Ποιες χώρες άνοιξαν και δέχονται τουρίστες

Χάρη στην εμβολιαστική εκστρατεία ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες υποδέχονται χωρίς καραντίνα τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί, ή έχουν αρνητικό τεστ covid, ενώ αρκετές είναι και οι χώρες που θα ανοίξουν τα σύνορα τους το επόμενο διάστημα.

Ισραήλ

Το κράτος που προηγείται όλων των άλλων στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμού είναι έτοιμο να υποδεχτεί εκ νέου τους τουρίστες από τα τέλη Μαΐου. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των Αρχών, οι οποίες περιλαμβάνουν αποδεικτικό εμβολιασμού και αρνητικά διαγνωστικά τεστ. Προς το παρόν η είσοδος στη χώρα σε μη Ισραηλινούς πολίτες επιτρέπεται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως σε κληρικούς, ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης, φοιτητές, αθλητές και καλλιτέχνες. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες αρχές 14 ημέρες πριν από το ταξίδι και αρνητικό διαγνωστικό τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Ωστόσο, καθώς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ ευελπιστεί να υποδεχθεί με ασφάλεια τους εμβολιασθέντες ταξιδιώτες από τον επόμενο μήνα σε μια δοκιμαστική περίοδο, με σκοπό να ανοίξει πλήρως για τους τουρίστες, ενδεχομένως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ελλάδα

Η Ελλάδα προχώρησε σε άρση υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες, επιχειρώντας πιλοτικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου.

Ειδικότερα, η Ελλάδα θα άρει την υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για τους ταξιδιώτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ τη Σερβία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επισκέπτες εντούτοις θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για Covid εντός 72 ωρών πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

Κύπρος

Η Κύπρος ακολουθεί το μοντέλο της κατηγοριοποίησης χωρών μετά από αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας των διαφόρων χωρών.

Για επιβάτες προερχόμενους από χώρες της Πράσινης Κατηγορίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός. Οι επιβάτες από χώρες της Πορτοκαλί Κατηγορίας δύναται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία.
Οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κόκκινης Κατηγορίας, απαιτείται: α) να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησής τους και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό και β) να προβαίνουν σε εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Για χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο σε Κύπριους πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών) και σε Ευρωπαίους πολίτες, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας.

Κροατία

Ολοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στη χώρα της Αδριατικής από την 1η Απριλίου. Επίσης, κάθε τουρίστας που θα επιδείξει αρνητικό μοριακό τεστ ή θα μπορέσει να αποδείξει ότι έχει αναρρώσει από τη νόσο και έχει αναπτύξει αντισώματα, τουλάχιστον εντός των τελευταίων έξι μηνών (οι προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού), μπορεί επίσης να διασχίσει τα σύνορα της χώρας. Προηγουμένως η Κροατία ζητούσε αρνητικό μοριακό τεστ και επέβαλε καραντίνα δέκα ημερών.

Γαλλία

Η Γαλλία ανοίγει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία εφόσον διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού, που έκαναν εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους. Ωστόσο, υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες μετά την άφιξή τους, προτού υποβληθούν σε νέο τεστ.

Ισλανδία

Τα σύνορα της Ισλανδίας για τους ξένους τουρίστες έχουν ήδη ανοίξει. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, και θα εξαιρούνται των κανόνων καραντίνας.

Μάλτα

Η μικρή ευρωπαϊκή νησιωτική χώρα που προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς τους εμβολιασμούς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους τουρίστες τον ερχόμενο Ιούνιο. Η κυβέρνηση της Μάλτας σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ μόνο για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ θα υποδέχεται επισκέπτες που θα έχουν είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αυτούς που θα παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Πορτογαλία

Η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί από τις 17 Μαϊου τους Βρετανούς τουρίστες υπό τον όρο να έχουν κάνει εμβόλιο για την Covid-19, να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή να διαθέτουν αντισώματα για τον SARS-CoV-2. Το νησί της Μαδέρα ήδη δέχεται τουρίστες με αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό τους.

Ρουμανία

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα περνούν από καραντίνα όσοι ταξιδιώτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και φθάνουν στη χώρα δέκα μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Εσθονία

Από την 1η Φεβρουαρίου έχει ήδη άρει η Εσθονία την καραντίνα και τα τεστ κορωνοϊού για όσους ταξιδιώτες έχουν κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 ή έχουν αναρρώσει το προηγούμενο εξάμηνο από τη νόσο.

Γεωργία

Από τον Φεβρουάριο μπορούν να εισέλθουν ταξιδιώτες από όλες τις χώρες, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Γερμανία

Η Γερμανία έχει θεσπίσει ένα σύστημα ταξινόμησης που χωρίζει τις χώρες και τις γεωγραφικές περιοχές σε τρεις κατηγορίες: τις περιοχές κινδύνου, τις περιοχές εμφάνισης υψηλού αριθμού κρουσμάτων και τις περιοχές όπου εμφανίζονται μεταλλαγές του ιού. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες κατά την επιστροφή ενός πολίτη στη χώρα. Οποιος μεταβαίνει στη Γερμανία από τρίτη χώρα (κράτος που δεν είναι μέλος της Ε.Ε. ή του χώρου Σένγκεν) ή έχει διαμείνει για περισσότερο από 10 ημέρες σε χώρα υψηλού κινδύνου ή εμφάνισης μεταλλαγών του ιού, απαιτείται να μεταβεί άμεσα στην οικία του ή σε άλλο κατάλληλο κατάλυμα και να παραμείνει σε αυτοπεριορισμό για διάστημα 10 ημερών. Οι παραβάτες ενδέχεται να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως 25.000 ευρώ. Από τις 30 Μαρτίου 2021 όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν στη Γερμανία αεροπορικώς πρέπει να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν ο τόπος αναχώρησης έχει καταχωρηθεί ως περιοχή κινδύνου. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γερμανία θα πρέπει να παρουσιάσει στην αεροπορική εταιρεία αρνητικό μοριακό τεστ προτού επιβιβαστεί στην πτήση του, ενώ το ίδιο ισχύει για ταξίδια με τρένο, λεωφορείο ή πλοίο. Οι κανόνες απομόνωσης (καραντίνα) στη Γερμανία δεν είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και γι’ αυτό οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απευθύνονται στις τοπικές αρχές της χώρας.

Ισπανία

Οπως σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ισπανία δεν θέτει περιορισμούς στα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών και των πολιτών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ωστόσο η χώρα, αλλά και οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την πολιτική υγείας, τροποποιούν συχνά τα ληφθέντα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα καλά νέα για τη χώρα της Ιβηρικής είναι ότι ορισμένες περιοχές της, όπως η Μαγιόρκα αλλά και οι υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσοι και ορισμένα τμήματα της ηπειρωτικής Ισπανίας, δεν θεωρούνται πλέον περιοχές κινδύνου και οι κρατήσεις, ιδίως από τη Γερμανία, αυξάνονται διαρκώς. Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που στήριξαν εξαρχής την πρόταση για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ευελπιστώντας να αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ιταλία

Η Ιταλία έχει ταξινομήσει κράτη και περιοχές του πλανήτη σε πέντε, συν μία, κατηγορίες και ανάλογα με το πού κατατάσσεται κάθε κράτος ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί και εξαιρέσεις. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται μόνο το Βατικανό και το Σαν Μαρίνο και οι ταξιδιώτες από τις δύο αυτές περιοχές δεν έχουν κανέναν απολύτως περιορισμό. Στη δεύτερη βρίσκονται οι περιοχές της ίδιας της χώρας, όπου επιβάλλονται μέτρα ανάλογα με την επικινδυνότητα της κατάστασης, όπως απαγόρευση διαδημοτικών ή διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται τα κράτη-μέλη της Ε..Ε και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (με κάποιες εξαιρέσεις στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας). Οι πολίτες αυτών των κρατών μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στην Ιταλία αρκεί να παρουσιάσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα για διάστημα πέντε ημερών. Στην τέταρτη κατηγορία βρίσκονται χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα δύο εβδομάδων. Στην πέμπτη κατηγορία βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες χώρες, οι πολίτες των οποίων μπορούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ενώ στην έκτη κατηγορία βρίσκεται μόνη της η Βραζιλία, τα ταξίδια από την οποία έχουν απαγορευτεί πλήρως από τη Ρώμη.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς, απαγορεύοντας τις αφίξεις από περισσότερες από 40 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» των βρετανικών αρχών. Για τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και την Ελβετία, τα ταξίδια προς το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπονται μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2021 αρκεί η επίδειξη απλώς της αστυνομικής ταυτότητας. Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες που βρέθηκαν σε μία από τις χώρες της «κόκκινης λίστας» μπορούν να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους, να έχουν κανονίσει τις λεπτομέρειες για παραμονή σε ειδικό ξενοδοχείο καραντίνας για διάστημα 10 ημερών και να έχουν δώσει στις αρχές, εγγράφως, όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Παράλληλα θα πρέπει να υποβληθούν σε δύο επιπλέον διαγνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους. Οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες ισχύουν και για πολίτες της Ε.Ε. και τους ΕΟΧ.

Τουρκία

Με την τουριστική βιομηχανία της χώρας να καταγράφει απώλειες άνω του 65% το 2020, η Τουρκία έχει εφαρμόσει τα λιγότερο αυστηρά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών. Το μόνο που απαιτείται είναι η επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ώρες πριν από την αναχώρηση ενός επισκέπτη από τη χώρα καταγωγής του και η συμπλήρωση ενός εγγράφου με τα στοιχεία επικοινωνίας του. Εξαιρέσεις υπάρχουν για πολίτες που ταξιδεύουν από τη Βραζιλία, τη Δανία, τη Νότιο Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είτε οι πτήσεις από αυτές τις χώρες έχουν ανασταλεί, είτε απαιτείται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και της οριακής κατάστασης της δημόσιας υγείας, εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις κόκκινες λίστες τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ρωσίας.

Support Local Business