Eφ, όλης της ύλης συνέντευξη παρέθεσε ο Δημήτρης Μικελλίδης Α’ Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου στο PafosPress. Ο κ. Μικελλίδης αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα και στον υπερπληθυσμό των εκπαιδευτηρίων Δημοτικής Εκπαίδευσης της Επαρχίας Πάφου, για τα test to stay, ενώ επίσης σχολίασε και το θέμα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία .
Επιπρόσθετα ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως δεκατέσσερα σχολεία στην Επαρχία Πάφου λειτουργούν ως ΔΡΑΣΕ, προσθέτοντας πως πρόκειται για σχολεία – δράσεις κοινωνικής ένταξης, που στελεχώνονται με επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς και με επιπρόσθετες ώρες για παιδιά, τα οποία είναι αλλόγλωσσα.
Στεγαστικό – Υπερπληθυσμός . Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Πάφο κύριε Μικελλίδη;
H σχολική χρονιά που διάγουμε τώρα, με την αύξηση των παιδιών στην προδημοτική εκπαίδευση δημιούργησε την ανάγκη για την δημιουργία νέων τμημάτων και μας δημιούργησε ένα μικρό πρόβλημα στην αρχή το οποίο ξεπεράστηκε στην συνέχεια, είτε με λυόμενες αίθουσες, είτε με χώρους παρακείμενα. Δημοτικά Σχολεία τα οποία μπορούσαν άνετα να εξυπηρετήσουν και τα Νηπιαγωγεία. Όταν το θέμα στέγασης των Νηπιαγωγείων λύθηκε εν τη γενέσει του , τώρα με τη νέα σχολική χρονιά και με βάση τις εγγραφές θα υπάρξουν κάποια νέα τμήματα στα Δημοτικά Σχολεία στα οποία υπάρχουν λύσεις από τις υφιστάμενες αίθουσες, έτσι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Σε μια δύο περιπτώσεις όπου χρειάζεται θα τοποθετηθούν και πάλι λυόμενες αίθουσες ενώ γίνεται προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια για σχολεία τα οποία χρειάζεται να ανεγερθούν νέες αίθουσες, ώστε στο πολύ προσεχές μέλλον , σχολεία στα οποία προβλέπουμε ότι θα υπάρξει τέτοιου είδους πρόβλημα να αντιμετωπιστεί προτού εμφανιστεί.
Σε όλες τις Επαρχίες υπάρχουν κάποια σχολεία που είναι αρκετά μεγάλα γύρω στους 400 μαθητές και σε άλλα σχολεία είναι πιο λίγοι. Τα σχολεία αυτά αφορούν ιδιάζουσες περιπτώσεις , δηλαδή είναι σχολεία τα οποία έχουν και τα πλεονεκτήματα τους ως μεγάλα σχολεία που είναι με περισσότερη στελέχωση με πιο πολλές διευκολύνσεις, χώρους και τα λοιπά, έχουν όμως και τα μειονεκτήματα τους που προκαλεί ο συνωστισμός την ώρα των διαλειμμάτων, το πρωινό με την άφιξη των παιδιών, το μεσημέρι με το σχόλασμα των παιδιών . Τα προβλήματα αυτά αν μιλούσαμε για Γυμνάσια και Λύκεια δεν θα παρατηρούνταν καθόλου, αλλά όταν μιλούμε για παιδιά 6- 11 χρόνων, σίγουρα σε αυτές τις ηλικίες χρειάζεται περισσότερη επίβλεψη γιατί μιλούμε για ηλικίες παιδιών που δεν είναι και τόσο πολύ αυτοεξυπηρετούμενοι μαθητές … σε ότι αφορά τα θέματα της ασφάλειας. Τα παιδιά μαθαίνουν εξασκούνται και επιβιώνουν με άνεση στα μεγάλα σχολεία, και τους αρέσει. Μεγάλα σχολεία έχουμε στο Κουπάτειο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και στο 10ο Δημοτικό Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Πόσο Δημοτικά και πόσα Νηπιαγωγεία λειτουργούν στην Επαρχία Πάφου ;
Tα Δημοτικά μας ανέρχονται στα 41 και τα Νηπιαγωγεία στα 35.
Βία και παραβατικότητα στα σχολεία . Πως αντιμετωπίζεται ;
Έχουμε πρωτόκολλα στην δημοτική εκπαίδευση για το πως αντιμετωπίζουμε τα θέματα της παραβατικότητας τα θέματα του εκφοβισμού , τα θέματα της παρενόχλησης και ούτω καθεξής. Μεμονωμένα συμβαίνει να έχουμε τέτοιου είδους θέματα στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Πάφου . Λόγω όμως της αυστηρής παιδονομίας η οποία γίνεται έτσι ώστε να ελέγχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές από τα παιδιά και ακόμη λόγω των διαφόρων μαθημάτων τα οποία προάγουν το ομαδικό πνεύμα , την διαχείριση θυμού την διαχείριση συναισθημάτων , καλλιεργούν την εν συναίσθηση . Όλα αυτά συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιου ειδών συμπεριφορών.
Μιλώ για το μάθημα κυρίως της Αγωγής Ζωής, αλλά και με την ευκαιρία άλλων μαθημάτων όπως είναι τα Ελληνικά και άλλα, συν τα επιπρόσθετα προγράμματα που εισάγουν οι εκπαιδευτικοί μας στα σχολεία . Το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό , μεμονωμένα όμως υπάρχουν θέματα. Στις περιπτώσεις αυτές ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα ενημερώνονται οι γονείς και επιπρόσθετα γίνονται όσα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν. Βέβαια στις ακραίες περιπτώσεις έχουμε την συνέργεια της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης της ΟΑΠ η οποία σε αυτή την περίπτωση μας είναι πολύ κοντά μας και μας λύνει πολλά προβλήματα. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το μέτρο test to stay;
Λόγω της πανδημίας είχαμε το κλείσιμο στο σπίτι και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση , ήταν το σοκ στην αρχή . Στην πορεία όμως πιστεύω ότι βρήκαμε τα πατήματα μας, βρήκαμε τα πόδια μας . Τα σχολεία λειτούργησαν πέρσι σε μεγάλο βαθμό δια ζώσης. Έκλεισαν ουσιαστικά από τον Γενάρη μέχρι τον Φλέβαρη ένα μήνα. Φέτος το αποφύγαμε και αυτό αποφεύγεται με τα συνεχή μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι και το test to stay. Είναι το test το οποίο γίνεται για να παραμένουν τα παιδιά στο σχολείο . Υπήρχαν κάποιες μικροαντιδράσεις στην αρχή για την σκοπιμότητα του μέτρου και το κατά πόσο θα επιτύχει όμως νομίζω ότι αυτό το μέτρο, από την πρώτη μέρα έδειξε τα “καλά του δόντια “ . Οι γονείς το αγκάλιασαν και έχουμε κάποιες χιλιάδες παιδιά επαφές τα οποία κάνουν το test . Πολύ λίγοι οι οποίοι βρίσκονται θετικοί μετά από το test παραμένουν στο σπίτι και οι υπόλοιποι συνεχίζουν κανονικά την διαζώσης εκπαίδευση . Εκτιμώ ότι είναι ένα μέτρο που ναι μεν ξεκίνησε από τα σχολεία αλλά δεν το αποκλείω να επεκταθεί και σε άλλους τομείς εργαζομένων γιατί φαίνεται ότι είναι το ενδεδειγμένο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς όλα αυτά τα συνεχή προβλήματα, και αυτά τα “εμφράγματα” που συμβαίνουν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό εργασιακό χώρο.
Οι σχέσεις σας με τους Συνδέσμους Οργανωμένων Γονιών κ. Μικελλίδη;
Μιλάμε με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας την κ. Αννίτα Ταλιώτου. Ξέρουν πολύ καλά ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε στην διάθεση τους . Το βασικότερο όλων δεν είναι απλά να τους ακούσεις αλλά είναι να συντρέξεις και να βοηθήσεις να λυθούν τα προβλήματα . Νομίζω ότι έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και δεν είναι λίγες οι φορές που τους στήριξα σε διάφορα αιτήματα που είχα αλλά και αυτοί στήριξαν τον Επαρχιακό στο να εφαρμόσει με επιτυχία τις πολιτικές που πήρε το Υπουργείο με διάφορα ζητήματα. Οφείλω να ευχαριστήσω και την κ. Αννίτα Ταλιώτου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου και τον κ. Νεόφυτο στην Προδημοτική οι οποίοι είναι πραγματικά από τους πιο καλούς συνεργάτες που θα μπορούσα να είχα.
Ποια η σχέση σας με την ΠΟΕΔ ;
Με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ τον Μάριο Θεοδώρου έχουμε μια καλή επικοινωνία για διάφορα ζητήματα που υπάρχουν. Ξέρουν πολύ καλά ότι είναι έγνοια μας η ασφάλεια υγείας και όλα τα άλλα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς. Έχουν δει και οι ίδιοι πόσο συμπαραστεκόμαστε στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας της Δημοτικής είναι ένα τρίγωνο το οποίο λειτουργεί με ένα τρόπο ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Δεν μπορεί κάποιο από τα γρανάζια αυτής της μηχανής να στραβώσει γιατί θα στραβώσει το όλο σύστημα. Είμαστε τυχεροί στην Πάφο , μπορεί να είναι μικρή Επαρχία δεν λείπουν όμως ποτέ τα θέματα, είμαστε μια ζώσα κατάσταση. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί το οτιδήποτε και η καλή συνεργασία και η κατανόηση μεταξύ όλων των φορέων είναι πολύ σημαντική στο να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε εμφανιστεί για το κέντρο αυτού του τριγώνου που είναι τα παιδιά.
Προβλήματα με την έναρξη της χρονιάς. …
Η στελέχωση στα σχολεία έγινε έγκαιρα. Θεωρώ ότι ήταν η πιο γρήγορη στελέχωση που μπορώ να θυμηθώ από την εποχή που διορίστηκα. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ το λένε όλοι όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση. Το θέμα των επιπρόσθετων τμημάτων στα Νηπιαγωγεία κυρίως ήταν στην ώρα τους στην θέση τους. Τα μονά θρανία στην Πάφο κατά 90% ήταν στις θέσεις τους προτού ανοίξουν τα σχολεία και το υπόλοιπο 10% κατά την διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων. Νομίζω ότι έγινε μια πολύ καλή προεργασία ώστε να μη υπάρχουν προβλήματα. Στην πορεία ξεκινήσαμε με τα κρούσματα, τις επαφές και τα λοιπά με το θέμα της μάσκας των test, υπάρχουν πάντα αντιδράσεις από μεμονωμένους γονείς . Νομίζω ότι η εμπειρία έχει δείξει τελικά ότι οι επιδημιολόγοι είχαν δίκαιο στα μέτρα που παίρνουν .Τελικά τα σχολεία λειτουργούν ομαλά. Θεωρώ ότι ήταν μια χρονιά με τα συνηθισμένα θέματα που είχε ένα Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας να αντιμετωπίσει.
Με την διαδικτυακή εκπαίδευση τι γίνεται;
Η διαδικτυακή εκπαίδευση μειώθηκε όσον αφορά τους μαθητές διότι έχουμε την διαζώσης παρουσία τους. Αξιοποιούμε την διαδικτυακή εκπαίδευση κυρίως σε θέματα επιμόρφωσης και επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Επίσης χρησιμοποιείται και για τους ίδιους τους γονείς με κάποια σεμινάρια τα οποία θέλουμε να κάνουμε ή κάναμε και πέρσι. Εκείνο που αντιλαμβανόμαστε είναι την αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών να κάνουν δραστηριότητες για τα παιδιά πέρα των μαθημάτων. Οι δραστηριότητες είναι που λέμε το “αλατοπίπερο” που κάνει ακόμη πιο ελκυστική την παρουσία στα σχολεία. Θεωρώ ότι ένα μικρό θεματάκι που υπάρχει είναι τα Νηπιαγωγεία μας. Βάση πρωτοκόλλου όταν υπάρχει κρούσμα σε ένα Νηπιαγωγείο τα παιδιά θεωρούνται επαφή και ουσιαστικά το τμήμα για ένα δεκαήμερο δεν λειτουργεί. Θεωρώ ότι όταν ένα τμήμα μένει στο σπίτι για δέκα ημέρες είναι πλέον ηθικό το ζήτημα , όταν τα παιδιά επιστρέφουν να επιστρέφουν οπωσδήποτε με test ταχείας ανίχνευσης. Δυστυχώς είχαμε φαινόμενα τα παιδιά να επιστρέφουν μετά από δέκα ημέρες απομάκρυνσης από το σχολείο κάποιοι γονείς να μην έχουν κάνει test και το απόγευμα να το κάνουν και να είναι θετικό το παιδί.
Παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία…
Για την μεταναστευτική βιογραφία και για τους ξένους μαθητές που έχουμε στην Επαρχία μας πρέπει να πω , πως στην πόλη και Επαρχία Πάφου λειτουργούν 14 σχολεία ως ΔΡΑΣΕ που είναι οι δράσεις κοινωνικής ένταξης όπου έχουμε επιπρόσθετους εκπαιδευτικούς, επιπρόσθετες ώρες για παιδιά τα οποία είναι αλλόγλωσσα. Επίσης έχουν διπλασιαστεί οι ώρες που κάνουμε μάθημα στα αλλόγλωσσα στα υπόλοιπα σχολεία που δεν ανήκουν στο ΔΡΑΣΕ. Δηλαδή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε τα παιδιά αυτά να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να είναι πιο ομαλή, πιο καλή και πιο σωστή η ένταξη τους στα δημοτικά σχολεία. Είναι ένας τομέας που μας απασχολεί συνέχεια. Και θεωρώ ότι οι πολιτικές που ακολουθούμε οι οποίες έχουν αλλάξει φέτος, μας κάνουν να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι στην βάση των δεδομένων τα οποία συλλέγουμε από την εφαρμογή των νέων πολιτικών. Να κάνουμε δηλαδή, οποιαδήποτε αλλαγή μικρή ή μεγάλη χρειάζεται για ακόμη καλύτερη εφαρμογή της πολιτικής για την μεταναστευτική βιογραφία. Είναι έγνοια μας και τα παιδιά να ενταχθούν ομαλά και την γλώσσα να την μάθουν αλλά και τα σχολεία και οι τάξεις να λειτουργούν στην ολότητα τους με την μεικτή παρουσία Ελληνοκυπρίων και παιδιών από ξένες χώρες, χωρίς προβλήματα στο μαθησιακό κομμάτι, γιατί πάντοτε αν υπάρχει μεγάλη ανισορροπία στο θέμα της γλώσσας δημιουργείται πάντα ένα εκπαιδευτικό ζήτημα.
Αυτό το θέμα λοιπόν θέλω να το απ αμβλύνουμε, να το μειώσουμε να το εξαλείψουμε με την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αλλοδαπά παιδιά. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε δώσει πολύ μεγάλη σημασία και είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι μεγάλο το ποσοστό των ξένων των μαθητών στα Δημοτικά της Επαρχίας Πάφου πάνω από 35% .Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης που είναι χρόνια στην Κύπρο και μπορεί να μιλούν ελληνικά καλύτερα και από εμάς. Απλά είναι η καταγωγή τους από ξένες χώρες.
Μήνυμα. ..
Θέλω να ξέρουν όλοι ότι γίνεται πολύ μεγάλος αγώνας από όλα τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας της Κύπρου και το κάθε Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας αγκαλιάζει με ιδιαίτερη ζέση την δική του Επαρχία έτσι και εμείς έχουμε συνδεθεί με την Πάφο. Εγώ προσωπικά τα τελευταία 11 χρόνια με ένα διάλειμμα 1,5 χρόνο είμαι στην Πάφο. Γνωρίζουμε και τον κόσμο , τους γονείς, τα παιδιά , τους Συνδέσμους και τους πάντες. Νιώθουμε την Επαρχία Πάφου ως δική μας Επαρχία. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους επιθεωρητές. Θέλω να ξέρουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ότι είμαστε ένα μαζί τους σε ένα κοινό αγώνα για τα ίδια τα παιδιά μας. Έχουμε μεγάλη έγνοια αρκετές φορές σκεφτόμαστε πως ήταν η εκπαίδευση όταν διοριστήκαμε το 1986 εγώ προσωπικά και πως εξελίσσεται. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα και όσον αφορά τις νοοτροπίες των μεγαλύτερων , την στάση των ίδιων των παιδιών έναντι των σχολείων αλλά και των διευκολύνσεων ή όχι που έχουν τα σχολεία μας. Σκεφτείτε ότι το 1986 , το 1990 το 1992 δουλεύαμε σε μονοθέσια σχολεία ένας δάσκαλος με είκοσι μαθητές και τώρα σε ένα σχολείο με 20- 21 μαθητές έχει τρεις με τέσσερις δασκάλους, έχει ειδική εκπαίδευση, έχει Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης. Οι διευκολύνσεις είναι πάρα πολλές και οι βελτιώσεις είναι συνεχείς. Θεωρώ ότι φεύγοντας η πανδημία θα αφήσει και πολλά καλά. Στις νοοτροπίες και στον τρόπο που εργαζόμαστε μέσα στα σχολεία. Θα αφήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όταν χρειάζεται και τον τρόπο που έρχονται ή φεύγουν από το σχολείο. Ουδέν κακό αμιγές καλού . Το μήνυμα μου προς στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς είναι ότι θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία έτσι ώστε να λειτουργούμε τα σχολεία μας και σωστά και ομαλά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ψυχική και γνωστική εξέλιξη των παιδιών μας.