11.9 C
Paphos
Monday, November 28, 2022

Στην Πάφο η διαθεματική καλλιτεχνική δράση « Άχρουν – Άοσμον» που συνδυάζει μουσική και φωτογραφία


Mια ξεχωριστή εκδήλωση , μια διαθεματική καλλιτεχνική δράση «Άχρουν-Άοσμον» που συνδυάζει τη μοντέρνα και σύγχρονη μουσική με τη σύγχρονη φωτογραφία λαμβάνει χώρα στο Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν. Το πρότζεκτ αναδεικνύει ένα δημιουργικό πρότυπο συνάντησης καλλιτεχνών, από την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αφετηρία το έργο «Άοσμον» για Σόλο Βιολί της Χριστίνας Αθηνοδώρου που θα ερμηνεύσει η διακεκριμένη βιολονίστα Άλντα Ντιζντάρι, ( διεθνώς αναγνωρισμένη βιολονίστα με βάση το Λονδίνο) οκτώ φωτογράφοι συμβάλουν με ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους σε ένα νέο, κοινό καλλιτεχνικό ταξίδι.

Η βραδιά αρχίζει με συζήτηση με τους καλλιτέχνες που συντονίζει η μουσικολόγος Γκαλίνα Ντίμοβα-Γκεοργκίεβα.
Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα Πουλένκ, Αθηνοδώρου και Πεντερέτσκι (με τη συμβολή του βιολονίστα Σορίν Αλεξάντρου Χόρλεα – μέλους της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου και του Ensemble Cyclamen) και ταυτόχρονα, τα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία συμμετέχουν οι φωτογράφοι Χαράλαμπος Νικολαΐδης, Ελένη Ονάσογλου, Ραφαέλ Ιάνος, Ρίτα Τηλκερίδου, Θάνος Σαββίδης, Λουλουδιά Γρέδη, Κορνέλιου Σάριον και Σύμος Χαραλάμπους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου συνθέτρια καλλιτεχνική διευθύντρια Ensemble Cyclamen και υπεύθυνη συντονισμού μουσικής στο project σε δηλώσεις της ανέφερε πως η διαθεματική καλλιτεχνική δράση « Άχρουν – Άοσμον» αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ μουσικών και φωτογράφων . Οι φωτογράφοι είπε βασίστηκαν πάνω σ’ ένα μουσικό έργο με τίτλο « Άοσμον» που έχει γράψει η ίδια και παρουσιάστηκε σε διάφορες χώρες από την διακεκριμένη βιολονίστα Άλντα Ντιζντάρι. Αυτή τη φορά, τόνισε , η επιθυμία της ήταν να συνδυάσουν και την φωτογραφία γιατί, όπως εξήγησε, η μουσική εκτός από νοητικές εικόνες μπορεί να παραγάγει και χειροπιαστές εικόνες που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι φωτογραφίες. Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Αθηνοδώρου ανέφερε πως για το συγκεκριμένο έργο εργάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε δύο φορές και τώρα έφτασαν στην τελική ευθεία. Για το πρόγραμμα είπε πως είναι πολύ ενδιαφέρον και μουσικά , πολύ σύντομο με νέα ταλέντα και με παιδιά που σπουδάζουν κλασσική μουσική. Πρόσθεσε πως η έκθεση με τα οκτώ σετ φωτογραφιών θα συστήσει την βιολονίστα παίζοντας μπροστά από το κάθε σετ.

Σε δηλώσεις του ο Θάνος Σαββίδης συντονιστής των φωτογράφων ανέφερε πως με έναυσμα το έργο « Άχρουν- Άοσμον» οκτώ φωτογράφοι από την Κύπρο την Ελλάδα και την Ρουμανία κλήθηκαν να παράξουν φωτογραφίες ασπρόμαυρες για ένα από τα οκτώ θέματα του έργου. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη ο κάθε φωτογράφος αφού άκουσε το δικό του θέμα από το έργο « Άοσμον» επέλεξε τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του οι οποίες για αυτόν απέδιδαν το συναίσθημα που έβγαζε η μουσική. Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν, όπως είπε, σε μεγάλο μέγεθος και κατά την ημέρα του κονσέρτου αλλά και τις υπόλοιπες μέρες. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 19:00 της 6ης Νοεμβρίου στο Πολυχώρο Πολιτισμού “Aττικόν”. Η έκθεση φωτογραφίας (χωρίς τη ζωντανή μουσική) θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 7 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Ωράριο έκθεσης: 4μμ-7μμ, είσοδος ελεύθερη Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας – safepass για είσοδο στο θέατρο.

Σημειώνεται πως η προ πόλωση των εισιτηρίων θα γίνεται αποκλειστικά με προπώληση, από το Τεχνόπολις 20 (Νικ.Νικολαΐδη 18, Πάφος, ανοιχτά Δευ-Σάβ 9πμ-1μμ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν για πληροφορίες στο τηλ: 70002420

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ