spot_img
spot_img
21.9 C
Paphos
Sunday, September 19, 2021

Πότε πρέπει να αφαιρείται το χλώριο από το νερό; Τι λένε οι ειδικοί;

spot_img
   

Το χλώριο ως απολυμαντική ουσία θα πρέπει να παραμένει τόσο στις σωληνώσεις των κτιρίων όσο και στα ντεπόζιτα αποθήκευσης τους νερού, έτσι ώστε να προστατεύει το νερό από την ανάπτυξη παθογόνων. Συνεπώς, θα πρέπει να αφαιρείται στο σημείο πριν από την κατανάλωση π.χ στην βρύση ή στο ντους.

Tο χλωριωμένο νερό είναι ασφαλες για χρήση;

   

Tο χλωριωμένο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο όχι μόνο ως πόσιμο, αλλά και όταν χρησιμοποιείται στο ντους, ακόμη και για μαγείρεμα . Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, το νερό το οποίο έχει υψηλές ποσότητες χλωρίου δεν θα πρέπει να καταναλώνεται και ούτε να χρησιμοποιείται. Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός της δυσάρεστης γεύσης και οσμής του χλωρίου που αποτρέπει τους καταναλωτές να καταναλώνουν χλωριωμένο νερό.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με τον Νόμο «Ο Περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Παρακολούθηση και Έλεγχος) Νόμος του 2001 (87(I)/2001)», Παράγραφος. 4,

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

(1) Η προμήθεια νερού ανθρώπινης κατανάλωσης το οποίο δεν είναι υγιεινό και καθαρό όπως προβλέπεται στο εδάφιο (2), απαγορεύεται.

(2) Το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης θεωρείται υγιεινό και καθαρό εφόσον ευρίσκεται υπό τακτική παρακολούθηση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και-

(α) Δεν περιέχει μικροοργανισμούς, παράσιτα και ουσίες σε αριθμούς και συγκεντρώσεις που ενδέχεται να συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία· και

(β) ικανοποιεί τις ελάχιστες παραμετρικές τιμές, όπως εκτίθενται στα Μέρη Α, Β και Γ του Παραρτήματος I.

Δείτε ολόκληρο τον νόμο ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Για την απολύμανση του νερού έτσι ώστε αυτό να εμπίπτει εντός των παραμέτρων της νομοθεσίας, χρησιμοποιείται ευρέως ως απολυμαντικό υγρό το χλώριο.

Η χλωρίωση είναι μια εγκεκριμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μέθοδος απολύμανσης του νερού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού όχι μόνο των γεωτρήσεων αλλά και των δικτύων ύδρευσης πόλεων και κοινοτήτων παγκύπρια.

Παρόλο που το χλώριο αποτελεί ένα ισχυρό και ευρείας χρήσεως μέσο απολύμανσης, εντούτοις κατέχει το μειονέκτημα να αντιδρά με τη φυσική οργανική ύλη, όταν δεν χρησιμοποιείται στις σωστές αναλογίες, με αποτέλεσμα να παράγει επικίνδυνα υποπροϊόντα όπως τριαλογομεθάνια.

Για το σκοπό αυτό οι Υγειονομικές Υπηρεσίες εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του άρθρου 9 του περί της Ποιότητας του πόσιμου Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Παρακολούθηση και Έλεγχο Νόμου Ν.87.Ι/2001, προβαίνουν σε έλεγχο του ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου, στο δίκτυο ύδρευσης των ζωνών παροχής νερού, παγκύπρια. Ο έλεγχος του ελεύθερου υπολειμματικού χλωρίου γίνεται στα πλαίσια διεξαγωγής των επίσημων ελέγχων και βασίζεται σε επίπεδα που καθορίστηκαν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μέσω κατευθυντήριων οδηγιών.

Πως αφαιρούμε το χλώριο από το νερό;
Το χλώριο κατακρατείται από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα βάση της χημικής τους απορρόφησης. Τα φίλτρα άνθρακα θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο που να αφαιρούν το χλώριο πριν το νερό καταναλωθεί. Είναι σημαντικό να μην τοποθετούνται κεντρικά π.χ μετά τον μετρητή ή πριν το ντεπόζιτο του νερού εφόσον η αφαίρεση του χλωρίου από το νερό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων.

Επίσης, τα φίλτρα άνθρακα που χρησιμοποιούνται θα ήταν καλό να έχουν πιστοποιήσεις όπως NSF, WQA ή άλλη πιστοποίηση. Οι πιστοποιήσεις, εκτός από την ένδειξη της καλής ποιότητας και ανθεκτικότητας, είναι και ένδειξη της δυναμικότητας των φίλτρων ενεργού άνθρακα.

KARMA Water Purification Systems Ltd με εμπειρία από το 1999

 

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img