21.9 C
Paphos
Wednesday, September 27, 2023

Συνέντευξη του Νίκου Παλιού, υποψήφιου Δημάρχου Ανατολικής Πάφου στο PafosPress

Ο Πολιτιστικός Λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου Νίκος Παλιός εξήγγειλε επίσημα την υποψηφιότητα του για την δημαρχία του Δήμου Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου.«Μετά από 25 χρόνια έντιμης και πετυχημένης επαγγελματικής διαδρομής στον Δήμο Γεροσκήπου, καθώς και ενεργούς συμμετοχής σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης, έφτασε η ώρα και ο καιρός για ενεργότερη και πιο δυναμική παρέμβαση», σημειώνει. 

Ο κ. Παλιός που τυγχάνει στήριξης από πολίτες όλων των διαμερισμάτων , απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, ανεξάρτητους κ.λ.π. σημειώνει πως βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στη μεγάλη πρόκληση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και του νέου θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η μεταρρύθμιση, σημειώνει,  δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα στη χαμηλή περιοχή της ανατολικής Πάφου με ορισμό νέων διοικητικών ορίων. Με τη συνένωση του Δήμου Γεροσκήπου και των κοινοτήτων Κονιά, Τίμη, Αγία Μαρινούδα και Αχέλεια, αποκτούμε , προσθέτει, το 2024 μια νέα δημοτική αρχή με διευρυμένα γεωγραφικά και πληθυσμιακά όρια. Απευθυνόμενος στους συνδημότες και στις  συνδημότισσες του  στην Αχέλεια, την Αγία Μαρινούδα, την Κολώνη, την Τίμη, τα Κονιά και τη Γεροσκήπου, ο κ. Παλιός  σημείωσε  πως σταθμίζοντας τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας και την έντονη διάθεσή του για προσφορά έργου, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που προέκυψε από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέτει  στην κρίση του την υποψηφιότητά του  για το αξίωμα του Δημάρχου Ανατολικής Πάφου. Επιλέγουμε   σημειώνει, « να κάνουμε γνωστή την πρόθεσή μας αυτή από νωρίς, ώστε να δώσουμε σε όλους τους συνδημότες μας, απ’ όλα τα «διαμερίσματα», τη δυνατότητα και τον χρόνο να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τις απόψεις, τις ιδέες και το όραμά μας για τον Δήμο» .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Κύριε Παλιέ, τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να πάρετε την απόφαση να διεκδικήσετε τη δημαρχία; Το όνομά σας μπαίνει εδώ και χρόνια στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά πλέον είστε και επίσημα υποψήφιος…

Μετά από 25 χρόνια έντιμης και πετυχημένης επαγγελματικής διαδρομής στον Δήμο Γεροσκήπου, καθώς και ενεργούς συμμετοχής σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης, έκρινα ότι έφτασε η ώρα και ο καιρός για ενεργότερη και πιο δυναμική παρέμβαση από μέρους μου!

Σταθμίζοντας τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας και την έντονη διάθεσή μου για προσφορά έργου, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και με απόλυτη επίγνωση της κατάστασης που προέκυψε από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, έθεσα πριν λίγες μέρες στην κρίση των συνδημοτών μου την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Ανατολικής Πάφου.

Η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου πηγάζει από τη βαθιά αγάπη για την τόπο μας, την πίστη στην αξία και στις δυνατότητές του και, φυσικά, την ανάγκη να γεννηθεί ελπίδα και προοπτική στο νέο αυτό ξεκίνημα. Είμαι πρόθυμος να δουλέψω σκληρά και ομαδικά προς όφελος όλων των «διαμερισμάτων» και, κυρίως, είμαι αποφασισμένος να ηγηθώ του κοινού αγώνα για την αναγέννηση της περιοχής μας. Γιατί η μοίρα του ουραγού δεν ταιριάζει σε μας. Εμείς θέλουμε να δούμε τον Δήμο μας να πρωτοπορεί, να γίνεται πρότυπο οργάνωσης, ανάπτυξης, ζωής. Θέλουμε να τον καταστήσουμε σημείο αναφοράς σε όλα τα επίπεδα, να γίνει φορέας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προόδου.

Η μεταρρύθμιση και ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης με τις διευρύνσεις μπορούν ναβοηθήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο που όλοι προσβλέπουμε;

Χωρίς αμφιβολία, η πρώτη περίοδος λειτουργίας του νέου θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι δύσκολη. Οι νεοσύστατοι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και να αναλάβουν τη διαχείριση νέων αρμοδιοτήτων. Θα πρέπει γρήγορα να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες, να οργανώσουν και να κατανείμουν τις υπηρεσίες τους, να λύσουν παλιά και νέα προβλήματα, να γίνουν νοικοκυρεμένοι οργανισμοί. Πρέπει άμεσα να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις ανάγκες μεγαλύτερων περιοχών και των πληθυσμών τους.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή που καλύπτει ο νέος Δήμος Ανατολικής Πάφου, το νέο αυτοδιοικητικό τοπίο μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία ευκαιρία.Η ενοποίηση των τοπικών αρχών της Γεροσκήπου, των Κονιών, της Τίμης, της Αγίας Μαρινούδας και της Αχέλειαςδε συνιστά απλώς μια διοικητική αναδιάρθρωση, αλλά άλμα στο μέλλον για την αναπτυξιακή αναγέννηση της περιοχής. Δημιουργεί το ευνοϊκό πλαίσιο αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του χώρου μας σε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.

Ο νέος Δήμος διαθέτει τη δυναμική να αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής της μεταρρύθμισης, αλλά και δημιουργίας. Είναι ένας Δήμος δυνατοτήτων, για τον οποίο έχουμε όλοι υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε μια δημοτική αρχή για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι.

Όντας ένας άνθρωπος με 25 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στον Δήμο Γεροσκήπου, ποια είναι εκείνα τα πράγματα που πιστεύετε ότι πρέπει άμεσα να τύχουν βελτίωσης;

Ο Δήμος έχει ανάγκη από σοβαρές τομές σε όλα τα επίπεδα! H περιοχή μας έχει πολλές ελλείψεις, στερείται βασικών υποδομών, ενώ αρκετά είναι και τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της. Πρέπει όλα αυτά να τα υπερβούμε! Η δημιουργία της νέας διοικητικής δομής αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να στήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, πιο υγιές, πιο σύγχρονο.

Με βαθιά την πίστη ότι αυτό είναι που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ο νέος Δήμος, θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια Νέα Αρχή, στη φιλοσοφία, στο σκεπτικό, τις γενικές αρχές σχεδιασμού, στην πρακτική και τη λειτουργία του, για να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων. Ξέρουμε ότι ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος, ούτε εύκολος. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που αλλάζει τα πράγματα! Χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

Απαιτείται χρόνος για τη διαμόρφωση νέων συνθηκών λειτουργίας.Γι’ αυτό θα πιάσουμε δουλειά αμέσως, θα αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά στα καθήκοντά μας και θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε όλους τους τομείς που χρειάζονται βελτιώσεις και αλλαγές, καταθέτοντας νέες προτάσεις, αναζητώντας καινούργιες λύσεις, αξιοποιώντας όλες τις προοπτικές.

Αναφέρεστε σε μια «νέα αρχή» για τον νέο Δήμο Ανατολικής Πάφου. Ποιος είναι ο σκοπός της;

Απώτερος σκοπός της Νέας Αρχής είναι η δημιουργία μιας ισχυρής διοικητικής οντότητας, που θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί, κατά τρόπο αποτελεσματικό, ποιοτικό, συμμετοχικό, διαφανή και, βεβαίως, βιώσιμο, το σύνολο των αρμοδιοτήτων που περιέχονται στον νέο περί Δήμων νόμο.

Μιας δημοτικής αρχής που θα έχει στο επίκεντρό της τον δημότη και τις καθημερινές ανάγκες του

· που θα υλοποιεί ριζικές παρεμβάσεις στα μεγάλα άλυτα προβλήματα

· που θα κάνει έντονη την παρουσία της στις γειτονιές

· που θα δίνει έμφαση στην καθαριότητα, την ανακύκλωση και την προστασία της δημόσιας υγείας

· που θα προβαίνει σε ενέργειες ενίσχυσης της πράσινης φυσιογνωμίας της περιοχής μας

· που θα έχει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ψηλά στις προτεραιότητές της

· που θα παρέχει ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και θα στηρίζει τους πάσχοντες συνανθρώπους μας

· που θα δίνει ρόλο και λόγο στους νέους

· που θα αναδεικνύει τον Δήμο μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό

· που θα δρα βάσει μακρόπνοου σχεδιασμού και θα διέπεται από τις αρχές της αειφορίας.

Ταυτόχρονα, θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταστήσουμε τον Δήμο μας ως τον κατεξοχήν συντελεστή της τοπικής ανάπτυξης, τόσο με την εκτέλεση έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όσο και με τη διευκόλυνση, ενθάρρυνση και στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών, σε αρμονία πάντα με την προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος και, ασφαλώς, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είσαστε ικανοποιημένος με το έργο που επιτέλεσε η Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου μ’ εσάς ως επικεφαλής;

Το χρονικό διάστημα 2017 – 2023 ήταν μια περίοδος με καίριες, πλούσιες και καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που μετέβαλαν προς το καλύτερο τις σχολικές μας μονάδες. Με μεθοδικό τρόπο, διεκδικητική πολιτική και αρκετή υπομονή, καταφέραμε να πείσουμε το αρμόδιο υπουργείο για το δίκαιο των αιτημάτων μας, εξασφαλίσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αναβάθμιση των εκπαιδευτηρίων μας και δώσαμε λύσεις σε πολλά και χρονίζοντα προβλήματα.

Είναι κοινή παραδοχή ότι οργανισμός της Σχολικής Εφορείας (συμβούλιο, υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό) ξεχωρίζει για την άμεση ανταπόκρισή του στα διάφορα ζητήματα και την αποτελεσματικότητά του.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το έργο που επιτελέστηκε, το οποίο είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας μας τόσο με τους συνδέσμους γονέων, όσο και με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ