26.9 C
Paphos
Wednesday, October 4, 2023

Συνέντευξη με την Αμαλία Πικρίδου-Λουκά

Η Αμαλία Πικρίδου-Λουκά με πολυάριθμη συμμετοχή σε διάφορους διαγωνισμούς, συνεχίζει το συγγραφικό της έργο. Στρέφει τις μνήμες της πίσω, και θυμάται τότε που ήταν μικρή πόσο την ευχαριστούσε η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο και η αγορά βιβλίων.

Αναφέρεται στην μεγάλη ύφεση που παρατηρείται λόγω της πανδημίας, τόσο στις διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων και διαγωνισμών συγγραφής όσο και εκδόσεων βιβλίων. Η κ. Πικρίδου σημειώνει πως κάθε στιγμή στην συγγραφική της πορεία είχε την δική της συναισθηματική φόρτιση  αλλά και για τη συνεργασία της  με το Πετρίδειο Ιδρυμα  που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια με την διοργάνωση των Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη. Όσο για την ενασχόληση της με την ζωγραφική… αυτή  ξεκίνησε εντελώς τυχαία πριν δυο χρόνια κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown.

Από πότε ξεκινήσατε το γράψιμο;

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Πιστεύω ότι η συγγραφή είναι ένα ταλέντο το οποίο βγαίνει πολύ φυσικά σε έναν άνθρωπο. Το μόνο που μπορεί να κάνει για να το βελτιώσει είναι να διαβάζει βιβλία. Θυμάμαι απο μικρή πόσο με ευχαριστούσε η επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο και η αγορά βιβλίων. Και η πραγματικότητα είναι ότι έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία. Επομένως η συγγραφή άρχισε απο νεαρή ηλικία. Είχα την τύχη να φοιτώ σε σχολεία της Λάρνακας που τότε καλλιεργούσαν πολύ τον τομέα αυτό με συχνές επισκέψεις σε εκθέσεις βιβλίων και με διαγωνισμούς ανάγνωσης και ανάλυσης βιβλίων στην τάξη. Συνέχισα να γράφω και όταν ήμουν σε μεγαλύτερη ηλικία και κάποια στιγμή άρχισαν και οι εκδόσεις των βιβλίων μου».

Λίγα λόγια για τον εκδοτικό σας οίκο…

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με την συγγραφή πριν δώδεκα χρόνια και έκτοτε όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα χωρίς πραγματικά να τα είχα σχεδιάσει η ονειρευτεί από πριν. Ξεκίνησα με μια δειλή προσπάθεια για έκδοση δυο παραμυθιών μου που τελικά κατέληξαν σε μπέστ σέλλερ στην Κύπρο. Ακολούθησε βράβευση και έκδοση παραμυθιού μου όπως και μιας νουβέλας μου στην Ελλάδα. Αποφάσισα να λαμβάνω μέρος σε διαγωνισμούς συγγραφής για να δημιουργήσω ένα αξιόλογο βιογραφικό και κατάφερα να βραβευτώ σε όλα τα είδη συγγραφής από Κύπρο, Ελλάδα και Αυστραλία. Έγιναμέλος σε συμβούλια διαφόρων λογοτεχνικών εταιρειών. Από εκεί και πέρα άρχισα να έχω προτάσεις από εφημερίδες και περιοδικά για να γράφω διάφορα άρθρα. Κάπου εκεί αφού έμαθα πλέον πως δούλευε ο τομέας των εκδόσεων θέλησα να μπω σε αυτόν. Αρχικά σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα έντυπο περιοδικό για τα σχολεία της Πάφου μέσα από το οποίο όχι μόνο θα προσφερόταν γνώση, ενημέρωση και διδακτικές ασκήσεις προς τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα θα υπήρχε προβολή για τις δραστηριότητες των σχολείων και διαγωνισμοί συγγραφής και τέχνης για τα παιδιά οι οποίοι θα διοργανώνονταν από το περιοδικό σε συνεργασία με τα σχολεία με ανάλογα βραβεία, προβολή και εκδόσεις της δουλειάς των παιδιών. Η ιδέα αυτή πραγματικά αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από όλους τους επαγγελματίες που θα λάμβαναν μέρος σε αυτό και θυμάμαι δουλέψαμε όλο το καλοκαίρι για να βγει ένας τόμος και μια παρουσίαση ούτως ώστε να μπορέσομε να πάρομε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για να μπορέσει το περιοδικό να κυκλοφορήσει στα σχολεία. Δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική γιατί δεν ήθελαν να μπουν ιδιώτες στα σχολεία».

Είχατε κάποια ιδέα για την έκδοση περιοδικού. Για κάποιους λόγους δεν προχώρησε…

«Είχε αρχίσει τότε και η οικονομική κρίση οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα να προχωρήσω με ένα περιοδικό σε ηλεκτρονική μορφή. Έτσι δημιούργησα σε μορφή μπλογκ το περιοδικό Ζωή και Τέχνη. Πολύ γρήγορα η επισκεψιμότητα του περιοδικού ακόμα και από ξένες χώρες πήγε ψηλά. Ετσι αποφάσισα να δημιουργήσω και ένα εκδοτικό οίκο με το όνομα Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη που είναι και ο πρώτος και μοναδικός στην Πάφο σαν ολοκλήρωση της ενασχόλησης μου με τα γράμματα».

Πότε ξεκίνησε η σχέση και συνεργασία σας με το Πετρίδειο Ιδρυμα;

«Μετά από αυτά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να βοηθήσω και την πόλη μου προβάλλοντας την μέσα απο τον τομέα των γραμμάτων. Πλησίασα τότε το Πετρίδειο ίδρυμα και τους έκανα πρόταση για την δημιουργία ενός Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού. Εδώ και 9 χρόνια η συνεργασία μας είναι άψογη και έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό διαγωνισμό με χρηματικά έπαθλα και εκδόσεις που παραδίδομε στους συγγραφείς. Επιπλέον το Πετρίδειο Ιδρυμα αποφάσισε όπως δημιουργήσει θεσμό θεάτρου στην Πάφο με σκοπό να εντάξει σε αυτόν τα βραβευμένα θεατρικά του διαγωνισμού. Φέτος κάνουμε ακόμα ένα σοβαρό βήμα με έκθεση βιβλίου για Παφίτες συγγραφείς».

Πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της διοργάνωσης πολιτιστικού συμποσίου;

«Η διοργάνωση ενός πολιτιστικού συμποσίου απαιτεί μεγάλη οργάνωση, εμπλοκή ενός μεγάλου αριθμού ατόμων, είναι χρονοβόρα και έχει κάποιο οικονομικό κόστος γι αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Σε ένα συμπόσιο το οποίο συνήθως έχει διάρκεια 3-4 μέρες εκτός από τα θέματα τα οποία θα αποφασιστεί ότι θα ασχοληθεί και θα προβάλει, θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα άτομα τα οποία θα μπορούν να τα αναπτύξουν, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ημερήσιο πρόγραμμα και να καλυφθούν κυρίως οικονομικά τα διάφορα τεχνικά δεδομένα που προκύπτουν, όπως ας πούμε οι αίθουσες, η διαμονή των ομιλητών και των όσων λαμβάνουν μέρος και πολλά άλλα. Γι αυτό τον λόγο τουλάχιστον στην Κύπρο πολύ σπάνια γίνονται πολιτιστικά συμπόσια».

Έχετε πάρει πολλές βραβεύσεις …

«Μέσα από όλα αυτά που τρέχανε με γρήγορους ρυθμούς και παράλληλα τα περισσότερα, υπήρξαν και βραβεύσεις για την προσφορά μου στα γράμματα και τον πολιτισμό, Παγκύπριο Βραβείο Καρυάτις, Τιμητικό δίπλωμα από το  International Art Academy, τιμητικό Δοκτοράτο για προσφορά στην χώρα μου με εμπλοκή άλλων χωρών από CCU Αμερικής και τιμητικό τίτλο ευγενίας από Αγγλία».

Πετρίδειο Ίδρυμα

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ