Ποιος επιτέλους νοιάζεται για τις κοινότητες και τους κατοίκους του Ακάμα; [του Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη]

Αγώνας για προστασία της Χερσονήσου Ακάμα. Απαίτηση της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ)’.

Τριάντα και πλέον χρόνια, από τις καταστροφικές για τις κοινότητες του Ακάμα, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του 1989, και ακόμη περιμένουμε την απόδοση δικαιοσύνης και αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής.

Δυστυχώς οι κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις και δεσμεύσεις των κυβερνώντων για αποφάσεις που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ευημερία των κοινοτήτων της περιοχής, αυτές παραμένουν κούφια λόγια και επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στο μεταξύ οι κοινότητες της περιοχής οι οποίες είχαν όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία, με τις καταστροφικές και εγκληματικές αποφάσεις του 1989, χρόνο με τον χρόνο να μαραζώνουν και να διαλύονται και έχουν μετατραπεί σε σωστά γηροκομεία. Και όλα αυτά λόγω της ατολμίας και αναποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις προς όφελος των κοινοτήτων και κατοίκων της περιοχής, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο τόσο τα καπρίτσια και τις ακραίες θέσεις περιβαλλοντιστών όσο και οικονομικά συμφέροντα άλλων περιοχών και Επαρχιών.

Είναι με λύπη αλλά και αγανάκτηση που βλέπουμε συχνά πυκνά από το 1989 μέχρι σήμερα, επαναλαμβανόμενες και με το ίδιο περιεχόμενο και λεκτικό ανακοινώσεις, περιβαλλοντικών οργανώσεων για κήρυξη ολόκληρης της χερσονήσου του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο και απόθεμα βιόσφαιρας χωρίς οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Θα πρέπει επιτέλους το Κράτος να πάρει αποφάσεις οι οποίες να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανακοπή της περαιτέρω διάλυσης των κοινοτήτων του Ακάμα έχοντας ως πυξίδα αυτών των αποφάσεων την αρχή ότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν.

Support Local Business