O Mανώλης Αναδρανιστάκης, υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, αποκάλυψε στην ΕΡΤ τι ενέπνευσε τους επιστήμονες της ΕΜΥ ώστε να βαφτίσουν τις καταιγίδες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα με ιδιαίτερα ονόματα.
«Όλη η Ευρώπη έχει χωριστεί σε ομάδες κρατών, που έχουν κοινά μετεωρολογικά χαρακτηριστικά. Μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ φτιάξαμε την ομάδα της ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά γίνονται υπό την αιγίδα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών καθώς και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
«Τα ονόματα έχουν ήδη προαποφασιστεί. Έχουμε φτιάξει μια λίστα με 20 – 25 ονόματα που επέλεξε η κάθε χώρα, και που ανανεώνεται κάθε χρόνο. Εμείς επιλέξαμε το όνομα “Athina”, “ Ballos ” επέλεξε η Κύπρος και ‘’Carmel” που επέλεξαν οι ισραηλινοί. Με βάση αυτή την λίστα θα ονοματίζουμε κάθε τέτοιο μετεωρολογικό σύστημα που περιμένουμε να μας επηρεάσει», διευκρίνισε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Αναδρανιστάκης, λέγοντας ότι ακολουθούν τα ονόματα κατά σειρά.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου 2021, η Τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μέσω των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών τους και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) αλλά και του Ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινιάζει την διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων ακραίου καιρού που θα επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Σεπτεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, ο κατάλογος των ονομάτων που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά, καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των υπηρεσιών, αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των τριών χωρών.
Τα ονόματα για την περίοδο 2021-22 είναι:
Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Urania, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.
Η απόδοση ονόματος σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο θα αποφασίζεται από εκπροσώπους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών κατά τ διάρκεια εβδομαδιαίων (ή πιο συχνών όποτε κρίνεται απαραίτητο) συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών, θα χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης για την εκτίμηση της εξέλιξης του καιρικού φαινομένου. Στόχος αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να βοηθήσει τις εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στο να ενημερώσουν για τη διέλευση έντονων καιρικών φαινομένων, που πιθανώς να συνοδεύονται με πολλαπλές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.