Στεγαστικό Προβλημα [του Στέλιου Κυριάκου]

0
25


Είναι κοινή διαπίστωση από όλους μας, ότι η τελευταίες δυο διακυβέρνησης αδυνατούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικές στεγαστικές πολιτικές για αντιμετώπιση αυτού του φλέγον ζητήματος.

Για τους νέους εργαζόμενους και τα νέα ζευγάρια, το να αποκτήσουν τη δίκη τους κατοικία μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, αλλά και η προσπάθεια για ενοικίαση, είναι μια πραγματικά οικονομικά καταδικαστική ενέργεια.

Το πρόβλημα εμφανές, με πολλά ζευγάρια να διαμένουν μαζί με τους γονείς τους. Σε αρκετές περιπτώσεις πολλά ζευγάρια αποφεύγουν να προχωρήσουν στην απόκτηση παιδιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Για αυτό το λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να ασκήσει ανθρωποκεντρικές πολιτικές, που θα στοχεύουν την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας.

Μια από τις προτάσεις μας, ως ΑΚΕΛ, είναι η δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών ή έστω διαμερισμάτων, τα οποία θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές, για ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ 20 χρόνια), όπου στο τέλος αυτής της διάρκειας το ακίνητο θα μεταβιβάζεται στον μακροχρόνιο ενοικιαστή, ο οποίος θα μετατρέπεται σε ιδιοκτήτη.

Με αυτή τη πρόταση, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα νεαρά ζευγάρια, αλλά και μικρομεσαίες εισοδηματικές οικογένειες, οι οποίες θα απαλλαγούν από τον βραχνά απόκτησης στέγης.

Έτσι μπορούμε να επιλύσουμε τρία προβλήματα τα οποία είναι αλληλένδετα:

  • – Τα νεαρά ζευγάρια-μικρομεσαίες εισοδηματικές οικογένειες, θα έχουν την ευκαιρία επιτέλους να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αφού δεν θα αγωνιούν κάθε μήνα για το μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους που θα ξοδεύεται στο ενοίκιο.
  • – Προσφέρουμε επιπλέον κατοικίες και διαμερίσματα στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο οι τιμές των ενοικίων θα πέσουν από τη μια αλλά και το κόστος απόκτησης στέγης θα μειωθεί.
  • – Τα νεαρά ζευγάρια θα πάρουν τη στεγαστική ανάσα που ήθελαν, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζοντας εν μέρει και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
  • Λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε υπάρχουν. Χρειάζονται όμως πολιτικές και πρόσωπα που να τις υπηρετούν.
  • Ως ΑΚΕΛ αποδεικνύουμε τη θέληση μας για να δώσουμε λύσεις στο καυτό στεγαστικό πρόβλημα. Γιατί εμείς διαχρονικά υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων.

    Στέλιος Κυριάκου- Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ Δήμος Πάφου