spot_img
spot_img
18.5 C
Paphos
Wednesday, October 13, 2021

Πυρ ομαδόν κατά του Δήμου Πάφου για την αποκοπή των δέντρων- Τι λέει το Τμ. Δασών;

   

Μαζικά είναι τα πυρά που δέχεται ο Δήμος Πάφου για την αποκοπή των δέντρων στη λεωφόρο Ευρώπης στην Πάφο.

Η αποκοπή των δέντρων αλλά και η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Πάφου προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων τόσο σε πολιτικά κόμματα, εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους αλλά και το ίδιο το Τμήμα Δασών που με ανακοίνωσή του αναφέρει πως καμία γραπτή άδεια δεν δόθηκε για την αποκοπή των δέντρων.

   

Η απάντηση του Τμήματος Δασών

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρεται στην Ανακοίνωση του Δήμου Πάφου της 2ας Οκτωβρίου 2020, για την υλοτομία δέντρων λεύκης στη λεωφόρο Ευρώπης, δρόμος προς Κάτω Πάφο, και πληροφορεί το κοινό ως ακολούθως:

  • Η άδεια υλοτομίας παραχωρείται από τον Διευθυντή του Τμήματος γραπτώς αφού υποβληθεί γραπτό αίτημα (Έντυπο Τ.Δ201Ν) και σε καμία περίπτωση κατόπιν προφορικού αιτήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Διευθυντής ούτε υπέγραψε ούτε και έδωσε οδηγίες  για υλοτομία, καθώς δεν υπεβλήθη σχετικό αίτημα.
  • Το Τμήμα Δασών ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό αίτημα του Δημοτικού γεωπόνου και λειτουργός του Τμήματος  σε επιτόπια επίσκεψη, διαπίστωσε ότι όλα τα δέντρα  είχαν διάμετρο, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος, μικρότερη των 40 cm, οπότε δεν χρειαζόταν άδεια υλοτομίας και τον ενημέρωσε σχετικά και σε καμιά περίπτωση έχει συγκατατεθεί για την υλοτομία των δέντρων, όπως αναφέρεται στη Ανακοίνωση του Δήμου.
  • Σε καμιά περίπτωση η υλοτομία των δέντρων έγινε στην παρουσία κλιμακίου του Τμήματος Δασών.
  • Σημειώνεται ότι για την υλοτομία όλων των ειδών λεύκας (Populus spp.) πλην του καβατζιού (Populus nigra), απαιτείται άδεια υλοτομίας από τον Διευθυντή Τμήματος Δασών όταν  η έμφλοια διάμετρός των  είναι μεγαλύτερη των 40 cm, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος, ενώ για το καβάτζι απαιτείται άδεια υλοτομίας όταν η διάμετρός του  είναι μεγαλύτερη των 15 cm, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος.
Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Κατακρεουργείται το αστικό πράσινο λέει το ΑΚΕΛ

Με λύπη και αποτροπιασμό, αντιληφθήκαμε την μαζική αποκοπή 118  δέντρων Λεύκης στην Λεωφόρο Ευρώπης που συντελέστηκε τις τελευταίες μέρες.

Ως ΑΚΕΛ Πάφου εκφράζουμε την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκεια μας για το ότι για άλλη μια φορά το αστικό πράσινο στον Δήμο Πάφου κατακρεουργείται χωρίς να προηγηθεί απόφαση ή έστω ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.

Χρέος της τοπικής αρχής θα έπρεπε να είναι η προστασία του αστικού πράσινου αφού τα οφέλη του στην δημόσια υγεία είναι πολλαπλά σε μία μάλιστα αναπτυσσόμενη πόλη. Οι δικαιολογίες που προβάλει ο Δήμαρχος Πάφου που με εντολή του συντελέστηκε το εν λόγω έγκλημα, δεν πείθουν κανένα ενώ προσβάλλουν και την νοημοσύνη του κόσμου.

Αν η τοπική αρχή νοιαζόταν πραγματικά για το πράσινο και το περιβάλλον δεν θα άφηνε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο.

Όπως ενημερωθήκαμε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου με προηγούμενη απόφαση του σημειώνει ότι για αποκοπή πέραν των 4 δέντρων, ανεξάρτητα από την διάμετρο τους θα πρέπει να ενημερώνεται, πράγμα που δεν έγινε ούτε και σε αυτή την περίπτωση.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Πάφου υπό τις οδηγίες του Δημάρχου αποκόπτει ανεξέλεγκτα δέντρα από το αστικό πράσινο.

Θα πρέπει επιτέλους ο Δήμος Πάφου να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες σε άλλους και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δασών και στον Δημοτικό Γεωπόνο. Υποδεικνύουμε επίσης ότι ούτε η αρμόδια Δημοτική Επιτροπή είχε ενημερωθεί για την αποκοπή των δέντρων.

Η αποκοπή των δέντρων έγινε με οδηγίες του Δημάρχου συντονισμένα, αστραπιαία και εν ριπή οφθαλμού έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Συνεπώς ζητούμε όπως διεξαχθεί έρευνα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Ως ΑΚΕΛ θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα ενάντια στις ετσιθελικές συμπεριφορές του Δημάρχου Πάφου. Άλλωστε ως κόμμα αποδείξαμε έμπρακτα ότι θέτουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας την προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας θα θέλαμε να καλέσουμε τον κόσμο της Πάφου να συμμετάσχει στην καθιστική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 στις 5:00 μ.μ. έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

Για μαζική σφαγή κάνει λόγο ο Φιλίππου

Η χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου μαζική σφαγή των 118 δέντρων στη Λεωφόρο Ευρώπης με βρίσκει απόλυτα αντίθετο και είναι μια πράξη καταδικαστέα.

Οι όποιες δικαιολογίες δεν επαρκούν και πέφτουν στο κενό. Δυστυχώς, όπως και στην περίπτωση του πάρκου Ήβης Μαλιώτου θα ακουστούν και πάλι φτηνές αερολογίες και πανέμορφες υποσχέσεις για υπέροχα πάρκα και περισσότερο πράσινο. Όχι. Δεν υπήρξε ούτε ενημέρωση ούτε έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Και όχι δεν είμαστε όλοι απλοί θεατές. Εδώ ο Δήμαρχος Πάφου παραδέχεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν είχε καμία ενημέρωση…

Καλώ τον Δήμαρχο Πάφου να εγγράψει το θέμα στην ολομέλεια του Σώματος ΑΜΕΣΑ και να μας παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πειθαρχικής έρευνας που θα διατάξει για το συγκεκριμένο. Η προκλητική δήλωση ότι δεν γνώριζε κανείς τίποτα, ιδιαίτερα από τον Δήμαρχο, γεννά πολλά ερωτήματα και ισοδυναμεί με ανεξέλεγκτη λειτουργία της Δημοτικής Υπηρεσίας χωρίς καμία έγκριση. Εάν δεν αληθεύει τότε ξεκάθαρα οι ευθύνες βαραίνουν τον ίδιο.

Διαφωνώ επίσης και με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Δήμο Πάφου, η οποία και πάλι δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου και δεν εκφράζει όλα τα μέλη του Σώματος. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζουμε την πράξη αυτή και ζητούμε άμεσα όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Σε όλα τα επίπεδα.

του Φίλιππου Φιλίππου
του Φίλιππου Φιλίππου
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img