10.9 C
Paphos
Thursday, February 22, 2024

Τα μέτρα ελάφρυνσης της τσέπης των πολιτών-Τι αναμένεται για κρέας και καύσιμα

Εφαρμόστηκε ο μηδενικός συντελεστής σε καφέ και ζάχαρη από την 1η Νοεμβρίου, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς τους πολίτες.

Όσον αφορά στα νέα προϊόντα στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ αποφασίστηκε η προσθήκη του κρέατος και των λαχανικών με ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 31η Μαΐου 2024.

Αναλυτικά τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ:

Η ταχύτητα σκοτώνει

1. Ψωμί: όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ.λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέτες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

2. Γάλα: φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

3. Αυγά

4. Παιδικές τροφές: σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

5. Παιδικές πάνες

6. Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)

7. Πάνες ενηλίκων

8. Καφές: μη καβουρδισμένος, καβουρδισμένος σε κόκκους, αλεσμένος, σε σκόνη, στιγμιαίος καφές, καφές με άρωμα, με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη σε οποιαδήποτε συσκευασία. (Δεν περιλαμβάνονται έτοιμα ποτά ή ροφήματα που έχουν ως πρώτη ύλη τον καφέ που καταναλώνονται κρύα ή ζεστά).

9. Ζάχαρη: κρυσταλλική (άσπρη, καστανή, μαύρη), ψιλή (άχνη), χοντρή, σε κύβους, σε φακελάκια.

Πάντως,  δεν εφαρμόστηκε την Τετάρτη (1/1), όπως αρχικά αναμενόταν, το μέτρο που αφορά τη μείωση της τιμής των καυσίμων, αφού το σχετικό νομοσχέδιο δεν είχε τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί από τα μέλη του νομοθετικού σώματος.

Ανάμεσα στα μέτρα που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση στις 19 Οκτωβρίου για ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Ημερομηνία εφαρμογής είχε οριστεί η 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά εφικτό, καθώς, σύμφωνα με τη διαδικασία θα πρέπει πρώτα το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να το επεξεργαστεί.

Σύμφωνα με το EconomyToday το νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμο, έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος, και για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως, με σκοπό να το οδηγήσει στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης και, όπως αναφέρει στην εισηγητική του έκθεση το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξης των πληγέντων εισοδημάτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει στην εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, στα κατώτατα όρια που  επιτρέπει η κοινοτική Οδηγία -σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πηγή: sigmalive

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ