ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Δήμαρχος Πάφου μιλά για τα πάντα στο PafosPress

0
162

Την πρώτη του συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο PafosPress ο Δημαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχοντας πλέον απέναντί του ανθυποψήφιο.

Ο κ. Φαίδωνος μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ανοίγει τα χαρτιά του για το αύριο, σχολιάζει το χθες και πως φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, απαντά για τα εννέα χρόνια θητείας του αλλά δεν διστάζει να τοποθετηθεί και σε όσες καταγγελίες του αποδίδουν είτε που έχουν να κάνουν με τις δηλώσεις του για διάφορα θέματα της επικαιρότητας, πέραν και πάνω από τα του Δήμου Πάφου μέχρι και για την συμπεριφορά του και αν γίνεται σκληρός με την προσέγγισή του.

Μιλώντας απο καρδιάς, δεν διστάζει να απολογηθεί αν με τη στάση του πλήγωσε κάποιους ενώ βρίσκει δίκαιο σε όσους διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία που υπέστησαν λόγω των έργων ανάπλασης.

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε…

Κύριε Φαίδωνος πώς κρίνετε την έως τώρα θητεία σας; Συμπληρώσατε αισίως 9 χρόνια ως Δήμαρχος Πάφου.

Όσα πολλά και αν έγιναν αυτά τα 9 χρόνια, η Πάφος έχει ακόμη τεράστιες δυνατότητες. Παραμένω προσηλωμένος στην προσπάθειά μας να φτάσουμε την πόλη μας εκεί που της αξίζει σύμφωνα με την ιστορία της, τις δυνατότητές της και τους ανθρώπους της. Εργάζομαι με βάση ένα όραμα, να είναι η Πάφος η πιο όμορφη και πιο σύγχρονη πόλη της Κύπρου, ο τόπος που ονειρεύονται οι κάτοικοί της να ζουν και να προοδεύουν.

Προχωρούμε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο που στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: Πρώτος άξονας, η χρηστή διοίκηση και ισονομία. Δεύτερος άξονας, η αναβάθμιση των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος, τρίτος η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τόσο στο δημόσιο χώρο όσο και στην εξυπηρέτηση και τις υπηρεσίες και τέταρτος, η τοπική ανάπτυξη με ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο τουρισμός αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων ειδικά από την οικονομία της γνώσης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί στην οικονομία και την κοινωνία της Πάφου, πέραν από τους δύο «παραδοσιακούς» πυλώνες του τουρισμού και της ανάπτυξης γης, ένας τρίτος πυλώνας ανάπτυξης. Δηλαδή, αυτός της Πάφου ως περιφερειακού κέντρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Καινοτομίας.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για κάποιον να εφαρμόσει την πολιτική και το όραμά του; Είναι αυτή η τελευταία σας θητεία;

Εξαρτάται από το πόσο φιλόδοξους στόχους θέτεις. Ο δικός μου ήταν και παραμένει η αναγέννηση της Πάφου. Από τα θεμέλια προς την κορυφή.

Επιδίωξή μας ήταν η συνολική μεταμόρφωση: από μια ξεχασμένη από τα κέντρα εξουσίας Επαρχία σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη με υψηλή ποιότητα ζωής. Από ένα καθεστώς διαφθοράς, σήψης και σπατάλης σε ένα περιβάλλον δικαίου και διαφάνειας, ίσων κανόνων για όλους. Και από πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι κάτοικοί της να απολαμβάνουν την υψηλή ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Για να γίνει αυτό, εκτός από χρόνια, χρειάζονται και κότσια. Δεν δίστασα να τα βάλω με μεγάλους και δυνατούς, εκβιάστηκα και δεν υπέκυψα σε εκφοβισμούς. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου να τα έχω καλά με όλους προκειμένου να κάνω συμβιβασμούς στο όραμά μου. Δεν με ενδιαφέρει να ενταχθώ σε καμία ομάδα συμφερόντων. Είμαι ασυμβίβαστα, ανυποχώρητα ταγμένος στην υπόθεση που λέγεται Πάφος.

Το αν είναι η τελευταία μου θητεία, θα το αποφασίσω κι εγώ αλλά και ο κόσμος.

Αν σας ζητούσαμε να κάνετε μια αναδρομή στην πορεία αυτή, τι είναι εκείνο που θα αλλάζατε και τι εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευόσασταν;

Δεν θα άλλαζα τίποτα. Όλα κατακτήθηκαν με κόπο, όλα κερδήθηκαν με αγώνα, ούτε ένα πράγμα δεν χαρίστηκε στην Πάφο. Φυσικά δεν θα διαπραγματευόμουν τις συγκρούσεις για τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση, την τήρηση της νομιμότητας για όλους ανεξαιρέτως. Γιατί είναι η προϋπόθεση για την αξιοπρέπεια του Παφίτη και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης και της κοινωνίας μας.

Πώς βλέπετε να επηρεάζει τον μέλλον της Πάφου η παρουσία των τριών της Πανεπιστημίων;

Τα Πανεπιστήμια θα αλλάξουν ριζικά και οριστικά τη θέση της Πάφου. Θα δημιουργήσουν τη βάση για να γίνει η πόλη διεθνές, περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, ελκυστικός προορισμός για χιλιάδες νέους. Ταυτόχρονα, θα επιτρέψουν την αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού της πόλης και της χώρας μας που σήμερα βρίσκει αναγκαστικό «καταφύγιο» στο εξωτερικό ή υποαπασχολείται στους παραδοσιακούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν τεράστιες επενδύσεις αλλά φέρνουν και επενδύσεις σε μια αλυσιδωτή διαδικασία, ενώ αυξάνουν την αξία της γης και δημιουργούν πλούτο στους κατοίκους. Είναι ο τρίτος πυλώνας της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης μετά τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης.

Αν κάνουμε μια αναδρομή στη θητεία σας, διαπιστώνουμε ότι δεχθήκατε αρκετές πιέσεις. Μάλιστα έχει κόσμο που αντέδρασε έντονα σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για έργα και πολλές αλλαγές. Θα θέλαμε ένα σχόλιο γύρω από αυτό.

Δεν πειράζει. Το αντιλαμβάνομαι. Αλλά δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς αντιδράσεις. Η δημοκρατία, ξέρετε, δεν είναι εύκολο άθλημα. Και να, που είμαστε εδώ, παραμονές εκλογών για να κριθούμε ξανά. Ένα ρητό λέει: Το όραμα χωρίς δράση είναι απλώς ένα όνειρο. Η δράση χωρίς όραμα είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Το όραμα σε συνδυασμό με τη δράση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Θεωρείτε ότι αυτά τα χρόνια τύχατε υπόσκαψης, είτε από εκλελεγμένους που απέδιδαν αποφάσεις του ΔΣ σε σας προσωπικά, είτε ακόμη και από το προσωπικό του Δήμου; 

Δεν με απασχολούν αυτά. Στη ζωή έχουμε επιλογές. Εγώ επιλέγω να ασχολούμαι με τα 100 και πλέον έργα που έχω υποσχεθεί και έχω υλοποιήσει, που αλλάζουν την Πάφο και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών μου. Τα κουτσομπολιά, οι κακοήθειες και οι σκοπιμότητες δεν με ενδιαφέρουν.

Κατά καιρούς δέχεστε κριτική ότι τα έργα και τα πολλά ανοικτά εργοτάξια δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία και προβλήματα στους πολίτες αλλά και σε επιχειρήσεις. Πώς απαντάτε σε αυτό;   

Έχουν δίκιο και απολογούμαι. Τα εργοτάξια δημιουργούν ταλαιπωρία, είναι αλήθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα έργα που έπρεπε να γίνουν είναι πάρα πολλά. Γι’ αυτό προσπαθούμε όλα να είναι απόλυτα υπό έλεγχο, επαγγελματικά και τακτοποιημένα. Τα συνεργεία να είναι γρήγορα και ευέλικτα και οι διαδικασίες διαφανείς και αποτελεσματικές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε  το χρόνο εκτέλεσης των έργων και να μειώσουμε την ταλαιπωρία των ανθρώπων που έχουν τις σκοτούρες τους.

Ένα όμως είναι σίγουρο: Όσο κι αν γκρινιάζει ο κόσμος, προτιμά αυτόν τον οργασμό έργων από την αδράνεια. Αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και στο τέλος θα απολαύσει τις αναπλάσεις και τις αναβαθμίσεις. Το αντίθετο, η αδράνεια, η νεκρική ηρεμία, θα ήταν καταστροφική για την πόλη. Θα ήταν το τέλος της Πάφου.

Υπάρχει κόσμος που λέει ότι ο Δήμαρχος Πάφου είναι παραγωγικότατος αλλά πολλές φορές σκληρός με την προσέγγισή του και ίσως και όχι τόσο ευαίσθητος σε διάφορα θέματα. Αυτό υπήρξε πιο έντονο ειδικά στην πρώτη φάση των έργων ανάπλασης. Ένα σχόλιό σας θα θέλαμε.

Αν σε όλη αυτήν την πορεία κάποιον αδίκησα, μίλησα άσχημα ή αδιαφόρησα για κάποια ευαισθησία, απολογούμαι. Δεν έχω τίποτε προσωπικό με κανένα, είμαι προσηλωμένος στη δουλειά μου. Ξέρω να διορθώνω τα λάθη μου χωρίς εγωισμούς. Αυτό που δεν μπαίνει στη ζυγαριά είναι το καλό της πόλης.

Κάποιοι δημότες επικροτούν το ενδιαφέρον σας για θέματα πέραν της αυστηρής δικαιοδοσίας ενός δημάρχου, όπως τα ναρκωτικά, Τ/Κ περιουσίες και κάποιοι άλλοι λένε ότι “χώνετε” τη μύτη σας παντού. Εσείς τι λέτε;   

Λέω ότι και αυτά είναι προβλήματα της πόλης και της κοινωνίας μας. Όποιος νοιάζεται για την ασφάλεια, τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την πρόοδο της Πάφου και την ευημερία των κατοίκων της δεν είναι δυνατό να κάνει ότι δεν τα βλέπει. Το τελευταίο που μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος είναι ότι κρύβομαι απέναντι στα προβλήματα που πληγώνουν την πόλη μας. Αντίθετα, η Πάφος, σαν μια γροθιά οφείλει να τα επισημαίνει στους αρμόδιους και να πιέζει για λύσεις, έστω και αν έχει να πληρώσει το τίμημα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.  

Ως δημόσιο πρόσωπο, πόσο σας ενοχλεί που η κριτική που σας γίνεται αγγίζει πολλές φορές και την προσωπική σας ζωή ή επηρεάζει μέλη της οικογένειάς σας; Πέραν από την βομβιστική ενέργεια σε βάρος της οικογένειάς σας, σε μια δήλωσή σας θυμόμαστε ότι αναφερθήκατε και στο οικογενειακό σας περιβάλλον που επηρεάζεται από όλα όσα λέγονται ή γράφονται. 

Είμαι δημόσιο πρόσωπο και δεν πρέπει να με ενοχλεί η κριτική. Οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί, οι απειλές δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίζονται ως κάτι φυσιολογικό για κανένα πολίτη. Το γνωρίζω ότι έχω θίξει κυκλώματα και οργανωμένα συμφέροντα, όμως έχω υποχρέωση να προστατεύσω την οικογένειά μου όπως θα έκανε και ο καθένας από εσάς.

Βλέπουμε ότι δειλά-δειλά γίνονται προσπάθειες για πολιτιστικές εκδηλώσεις όμως η εποχή “Πάφος 2017”, η οποία έθεσε ψηλά τον πήχυ αποτελεί εκ των πραγμάτων μια σύγκριση η οποία αφήνει πικρή γεύση στους πολίτες και αποτελεί συχνά και αφορμή για κριτική. 

Ο Πολιτισμός ήταν και είναι για μένα θέμα υψηλής προτεραιότητας. Είναι όμως αλήθεια ότι η χρονιά-ορόσημο του 2017, με προϋπολογισμό δράσεων 8 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επόμενες χρονιές των 300.000 ευρώ ετησίως. Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Πάφου, όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά και αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Φέτος επιστρέφει και ο ετήσιος θεσμός του φεστιβάλ όπερας, που είχε ανασταλεί το 2020 λόγω κορωνοϊού, ενώ μεγάλη έμφαση δώσαμε και στα έργα πολιτιστικής υποδομής. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης στο χώρο του πρώην Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού, στην καρδιά της πόλης, ενώ σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται και τα τρία μουσεία στο ιστορικό εμπορικό κέντρο, η ανάπλαση του δεύτερου μεγάλου Χανιού στην ίδια περιοχή κ.ά.

Πώς βλέπετε την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; Τελικά μετά από πολλά ονόματα που ακούστηκαν, παρασκήνιο που προηγήθηκε εδώ και δυόμισι χρόνια και πολλές εν δυνάμει υποψηφιότητες, ανθυποψήφιός σας είναι ο κ. Εύρος Λοϊζίδης. 

Σέβομαι και εκτιμώ κάθε ανθυποψήφιο γιατί τιμώ τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κανένας δεν είναι δεδομένος και θα εργαστώ σκληρά, έντιμα και καθαρά για να ανανεώσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και αυτή τη φορά. Εύχομαι να έχουμε μια σωστή προεκλογική περίοδο με δημοκρατική αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων για το καλό των πολιτών που θα αποφασίσουν.

Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για τις ισορροπίες στον ΔΗΣΥ, δεδομένων και των όσων πρόσφατα προηγήθηκαν με την προσπάθεια “επανασύνδεσης” με τον κ. Κωνσταντίνου αλλά και τις δηλώσεις σας που ακολούθησαν ότι μέχρι πρότινος στήριζε ανθυποψήφιό σας. 

Είπαμε: Τιμώ το κόμμα που με ανέδειξε αλλά σήμερα η προτεραιότητά μου είναι ανυποχώρητα, ασυμβίβαστα, η Πάφος. Έρχομαι κάθε μέρα σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους που επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθειά μας. Με όποια δυνατότητα έχει ο καθένας. Τους συναντώ στο δρόμο, στα μαγαζιά, παντού. Μου ανοίγουν τα σπίτια τους, έρχονται εθελοντές στην εκστρατεία μας. Είναι συγκινητικό αυτό που συμβαίνει. Όποιος θέλει να βοηθήσει, βρίσκει τον τρόπο.