25.9 C
Paphos
Monday, June 10, 2024

Πετρίδειο Ίδρυμα Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Η μουσική κοιμάται στη φύση

Η μουσική κοιμάται στην φύση, είναι ο τίτλος εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και το Πετρίδειο Ίδρυμα. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός στα πλαίσια των εορτασμών των 30χρονων του Πετριδείου Ιδρύματος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαϊου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν στην Πάφο στις 19:30. Την οργάνωση και την γενική επιμέλεια έχει ο Δρ. Στέλιος Σοφόκλης πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Σε δηλώσεις του ο Δρ. Σοφόκλης ανέφερε πως οι «Τέσσερις εποχές» είναι το πιο γνωστό έργο του Βιβάλντι. Ήταν μια επανάσταση στη μουσική σύλληψη όπου ο Βιβάλντι παρακολουθώντας και ακούοντας του διάφορους ήχους της φύσης , τόλμησε να αναπαραστήσει μουσικά τα ρυάκια που ρέουν, τα πουλιά που κελαηδούν, έναν βοσκό και τον σκύλο του που γαυγίζει, μύγες που βουίζουν, καταιγίδες, μεθυσμένους χορευτές, κυνηγετικά πάρτι ,παγωμένα τοπία και ζεστές χειμωνιάτικες φωτιές.

Οι «Τέσσερις εποχές» συνέχισε, μπορούν να θεωρηθούν ως η μοναδική μεγαλύτερη αίσθηση της κλασσικής μουσικής. Είναι, όπως είπε, ένα εξαιρετικά αυθεντικό έργο , ένας συνδυασμός κομψότητας και πολυτέλειας που είναι γεμάτο λαμπρές ηχητικές στιγμές, έξυπνες καινοτομίες, με ζωντανές σόλο γραμμές που αποτυπώνουν την ουσία της φύσης. Όπως ανέφερε το έργο αρχίζει με την Άνοιξη , με μια ξαφνική καταιγίδα ,αλλά και τιτιβίσματα πουλιών, και τελειώνει με έναν ζωντανό εξωτικό χορό γιορτάζοντας την επιστροφή της πανίδας και χλωρίδας.

Η ταχύτητα σκοτώνει


Συνεχίζει με το Καλοκαίρι, απεικονίζοντας το ζεστό καιρό, όπου ο αέρας είναι σχεδόν ακίνητος , τα πουλιά κελαηδούν τεμπέλικα, και ξεσπά σε μια καταιγίδα με χαλάζι , προσφέροντας μια τέλεια αντίθεση.


Ακολουθεί το Φθινόπωρο , που μυζάει μουσικά με την άνοιξη και οι χωρικοί γιορτάζουν την συγκομιδή πίνοντας κρασί. Ο ρυθμός πέφτει σημαντικά, σε ένα λήθαργο για τους ανθρώπους, Στο τέλος ακούγονται ήχοι κυνηγίου.


Τα κονσέρτα τελειώνουν με τον Χειμώνα ,ακούοντας κτύπους των ποδιών των ανθρώπων για να μείνουν ζεστοί. Ακολουθεί η ζεστασιά στο τζάκι και αυτοί που είναι έξω περπατούν σε παγωμένα μονοπάτια.


Όπως εξήγησε στην αρχή της κάθε εποχής θα γίνεται θεατρική παρουσίαση του περιεχομένου του μουσικού μέρους, και προτού αρχίσει η μουσική θα περνούν από την μία πλευρά της αίθουσας στην άλλη ομάδα ¨χορευτών¨ ντυμένοι με ρούχα που να αποδίδουν την εποχή του χρόνου που θα ακολουθήσει.


Η αίθουσα θα φιλοτεχνηθεί με φυσικά δένδρα ,αριστερά και δεξιά της σκηνής , ώστε ο θεατής να νοιώθει ότι βρίσκεται στη φύση.


Σχετικά με τους συντελεστές ανέφερε πως το μουσικό έργο θα παρουσιαστεί από το Κουαρτέτο Εγχόρδων, Colleqium Cyprium, του συμπολίτη μας Ανδρέα Νικολάου από την Γεροσκήπου. + Galina Dimova Cembalo σε σκηνοθεσία και παρουσίαση του έργου από την Δρ. Μαρίνα Αθανασίου- Τάκη. Στην Οπτικοακουστική επένδυση η Παναγιώτα Μιχαήλ και στην Θεατρική επένδυση / Κίνηση το Central Studio.


Όπως εξήγησε ο Δρ. Σοφόκλης σημείωσε πως το έργο παρουσιάζεται από το Colegium Cyprium σε συνεργασία με την Δρ. Galina Dimova στο Chebalo.


Για κάθε μια από τις τέσσερις εποχές θα τρέχει στη σκηνή βίντεο / φωτογραφίες που θα μεταφέρουν τον θεατή στην ανάλογη εποχή.


Η κάθε εποχή χωρίζετε σε τρία μουσικά μέρη για τα οποία θα γίνεται παρουσίαση από την Δρ. Μαρίνα Αθανασίου -Τάκη.


Η μουσική της Collegium Cyprium “ The four Seasons”- Antonio Vivaldi . Στο 1ο βιολί συμμετέχει ο Ανδρέας Π. Νικολάου, στο 2ο βιολί ο Γιώργος Χατζηγεωργίου καιστην βιόλα ο Ανδρέας Κελίρης. Ακόμη στο βιολοτσέλο η Ευγενία Καραπατάκη και στο Τσέμπαλο η Γκαλίνα Ντίμοβα.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πετριδείου Ιδρύματος εντάσσεται στο πλαίσιο των 30χρονων της πολυσχιδούς προσφοράς του προς τον πολιτισμό και την κοινωνία μας, αλλά και μια σεμνή κατάθεση τιμής στη μνήμη του ιδρυτή του αείμνηστου ευεργέτη της πόλης Χριστόδουλου Πετρίδη και της συζύγου του Μαρίας . Βασική προτεραιότητα του Πετριδείου Ιδρύματος είπε ο κ. Μαραθεύτης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προώθηση της παιδείας και του αθλητισμού.

Στόχος μας συμπλήρωσε, είναι να μην αλλοτριωθούμε σε ένα κόσμο ξένο προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ