spot_img
spot_img
26.5 C
Paphos
Thursday, September 16, 2021

Στην Κύπρο υπάρχει παραλία για σέρφιγκ και βρίσκεται στην Πάφο (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

spot_img
   

Αν και το Καλοκαίρι επισήμως τελειώνει σε δυο ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου σε συνδυασμό και με την υγρασία στις παράλιες περιοχές άνετα μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τη θάλασσα για πολύ περισσότερο από τους μήνες Ιούνιο με Αύγουστο.

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος μάλιστα είναι μήνες που στην θάλασσα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω θαλάσσια αθλήματα ή δραστηριότητες όπως το σέρφινγκ.

   

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το σέρφινγκ ή κυματοδρομία όπως είναι η ελληνική του ερμηνία είναι θαλάσσιο άθλημα στο οποίο ο αθλητής “καβαλάει” στην ουσία ένα κινούμενο κύμα. Συνήθως τα κύματα αυτά βρίσκονται σε Ωκεανούς, αλλά μπορεί να βρίσκονται επίσης σε λίμνες ή ποτάμια, με τη μορφή στατικών ή παλιρροιακών κυμάτων, ή να είναι τεχνητά, όπως αυτά που δημιουργούνται από πλοία ή σε ειδικές πισίνες. Σε μικρότερη κλίμακα ικανοποιητικά κύματα για το άθλημα παρουσιάζονται σε διάφορες παράλιες περιοχές. Στην Κύπρο η ιδανικότερη περιοχή και η πιο γνωστή είναι η παραλία του Κοτσιά ανάμεσα στις κοινότητες Λέμπα και Χλώρακα.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Η συγκεκριμένη παραλία προσελκύει εδώ και πολλά χρόνια τους φίλους του αθλήματος από όλη την Κύπρο ενώ οι λάτρεις του σπορ που επισκέπτονται το νησί μας δεν χάνουν ευκαιρία να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη παραλία, το Sandy Beach όπως είναι πια γνωστό για να απολαύσουν το χόμπι τους.

Τα κύματα εδώ σε μια καλή ημέρα για σέρφινγκ μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα τέσσερα μέτρα. Στο παρελθόν μάλιστα η παραλία φιλοξένησε και σχετικό διαγωνισμό “κυματοδρομίας” ενώ μια από τις σκέψεις των διαχειριστών είναι κάτι τέτοιο να επαναληφθεί.

Η παραλία πήρε το σημερινό και πιο διαδεδομένο της όνομα από τη χρυσή αμμουδιά που διαθέτει που την ίδια συναντάς μόνο στην περιοχή Λάρας. Στο χώρο λειτουργεί νόμιμα και με όλες τις απαιτούμενες άδειες ένα αναψυκτήριο ενώ αποτελεί ένα από τα σημεία Παγκύπρια που η ναυαγοσωστική κάλυψη αρχίζει από πολύ νωρίς το πρωί και φτάνει μέχρι αργά το απόγευμα.

Το PafosPress.com βρέθηκε στο Sandy Beach και μίλησε τόσο με τον διαχειριστή του χώρου όσο και με πολίτες που βρέθηκαν εκεί, από όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, για να απολαύσουν την εξαιρετική αμμουδιά και να προσπαθήσουν να δαμάσουν τα κύματα με τη σανίδα τους. Άνθρωποι που μέχρι χθες έβλεπαν σέρφινγκ σε κάποια καλιφορνέζικη παραγωγή σήμερα μυήθηκαν στο σπορ και δηλώνουν φανατικοί λάτρεις του.

Ο Άκης τα τελευταία χρόνια μέσα από διαδικασία προσφορών προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Λέμπας ανέλαβε τη διαχείρηση της παραλίας. Ενοικιάζει ομπρέλες και κρεβατάκια αλλά διαχειρίζεται και το αναψυκτήριο που βρίσκεται στο σημείο. Το Sandy Beach, αναφέρει, δεν είναι μια απλή παραλία.

Εδώ έρχονται άνθρωποι που αγαπάνε το σέρφινγκ από όλη την Κύπρο και αρκετοί τουρίστες που φτάνουν στο νησί μας και θέλουν να κάνουν σέρφινγκ σίγουρα θα περάσουν απ’ εδώ. Μεγάλη σημασία για μας, συμπληρώνει, έχει ο σεβασμός της Φύσης και του Περιβάλλοντος. Η κουλτούρα και η νοοτροπία των ανθρώπων που αγαπάνε τη θάλασσα, που αρέσκονται να κάνουν σέρφινγκ είναι άρρικτα συνδεδεμένη με την προστασία του Περιβάλλοντος. Πέραν από την καθημερινή καθαριότητα της παραλίας στην οποία προβαίνουμε τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο οργανωμένα σύνολα σε συνεργασία μαζί μας διοργανώνουν καθαριότητα της παραλίας αλλά και της γύρω περιοχής.

Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο, την Επαρχιακή Διοίκηση και το Τμήμα Περιβάλλοντος και ακολουθούμε όλες τις υποδείξεις και συμβουλές τους. Αξίζει τέλος να σας αναφέρω, καταλήγει, ότι πριν αναλάβουμε τη διαχείρηση της παραλίας εδώ συνέβαιναν αρκατοί πνιγμοί. Από τότε που μετατράπηκε σε οργανωμένη παραλία με την παρουσία ναυαγοσώστη ο οποίος εργάζεται με το σωστό ωράριο είμαστε περήφανοι και το λέμε ότι εδώ και δέκα χρόνια ευτυχώς δεν είχαμε κανένα τέτοιο περιστατικό.

Η Μαρία, κάτοικος γειτονικής κοινότητας μόλις μας είδε θέλησε να μας μιλήσει. Θέλω να γράψετε, είπε, ότι η παραλία εδώ δεν είναι όπως τις άλλες. Ο κόσμος που επισκέπτεται το Sandy Beach είναι χρόνια ο ίδιος, συν ότι προστίθενται καθε χρόνο και νέοι επισκέπτες, και εμείς εδώ αγαπάμε τον τόπο μας.

Όπως μας αποκάλυψε μάλιστα, το διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι, τα παιδιά της, Ο Αναστάσης λίγο πριν τα 9 και ο Γιώργος στα 11 είναι από τους μικρότερους σέρφερ στην Κύπρο με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο Αναστάσης τον οποίο βλέπεται και στην κεντρική  φωτογραφία του άρθρου ξεκίνησε να βγαίνει σε σανίδα εδώ και δυο χρόνια και σήμερα η δράση του στα κύμματα είναι χάρμα ιδέσθαι.

Λίγα μέτρα από τη θάλασσα ο Άντρος μαζί με τον αδελφό του τον Άκη κάθονται στο αναψυκτήριο και απολαμβάνουν το φραπέ τους εν αναμονή των παιδιών τους που από πολύ νωρίς έμαθαν να παίζουν με τα κύμματα χρησιμοποιώντας τις σανίδες τους. Ο Αλέξανδρος, γιος του πρώτου, είναι ένα καλό και ευγενικό αγόρι 13 χρόνων που συνήθως αν δεν σε γνωρίζει καλά καλά περνάει απαρατήρητο επειδή δεν μιλάει και πολύ. Βλέποντας τον στη θάλασσα αντιλαμβάνεσαι πόση ενέργεια μπορεί να δώσει σε έναν έφηβο η μαγεία της, η αύρα της και η δύναμή της.

Ο Χριστόδουλος, ναυαγοσώστης στην περιοχή αλλά και ο ίδιος σέρφερ κάθεται στον πύργο του και παρατηρεί όλα όσα συμβαίνουν στην αγαπημένη του πλέον παραλία. Όταν ο ίδιος δεν εργάζεται που νομίζετε περνάει τις ελευθερές του ώρες; Σωστά μαντέψατε! Στο Sandy Beach κάνοντας και ο ίδιος σέρφινγκ και απολαμβάνοντας την ωραία παραλία.

Ανάμεσα σε όσους δέκτηκαν να μας μιλήσουν αλλά και να φωτογραφηθούν για τις ανάγκες του άρθρου μας και δυο παρέες από κορίτσια, η μια από τη Λευκωσία και η άλλη από την Πάφο. Η πρώτη παρέα μας είπε ότι συνδύασε την μονοήμερη επίσκεψή της στην Πάφο για να δει τις ομορφιές της Επαρχίας. Μια επίκεψη που έκλεισε την όμορφη εξόρμηση με επίσκεψη στην παραλία των σέρφερ. Τα κορίτσια από την Πάφο, βρίσκονται στην πόλη τους για το Καλοκαίρι αφού σπουδάζουν από στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη παραλία είναι η αγαπημένη τους.

Την ίδια στιγμή εκτός από τους λάτρεις του θαλάσσιου αθλήματος αρκετοί είναι και οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο Sandy Βeach αφενός για να απολαύσουν τη θάλασσα αφετέρου βέβαια για να φωτογραφηθούν στην περιοχή και στα βράχια που κόβουν την ανάσα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στις μέρες μας ζούμε και στην εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης που ο καθένας, κυρίως οι νέοι, θα ήθελαν να εμπλουτίσουν το προφίλ τους στο Instagram και το Facebook με μια φωτογραφία την ώρα  που δύει ο ήλιος βάζοντας δίπλα το #sandybeach ή κάνοντας check in στην τοποθεσία Sandy-Beach!

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img