12.9 C
Paphos
Sunday, December 10, 2023

Προδρόμου: Εμβολιασμένοι ή με κάρτα ανάρρωσης 80% των εκπαιδευτικών

Ένα ποσοστό γύρω στο 80% των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού στα σχολεία έχει εμβολιαστεί είτε πλήρως, είτε με την πρώτη δόση ή έχει αναρρώσει από COVID, και θα δοθεί ενθάρρυνση για τον εμβολιασμό τόσο του προσωπικού όσο και των μαθητών, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Ο Υπουργός ενημέρωσε την Παρασκευή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η επιτροπή τήρησε, κατά την έναρξή της, μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι η τρίτη σχολική χρονιά που επηρεάζεται λόγω πανδημίας και η δεύτερη που ξεκινά με πανδημία, ωστόσο φέτος έχουμε περισσότερη γνώση και εμπειρία και μαζί με την υγειονομική ασφάλεια, μεριμνούμε και για την εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί Μέσης είναι από χθες στα σχολεία και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων επιστρέφουν στις 7/9 ενώ στις τάξεις μπαίνουν στις 13/9 οι μαθητές δημοτικής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην προδημοτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Υπουργό, φοιτούν φέτος 12.000 παιδιά και καταγράφεται σημαντική αύξηση γιατί εφαρμόζεται και η απόφαση για επέκταση του ορίου φοίτησης στα έξι χρόνια. Στη δημοτική θα φοιτήσουν 49.819 από 52.124 πέρσι με μείωση του 4% και με αρκετά τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν παγκύπρια, στη μέση επιστρέφουν 40.636 και στην τεχνική 4.721 μαθητές.

Στη μέση καταγράφεται μείωση των μαθητών κατά 1,7% ωστόσο ο Υπουργός είπε ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξάνεται.

Επιστροφή με φυσική παρουσία και πρωτόκολλα

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, μας επιτρέπει να επιστρέψουμε με φυσική παρουσία και αυτός είναι ο στόχος. «Όπως λειτουργήσαμε τον Ιούνιο σχετικά ομαλά, με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε τώρα από εκεί που σταματήσαμε. Δεν σταματάμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση», ανέφερε ο Υπουργός.

Είπε ότι η ειδική συμβουλευτική ομάδα για τα σχολεία συνέστησε την φυσική παρουσία και την αποφυγή οριζόντιων μέτρων στα σχολεία, προσθέτοντας ότι ο κοινός προσανατολισμός είναι να αποφύγουμε τις γενικές αποφάσεις και να έχουμε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα στα σχολεία αν παραστεί ανάγκη.

Πρόσθεσε πως με κάθε τρόπο θα υπάρξει ενθάρρυνση του εμβολιασμού και ότι τα δεδομένα ως χθες δείχνουν ότι ένα ποσοστό γύρω στο 80% των εκπαιδευτικών και του προσωπικού είναι εμβολιασμένοι πλήρως ή με την πρώτη δόση, ή έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και θα γίνει προσπάθεια για να αυξηθεί το ποσοστό καθώς όπως είπε, «σίγουρα το 20% δεν είναι για ιατρικούς λόγους που δεν εμβολιάστηκε».

Ο Υπουργός υπενθύμισε τον κανόνα για προσκόμιση safepass στα σχολεία επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρχουν και κινητές μονάδες για rapid test το οποίο πρέπει να προσκομίζεται 2 φορές τη βδομάδα (ισχύς 72 ωρών) για την μέση εκπαίδευση.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι φετινή χρονιά αρχίζει με συγκριτικά πλεονεκτήματα, της γνώσης/εμπειρίας και των εμβολίων. Εξήρε το ρόλο των διευθύνσεων και εκπαιδευτικών οι οποίοι, είπε, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και έδωσαν δείγματα γραφής, αποδεικνύοντας ότι σε γενικές γραμμές τα σχολεία μας λειτουργούν με ασφάλεια.

Σε μεγάλο βαθμό, είπε, και οι μαθητές εμπέδωσαν τους κανόνες και μακάρι, πρόσθεσε, και εκτός σχολείου να τηρούνταν τα ίδια μέτρα.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό ο Υπουργός είπε πως ειδικοί θα επισκεφθούν σχολεία μέσης κυρίως για να μιλήσουν στους μαθητές για την πανδημία και τις μεταλλάξεις και τα οφέλη των εμβολίων.  Κινητές μονάδες θα προβαίνουν επίσης σε εμβολιασμούς.

Για τα δημοτικά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα ενθαρρυνθεί η χρήση μάσκας στον β’ κύκλο, και παραδέχτηκε ότι τα δημοτικά δεν είναι το ίδιο προστατευμένα και αυτό το έχουν πει και οι ειδικοί με συστάσεις για χρήση μάσκας και σε μικρότερα παιδιά, ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό, οι γονείς αντιδρούν. «Θα ενθαρρύνουμε τη χρήση μάσκας, θα γίνουν σεμινάρια, θα διανεμηθεί και ενημερωτικό βιβλιαράκι στους γονείς, γιατί πάντα είναι απαραίτητη η συνεργασία», ανέφερε.

Στελέχωση – Καινοτομίες

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η στελέχωση ολοκληρώθηκε εδώ και 2 εβδομάδες, νωρίτερα από άλλες χρονιές και ανέφερε ότι κάποιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά βιβλία ή μη ολοκλήρωση διορισμών, θα αντιμετωπιστούν. Ανέφερε ότι έγιναν οι προετοιμασίες από τις σχολικές εφορείες για μονοθέσια θρανία και ότι ενώ ο σχεδιασμός τον Αύγουστο του 2020 ήταν για 20.000, αυτή τη στιγμή έχουμε σχεδόν 48.000-50.000. Για τις κατανομές εξήγησε ότι αυτό δεν αφορά το Υπουργείο, καθώς οι εφορείες υπάγονται στις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Ανέφερε ότι θα καθιερωθούν τα διαγνωστικά τεστ σε προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση για να προλαμβάνονται τα μαθησιακά και άλλα κενά και ότι ομάδα ψυχολόγων θα οργανώσει έρευνα στα σχολεία για τις ψυχο-συναισθηματικές επιδράσεις της πανδημίας.

Επίσης από φέτος η γαλλική γλώσσα εισάγεται από την 2α Λυκείου σε αριθμό Λυκείων και από του χρόνου σε όλα και ότι πιλοτικά εισάγεται ο θεσμός του ολοήμερου γυμνασίου στο Παγκύπριο. Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η οριζόντια ένταξη της ψηφιακής τάξης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.

Για το οπτικό υλικό και τα βιβλία της τεχνικής εκπαίδευσης ο Υπουργός είπε ότι 15 βιβλία ολοκληρώθηκαν αλλά είναι μικρό κομμάτι για την τεχνική και γίνεται προσπάθεια εξασφάλισής τους από την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της διδασκαλίας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για παιδιά με μεταναστατευτική βιογραφία.

Παρεμβάσεις Βουλευτών

Στη συνεδρίαση Βουλευτές υπέβαλαν ερωτήσεις στον Υπουργό σε σχέση με την πανδημία αλλά και για θέματα σε σχέση με την στελέχωση.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με βάση στοιχεία του Υπουργείου, φέτος λειτουργούν 65 λιγότερα τμήματα ωστόσο έχουμε έως και 25 παιδιά στις τάξεις και πέραν των 7.700 ωρών εκπαιδευτικών συμπληρώνονται με αγορά υπηρεσιών. Υπέβαλε ερωτήματα και για τα πρωτόκολλα για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων αλλά και την εγκατάσταση κλιματιστικών.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ υπέβαλε ερωτήματα για την μείωση του αριθμού συμβασιούχων δημοτικής, για  τα θέματα αλλόγλωσσων μαθητών και για την μείωση στην εισδοχή μαθητών στις τεχνικές σχολές.

Ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ ζήτησε να διευρυνθεί η διαβούλευση για παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τους συνοδούς και να γίνει σχεδιασμός για το ολοήμερο σχολείο καθώς και διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και να εξαλειφθεί η ανεργία.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους ζήτησε να μάθει γιατί κάποια πανεπιστήμια αποφάσισαν να δέχονται φοιτητές μόνο με εμβολιασμό, λέγοντας ότι είναι πρόκληση να λένε ότι οι αποφάσεις τους είναι υπεράνω των νόμων.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στα σχολεία και να ελέγχονται οι σχολικές εφορείες για την κατανομή των μονοθέσιων θρανίων.

Δηλώσεις μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων για τους μαθητές τρίτης Λυκείου οι οποίοι θα πρέπει να παρακαθήσουν συνολικά σε τρεις εξετάσεις, δηλαδή 2 για τα τετράμηνα και μια για εισδοχή στα πανεπιστήμια. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι θα πρέπει είτε να αναβληθεί η εφαρμογή του θεσμού είτε να καταργηθεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και με δεκάδες νέες εξειδικευμένες δράσεις. Ανέφερε ότι η στελέχωση των σχολείων έγινε σε ποσοστό πέραν του 99%, έχει αυξηθεί ο αριθμός των διορισμών εκπαιδευτικών και παρά τα επιμέρους προβλήματα, τα πράγματα προχωρούν προς την ορθή κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης επέκρινε τον Υπουργό Παιδείας ότι είτε είναι ανέτοιμος να παρουσιάσει στοιχεία είτε σκόπιμα παραπλανεί την Βουλή. Ανέφερε ότι όχι μόνο δεν αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών, όπως λέει ο Υπουργός, αλλά για την Δημοτική εκπαίδευση μειώθηκε κατά 21 δασκάλους. Είπε επίσης ότι μειώθηκαν κατά 25% οι ώρες διδασκαλίας για παιδιά με αναλφαβητισμό, με μεταναστευτική βιογραφία ή με ψυχολογικά προβλήματα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Αντρέας Αποστόλου επεσήμανε ότι απαιτείται βελτίωση της ειδικής εκπαίδευσης και ότι στο πλαίσιο του διαλόγου για την ενιαία εκπαίδευση, θα πρέπει να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει διάλογος για το θέμα των τετραμήνων και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμούς , την εισαγωγή των ψηφιακών τάξεων και του ολοήμερου γυμνασίου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ