ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Έτοιμοι για εκδρομές στην Κακοπετριά οι μαθητές / Μεγάλη ανησυχία…

Θα συνεχίσει να απασχολεί και να ανησυχεί όπως όλα δείχνουν οι εκδρομές μαθητών στην Κακοπετριά,  μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου όταν δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εκδοθεί Διάταγμα για απαγόρευση οργανωμένων μαθητικών εκδρομών.

«Πέραν από αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όπως έχει ζητηθεί για παράδειγμα η έκδοση Διαταγμάτων», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια των χθεσινοβραδινών ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα ο αρμόδιος Υπουργός.

Η έκδοση Διατάγματος ήταν έτοιμα αρκετών εμπλεκόμενων φορέων οι οποίοι επικαλούμενοι φόβους για διασπορά του ιού στην κοινότητα ζήτησαν όπως παρθούν μέτρα λόγω της μεγάλης άφιξης αριθμού μαθητών όπως κάθε χρόνο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Διαβάσε επίσης«Συναγερμός» για τα 3μερα μαθητών στην Κακοπετριά – Κίνδυνος διασποράς

Ήδη οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην περιοχή προχώρησαν σε αναστολή των κρατήσεων που είχαν μαθητές για αυτό το Σαββατοκύριακο ωστόσο με΄αυτή την εξέλιξη τα χέρια τους είναι δεμένα.

Έτοιμοι για εκδρομές οι μαθητές

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, o πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Δημήτρη Παλάτος, είπε πως μπορεί να πήρε παράταση η εκδρομή μαθητών για αυτή τη βδομάδα ωστόσο υπάρχει η πρόθεση από Μαθητικά Συμβούλια σχολείων να προχωρήσουν σε εκδρομές.
«Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εκδρομή δεν είναι θεσμοθετημένη δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όπως για παράδειγμα να πούμε στους μαθητές να μην προχωρήσουν σε εκδρομές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να καλέσουμε τους μαθητές να τηρούν τα πρωτόκολλα. Είχαμε καταθέσει πρόταση πέρσι για το συγκεκριμένο ζήτημα και την ίδια καταθέσαμε και φέτος», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Από την άλλη οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευση, προχώρησαν σε ανακοίνωση με την οποία θα καλούν τους γονείς να περιορίσουν τους μαθητές, μακριά από τις εκδρομές, μετά και τη διαπίστωση ότι το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να πάρει αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης: COVID19: Ωρολογιακή βόμβα οι μαθητικές εκδρομές, λένε οι κάτοικοι Κακοπετριάς

Αυτούσια η ανακοίνωση
Δυστυχώς αυτή την περίοδο ο κορωνοϊός σαρώνει το νησί μας και ο κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα μαθητών/ μαθητριών, κυρίως τελειόφοιτων, συνεχίζουν να αγνοούν τον κίνδυνο που υπάρχει με τη διασπορά του κορωνοϊού και επιμένουν να πραγματοποιήσουν εκδρομές/διανυκτερεύσεις στην Κακοπετριά και σε άλλα ορεινά θέρετρα.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας να αναλογιστούν τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τον εαυτό τους, την οικογένειά τους και όχι μόνο την κοινωνία στην οποία ζουν, αλλά και τους κατοίκους της Κακοπετριάς και να ακυρώσουν τις εκδρομές αυτές. Η μετακίνηση και η συγκέντρωση  500 και πλέον ατόμων σε ένα μικρό χωριό ελλοχεύει απίστευτους κινδύνους για την υγεία όλων. Ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία και στην οικογένεια είναι υπαρκτός και μας φοβίζει όλους. Διερωτόμαστε αν αξίζει να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των μαθητών,  των γονιών και των γιαγιάδων και παππούδων για δύο μέρες «περιορισμένης διασκέδασης» η οποία άλλωστε μπορεί να μετατεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο όταν οι υγειονομικές συνθήκες θα το επιτρέπουν.

Πριν τη γραπτή συγκατάθεση που θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας για τη συμμετοχή του στην εκδρομή, σας καλούμε να αναλογιστείτε τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται τα παιδιά σας αλλά και όλη η οικογένειά σας. Παράλληλα, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η  Αστυνομία, όπως το έχει δηλώσει, θα είναι αμείλικτη στην εφαρμογή του νόμου και των διαταγμάτων. Η μη τήρηση των μέτρων επιφέρει πρόστιμο το οποίο εσείς θα πρέπει να πληρώσετε.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, όλοι οι χώροι εστίασης κλείνουν στις 10:30μμ  και η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 11:00μμ-5:00πμ. Τα παιδιά θα συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες σε δωμάτια του ξενοδοχείου όπως και σε άλλα ιδιωτικά καταλύματα για να «διασκεδάσουν». Αυτό απαγορεύεται από τα σχετικά διατάγματα για συναθροίσεις πέρα των 10 ατόμων και επιφέρει πρόστιμο, θέτοντας παράλληλα την υγεία τους σε κίνδυνο.

Επιπρόσθετα πρέπει να αναλογιστείτε τις συνέπειες στην εκπαίδευση των παιδιών σας, αν θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν είτε ως κρούσματα, είτε ως επαφές όπως και το χειρότερο σενάριο, τα σχολεία να κλείσουν.

Αγαπητέ Γονιέ, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εσένα και η απόφασή σου έχει βαρύνουσα σημασία.

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ολόκληρη η ανθρωπότητα, επιβάλλεται να συμπεριφερόμαστε όλοι υπεύθυνα και να αποφεύγουμε δραστηριότητες που αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο διασποράς του ιού και θέτουν την υγεία όλων μας σε κίνδυνο.

Support Local Business