spot_img
spot_img
17.9 C
Paphos
Wednesday, October 27, 2021

Round Table 7 Πάφου: Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: “Access City: η επόμενη μέρα”

   

Την Πέμπτη, 21/01/21 το Round Table 7 Πάφου φιλοξένησε διαδικτυακά τη συζήτηση «Access City: η επόμενη μέρα», με τη συμμετοχή 4 ομιλητών-καλεσμένων και 30 μελών και εκλεκτών φίλων.

To Access City είναι μια πρωτοβουλία του Round Table 7 Πάφου που ξεκίνησε το 2015 και αποτελεί μια καμπάνια με όραμα την βελτίωση της προσβασιμότητας και την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Πάφου. Αρχικό σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση της πολιτείας, των επιχειρήσεων και των πολιτών μέσω διαφόρων δράσεων. Από τότε έχει στηρίξει οικονομικά αθλητικές ομάδες ΑμεA της πόλης μας, έχει βελτιώσει την προσβασιμότητα σε 2 παραλίες, αγόρασε 3 μετακινούμενες ράμπες ενώ ήδη χρηματοδότησε με ποσό €20.000 το πρώτο πάρκο στην επαρχία που θα είναι προσβάσιμο και σε παιδιά με αναπηρίες (υπό κατασκευή). Σημαντική διάκριση απoτέλεσε το διεθνές βραβείο του Round Table “Southern Europe and Mediterranean Region Project of the Year Award” για το Access City το 2018.
Ποια είναι όμως η επόμενη μέρα της καμπάνιας; Αυτό συζητήσαμε παρέα με τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Πάφου Γιάννη Κουλουντή, τον παραθλητή και πρώην πρόεδρο του Round Τable 7 και εκ των εμπνευστών της καμπάνιας Πάμπο Χαραλάμπους και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρη Λαμπριανίδη.

   

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων όπου ακούστηκαν διάφορες ιδέες, τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται και των διαφόρων προκλήσεων και καταληκτικές εισηγήσεις με στόχο να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Πάμπος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στο περιστατικό που αποτέλεσε το έναυσμα για τη καμπάνια του Access City πίσω στο 2014 ενώ ανέφερε ότι η καμπάνια έχει πετύχει τους στόχους της και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του αλλά πιστεύει ότι έχει πολλά ακόμα να γίνουν. Από τις εμπειρίες του ως παραθλητής καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα και κολύμβησης θεωρεί ότι ο αθλητισμός προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κοινωνική ενσωμάτωση αλλά και για ενδυνάμωση και εμψύχωση των ΑμεΑ.

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης ξεκίνησε να λέει ότι η καμπάνια μπορεί να θεωρείται επιτυχημένη πριν καν δημιουργηθεί από τη στιγμή που το Round Table 7 αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε τον Πάμπο στη παρέα της. Μια αναφορά που συγκίνησε όλους τους συμμετέχοντες. Συνέχισε να λέει ότι τα έργα για τα ΑμεΑ διευκολύνουν και την ζωή των αρτιμελών και τόνισε ότι η αναπηρία είναι κοινωνική κατασκευή. Άρα πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα και τα έργα να σχεδιάζονται για να εξυπηρετούν όλους. Ως νησί η προσβασιμότητα στις παραλίες αποτελεί επίσης προτεραιότητα και αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και με αξία πέραν του ενός εκατομμυρίου.

Ο Γιάννης Κουλουντής στην εισαγωγή του αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για το Round Table 7 και την καμπάνια Access City. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Round Table 7 είναι από τους λίγους τοπικούς φορείς που δίνει αντί να παίρνει ενώ η καμπάνια Access City αποτελεί παράσημο για το Round Table 7 αλλά την ίδια ώρα κόσμημα για το Δήμο Πάφου. Αφού μας ανέλυσε τις προτάσεις του που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πάφου και τον χρόνο υλοποίησης τους προχώρησε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για επόμενες δράσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας κοινωνικής επιχείρησης με εργαζόμενους ΑμεΑ όπου τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για έργα που αφορούν ΑμεΑ, να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση και άλλων αξιωματούχων και τη συμμετοχή τους στην ποδηλατική βόλτα που διοργανώνουμε ετησίως ή σε μια διαδρομή με τα πόδια για να καταγραφούν τα προβλήματα προσβασιμότητας επί τόπου. Έκλεισε την τοποθέτηση του αναφέροντας ότι θα δωρίσει μέρος του μισθού της θέσης του Δημοτικού Συμβούλου προς την καμπάνια Access City ως την ελάχιστη συνδρομή για το έργο που επιτελείται.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης ο οποίος συνεργάστηκε με την καμπάνια σε μια σειρά από δράσεις το 2019 τόσο στην Πάφο όσο και παγκύπρια. Ο Αντώνης επικεντρώθηκε στις δράσεις του στην Ελλάδα και πως κάποιες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν στην Κύπρο. Στάθηκε στα οφέλη του αθλητισμού στα ΑμεΑ και συμφώνησε με τον Πάμπο γι΄ αυτό και εισηγήθηκε όπως ο αθλητισμός αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στην εκπαίδευση της νέας γενιάς μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης για τις ευκαιρίες άθλησης παιδιών με αναπηρίες αλλά και ευαισθητοποίησης των αρτιμελών παιδιών. Συμφώνησε ότι όπως και στην Κύπρο παρατηρείται και στην Ελλάδα μια διστακτικότητα για τα παιδιά και τα ΑμεΑ να αθληθούν και εισηγήθηκε να συνεργαστούν διάφοροι φορείς για τη δημιουργία ενός κλιπ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή παραολυμπιονικών και άλλων παραθλητών.

Η συζήτηση έκλεισε με συγκίνηση για τα καλά λόγια που ακούσαμε από τους φιλοξενούμενους ομιλητές και για τα όσα πετύχαμε αλλά και με αισιοδοξία ότι με τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων θα υλοποιήσουμε ακόμα πολλά αφού πρέπει να πάψει η αναπηρία να αποτελεί κοινωνική κατασκευή.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img