27.9 C
Paphos
Thursday, July 25, 2024

ΠτΔ: Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της εσωτερικής ενότητας για επανέναρξη συνομιλιών

Τη βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της εσωτερικής ενότητας «όχι μόνο ως ελάχιστη υποχρέωσή μας προς τον κυπριακό λαό, αλλά και σημαντικό παράγοντα ισχύος τόσο στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» εξέφρασε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην Τσάδα, κατά την τέλεση αποκαλυπτηρίων των προτομών των ηρώων της κοινότητας, Βλαδίμηρου Ηρακλέους, Ανδρέα Χριστοδούλου και Ηρόδοτου Σάββα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του να εργαστεί εποικοδομητικά, μακριά από στείρες, όπως είπε, αντιπαραθέσεις, επικοινωνιακά παιχνίδια και λογικές επίρριψης ευθυνών «για να πετύχουμε την πολυπόθητη επανένωση της πατρίδας μας».

Την ίδια στιγμή συνέχισε, «για να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, η ύπαρξη ενός ισχυρού αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι απόλυτη προϋπόθεση».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως τα τραγικά απότοκα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν εδώ και 49 χρόνια, σημειώνοντας πως οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η κατοχή, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού, αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια, ως βαθύ τραύμα στην ιστορική μας μνήμη και ως χρέος στην καθημερινή μας δράση.

Επεσήμανε ακόμη πως «δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της πατρίδας μας».

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας, είπε ο ΠτΔ, «ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για να πετύχουμε την απελευθέρωση, την επανένωση, να οδηγηθούμε επιτέλους στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Έστειλε επίσης την διαβεβαίωση ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την κατοχή, δε θα αποδεχτούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και πως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε η πατρίδα μας να παραμείνει μοιρασμένη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, έτσι ώστε να φτάσουμε στην ευλογημένη μέρα, να πετύχουμε μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος. Εργαζόμαστε συνέχισε, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, έτσι ώστε οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πολίτες ενός Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην παραμείνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Στο τέλος της βδομάδας, σθνέχισε, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τον Οκτώβρη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες «που θα είναι καθοριστικής και κομβικής σημασίας για την προσπάθειά μας».

Το σπουδαιότερο μνημείο και η ύψιστη τιμή για τη θυσία των παλληκαριών της Τσάδας, Ηρακλέους, Χριστοδούλου και Σάββα, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα, για την ελευθερία, είναι είπε ο κ. Χριστοδουλίδης να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Τσάδας Παύλος Χατζηνικόλας ανέφερε πως εκδηλώσεις όπως η σημερινή μας βοηθούν να συντηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων και των ηρώων μας. Μας επιτρέπουν, όπως είπε, να αντλούμε διδάγματα και πρότυπα και να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και την πατρίδα μας.

Ο κ. Χατζηνικόλας αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Τσάδα από το 1962, χρονολογία κατά την οποία είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη από τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριο τον Γ’.

Η εκδήλωση της τέλεσης αποκαλυπτηρίων των προτομών των ηρώων της κοινότητας διοργανώθηκε από το Κ.Σ. Τσάδας. Της θείας λειτουργίας που προηγήθηκε προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Τυχικός στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη και του Μητροπολίτη Νέας Γουινέας και Δυτικής Αφρικής.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα ενώ η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ