31.9 C
Paphos
Saturday, July 20, 2024

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για ευλογιά πιθήκων – Εξετάστηκαν 10 ύποπτα περιστατικά

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προς αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στην Κύπρο από ευλογιά των πίθηκων, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος είπε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο ορίστηκε ως το νοσοκομείο αναφοράς, υπάρχουν διαθέσιμες δέκα κλίνες, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν πιθανά περιστατικά.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ο κ. Χατζηπαντέλα είχε την ευκαιρία να δει την κατάσταση ετοιμότητας των νοσηλευτηρίων, σε περίπτωση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των γιατρών του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από πλευράς ΟΚΥπΥ έχει παρουσιαστεί στον Υπουργό Υγείας το σχέδιο δράσης, το οποίο συστάθηκε σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης βασίζεται πάνω στο τρίπτυχο διαλογή, μεταφορά και νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών.

Μιλώντας μετά τη διάσκεψη ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι από την Πέμπτη το απόγευμα που έλαβαν ενημέρωση από τον ΠΟΥ «σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας».

Εξήγησε ότι με τους συνεργάτες του στον ΟΚΥπΥ είδαν αναλυτικά όλη τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή, που θα υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Ανέφερε ότι έχουν αξιολογηθεί όλες οι διαδικασίες, τι θα γίνει μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κρούσματος, που θα γίνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, καθώς επίσης που θα γίνεται η νοσηλεία.

«Τα έχουμε δει όλα αυτά, είναι καταγεγραμμένα. Τα έχουν επικοινωνήσει και στα άλλα μας τα νοσηλευτήρια. Είμαι ικανοποιημένος από αυτό το πλάνο και θα το αξιολογούμε συνεχώς. Και εάν πρέπει να το βελτιώσουμε, θα είναι κάτι που θα το δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο», είπε.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του Υπουργείου του για τη «νέα πανδημία», που ταλανίζει τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες.

Σε ερώτηση εάν θα αναμένουν περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί κάτι επιπρόσθετο στο υφιστάμενο πλάνο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «λάβαμε αυτές τις διαδικασίες χθες το βράδυ και έχουν δοθεί σε όλους τους συνεργάτες μας σήμερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Κάποιες εισηγήσεις από αυτές τις κατευθυντήριές γραμμές, που έχουν σταλεί χθες βράδυ, θα τις υλοποιήσουμε άμεσα».

Σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες, είπε ότι αρχικά θα ξεκινήσουν με δέκα κλίνες, στο νοσοκομείο αναφοράς.

Αναφορικά με την άφιξη των εμβολίων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως θα υπάρξει σήμερα ενημέρωση για το πότε θα φθάσουν στην Κύπρο.

Σημείωσε πως «γίνεται μια προσπάθεια να σταλούν εμβόλια στις χώρες, που έχουν αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά την ακριβή ημέρα άφιξης θα τη γνωρίζουμε σήμερα».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, είπε πως ο Οργανισμός έχει παρουσιάσει στον Υπουργό Υγείας το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ, το οποίο συστάθηκε σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες για αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τον Κύπρο Σταυρίδη «το σχέδιο δράσης έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, μετά τον εντοπισμό δέκα ύποπτων περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφού εξετάστηκαν ήταν αρνητικά, και έχει δείξει επιτυχή σημάδια γραφής».

Ο Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και Συντονιστής της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Λίνος Χατζηχάννας, είπε ότι από το Μάιο και έπειτα κλήθηκαν να διαχειριστούν 10 ύποπτα περιστατικά, σημειώνοντας ότι σε όλα έχουν διενεργήσει την εξέταση για ευλογιά των πιθήκων και όλα ήταν αρνητικά.

«Είμαστε από το Μάιο σε ετοιμότητα», είπε, «να διαχειριστούμε οποιοδήποτε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό φθάσει στις υπηρεσίες μας».

Συνεχίζεται πτωτικά η πορεία κρουσμάτων από COVID-19

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα του Σαββατοκύριακου σε σχέση με την COVID-19, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι «το Σαββατοκύριακο κύλησε ομαλά», για να σημειώσει ότι έχει καταγραφεί μείωση στις νοσηλείες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 98 νοσηλείες ασθενών με COVID-19, για να σημειώσει ότι το Σάββατο τα κρούσματα ήταν 989 ανάμεσα σε 9.838 τεστ και την Κυριακή 537 ανάμεσα σε 8.389 τεστ.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «όλα τα κύματα της νόσου τα έχουμε αντιμετωπίσει εξαιρετικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ