πανεπιστήμιο πια, αισθάνομαι ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στους οποίους μπορώ να στραφώ για οτιδήποτε χρειαστώ.»
Το πρόγραμμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού προσφέρεται στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Είναι αναγνωρισμένο από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.), τον θεσμοθετημένο επαγγελματικό οργανισμό όλων των Μηχανικών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Οι απόφοιτοι/ες του προγράμματος μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο του Επιμελητηρίου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασκούν το επάγγελμά τους. Το πρόγραμμα παρέχει υψηλού επιπέδου θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά και πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια με εξειδικευμένο εξοπλισμό σε όλο το εύρος της Ηλεκτρολογίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλ. 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), στείλτε email στο adminfo@frederick.ac.cy ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.frederick.ac.cy.
Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.