17.9 C
Paphos
Friday, March 24, 2023

Το καρναβάλι … και το έθιμο μέσα από τις αναφορές της Δρ. Αρετής Δημοσθένους

 Το καρναβάλι δεν απαγορεύεται αλλά η ποιότητα του και τα μηνύματα που δίνονται μέσα από το έθιμο αυτό έχουν σημασία κοινωνική, παιδαγωγική και θρησκευτική, όπως βέβαια όλες οι εκφάνσεις της ζωή αναφέρει η Αρετή Δημοσθένους Ισλαμολόγος – Κανονολόγος και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Μελετών για την Ειρήνη .   

Η Δρ. Δημοσθένους ανέφερε πως ο χριστιανισμός δεν απαγορεύει, αγιάζει τα πάντα, εκτός από την αμαρτία, προσθέτοντας πως η παιδική ψυχούλα αυτό το αισθάνεται και το κατανοεί.  

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν είναι κακό το παιδί να καθίσει σταυροπόδι ή να τραγουδήσει δυνατά, αν όμως βρίσκεται μέσα στην εκκλησία ή μπροστά στον διευθυντή του σχολείου του, αυτό δεν θα το κάνει από σεβασμό.  Σεβασμό  είπε δείχνουμε και στον Θεό.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Carna στα Λατινικά είναι το κρέας. Η λέξη καρναβάλι (carnevale) παράγεται από το carne levare, που σημαίνει «σηκώνω το κρέας».   Η Δρ Δημοσθένους ανέφερε πως κοντά στις μέρες  όπου το κρέας θα φύγει από το τραπέζι των εδεσμάτων μας, πριν φύγει για να αρχίσει η νηστεία, είθισται να το αποχαιρετούμε με διάφορα έθιμα. Ένα από αυτά είναι η μεταμφίεση και το γλέντι.

Στη θρησκεία  πρόσθεσε δεν θα έπρεπε να μετατρέπεται ο ουσιαστικά πολιτισμικός χαρακτήρας του καρναβαλιού σε λατρεία και επίδειξη του σώματος. Τα άρματα ,όπως είπε, “που βλέπαμε στη Λεμεσό μας, με το καθένα να διαφημίζει ή να σατιρίζει κάποια πτυχή της ζωής, δεν είναι κακό. Εάν όμως σε βραδινά γλέντια, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία πίσω από τη μεταμφίεση να κάνουν έκτροπα ή να συμπεριφερθούν έτσι που δεν θα το έκαναν ποτέ χωρίς τη μάσκα, τότε αυτό είναι κακό”.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ξαδέρφη της η οποία έχει δύο αγοράκια, το ένα 6 ετών και το άλλο 8 ετών ,  και η οποία, όπως της ανέφερε, όταν πήγε να τους αγοράσει καρναβαλίστικο κουστούμι και ενώ έβλεπαν τί υπήρχε στο κατάστημα, το μεγαλύτερο παιδί την ρωτά: «Μάμμα γιατί πρέπει να αγοράσουμε μια τόσο άσχημη στολή;» και έδειξε κάποιες πραγματικά τρομακτικές ενδυμασίες!  

Η Δρ Δημοσθένους σημείωσε, πως εδώ τίθεται το ερώτημα, τι αποτελεί πολιτισμό, τι είναι όμορφο, τι είναι τρομακτικό και τι ίσως καταπιέζει τα παιδικά όμορφα συναισθήματα και άλλα πολλά…  

 Επεσήμανε επίσης πως στη θρησκευτική παιδαγωγική μαθαίνουμε να είμαστε όπως στην πραγματικότητα. Δεν αλλάζουμε πρόσωπο, δεν φοράμε μάσκα για να πετύχουμε κάτι. Αν τώρα φορέσουμε μια όχι τρομερή μάσκα, η οποία σίγουρα δεν έχει το πρόσωπο του διαβόλου, αυτό διερωτήθηκε γιατί να είναι κακό; Αν όμως  πρόσθεσε, ντύσουμε τα παιδιά μας διαβολάκια, πώς αυτά στην συμπεριφορά θα μιμηθούν τα καλά αγγελάκια;

Η Δρ. Δημοσθένους σημείωσε πως ο  Χριστιανισμός δεν απαγορεύει, αγιάζει τα πάντα, εκτός από την αμαρτία, εξ’ ου και η Τσικνοπέμπτη. Παρόλο που ο Χριστός ήταν χορτοφάγος, το ίδιο και τα περισσότερα κοινόβια μοναστήρια, το φαγητό αυτές τις γιορτινές μέρες επιτρέπεται. Τοποθετείται δε η Τσικνοπέμπτη, μεταξύ δύο ημερών νηστείας και στο λάδι, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή αυτής της βδομάδας, ανήκουν στη Σαρακοστή. Ο Χριστός νήστεψε 40 ημέρες διότι ήταν αναμάρτητος. Εμείς νηστεύουμε και την εβδομάδα των Παθών Του. Επειδή όμως οι ημέρες των επτά εβδομάδων της Σαρακοστής είναι 48, η ημέρα πριν και μετά την Τσικνοπέμπτη, ανήκουν στη Σαρακοστή για να γίνουν 50, εξ’ ου και πενηνταήμερο.

Οι ημέρες αυτές ουσιαστικά συνέχισε,  ομορφαίνουν με το γλέντι, τον χορό, το τραγούδι. Στο χωριό της πενθεράς μου στις Σέρρες, ανέφερε, ανάβουν φωτιά, ψήνουν κρέας και μετά κάνουν προξενιό ανακατώνοντας τα αναμμένα κάρβουνα. Στο δικό της χωριό το Κελλάκι Λεμεσού, θυμάται  δεν είχαν μάσκες όταν ήταν  παιδί και φορούσαν μια κουρούκλα. Μια φορά έβαλα και εγώ κουρούκλα, ντύθηκα γριούλλα συμπλήρωσε.

Επεσήμανε τέλος πως στον  Χριστιανισμό υπάρχουν πράξεις που απαγορεύονται, κάποιες που είναι ανεκτές και κάποιες που συγχωρούνται. Το γλέντι στις Απόκριες είναι ανεκτό. Το πολύ φαγητό όμως έτσι που να καταστεί επικίνδυνο για την υγεία, είναι αμάρτημα διότι βλάπτει το σώμα, το οποίο είναι ναός του Θεού, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ